7.2 C
Campulung Muscel
marți, 23 aprilie, 2024

Campania „Donează sânge, salvează o viaţă” Ediţia a XX-a!

Alte Știri

În cele patru săptămâni, de când a început campania „Donează sânge, salvează o viaţă”, s-au recoltat 120 de litri de sânge. 250 de studenţi ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, cadre didactice, personal medical al Centrului de Transfuzie Sanguină col. prof. dr. “Nicolae Nestorescu” al Ministerului Apărării Naţionale şi voluntari ai Paraclisului Catedralei Naţionale şi-au unit forţele pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în suferinţă. Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, coordonatorul campaniei, a fost impresionat de tinerii studenţi.

„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, şi anul acesta, am început campania de donare de sânge iniţiată de Patriarhia Română, alături de partenerul nostru, poate cel mai fidel, cu Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti.

Ne bucurăm de o prezenţă numeroasă de studenţi care s-au dovedit, ca de fiecare dată, a fi receptivi şi solidari faţă de nevoia de sânge pe care spitalele româneşti o au.” Datele clasează România printre ultimele locuri în donarea benevolă de sânge, este şi cel mai invocat motiv pentru care unele intervenții chirurgicale sunt amânate.

Şi acest lucru nu se întâmplă doar acum, în pandemie, ci este un fapt de care medicii şi pacienţi care au nevoie de sânge s-au lovit mereu. Medici şi asistenţi ai Centrului de Transfuzie Sanguină col. prof. dr. “Nicolae Nestorescu” al MApN au venit, ca de fiecare dată, şi au ajutat la recoltare. Printre aceştia este şi Dr. Ion Mihăiţă Emilian, medic primar.

“De câte ori am fost solicitat să merg în campanii de donare, am lăsat orice şi am mers! Pentru mine, în primul rând, sunt importanţi donatorii pentru că vor să facă acest gest şi pacienţii pentru care se donează. Pentru mine noţiunea de timp nu există.

Ca medic, ştiu că timpul este preţios! Prezenţa mea aici, la campaniile de donare este o datorie şi un gest pe care îl pot face pentru cei în suferinţă” . Unul din zece pacienți care ajunge în spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge.

Doar 1,7% din români donează. Statisticile arată că fiecare om are nevoie, pe parcursul vieții, cel puțin o dată de sânge. Dr. Ion Mihăiţă Emilian susţine că “dacă iniţial, la începutul pandemiei la noi în ţară, nevoia de sânge a scăzut deoarece s-au închis unităţi spitaliceşti, chirurgii nu au mai operat, şi nevoia de sânge a scăzut, ulterior, cu reluarea activităţii a crescut din nou nevoia de sânge”.

“Am avut o surpriză plăcută să constatăm că ne putem baza pe donatorii la care ne-am dus noi, în diverse colecte mobile, aşa cum este şi aceasta. Donatorii noştri din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au fost cei pe care ne-am putut baza în orice clipă.

În orice moment, la orice urgenţă, ei au răspuns afirmativ”, a explicat medicul. Exemplul pe care îl dau voluntarii Paraclisului Catedralie Naţionale: doar împreună putem trece peste orice! Sunt tineri, au familii, au locuri de muncă şi responsabilităţi ca oricare dintre noi, dar mai au ceva: sunt dornici să îi ajute pe cei aflaţi în dificultate.

Pun binele semenilor înaintea propriilor interese şi lasă orice pentru a se implica în acţiuni de voluntariat. Este şi cazul doamnei Micşunica Passerini, româncă stabilită în Italia din 1990, care a ţinut legătura cu părintele Ciprian şi cu voluntarii şi s-a implicat de fiecare dată când a fost în ţară. Uneori şi-a amânat plecările pentru a merge la donare.

“Din 2013, de când a început aceasta minunată inițiativă a părintelui duhovnic şi până astăzi, am fost mereu prezentă, cu mici excepţii. Mi s-a întâmplat să nu pot participa când am fost plecată în Italia. Anul trecut, am revenit în țară și sunt fericită să fiu prezentă la campaniile de voluntariat.

Pentru mine este mai întâi o datorie patriotică, este un simţ civic și, nu în ultimul rând, este iubirea pe care o port aproapelui meu. Las orice ca să fiu prezentă la aceste campanii!

Simt că este important să fac ceva pentru oamenii bolnavi care au nevoie de sânge încât sufăr dacă nu reuşesc să fiu prezentă”. Voluntara Micşunica Passerini ştie ce înseamnă suferinţa şi neputinţa în faţa bolii.

„Cred că fiecare dintre noi a avut un prieten, un vecin, o rudă sau o soră bolnavă care a avut nevoie de sânge. Sora mea mai mare a avut nevoie de sânge şi i s-a prelungit viața cu doi ani, însă a reușind extrem de greu să procure pungile cu lichidul roşu care ne curge prin vene.

La momentul respectiv nu exista campania „Donează sânge, salvează o viaţă”. Sigur ar fi ajutat-o! Trecând prin această experinţă, am înţeles cât de important este să fim solidari, să fim alături de cei care se află într-o astfel de situaţie, şi îi mulțumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat această șansă de a ajuta şi eu la rândul meu.

Contează enorm să ştii că poți avea unde să ceri ajutor atunci când eşti în impas şi, în egală măsură, contează să poţi ajuta!” Reuşita unei acţiuni depinde foarte mult şi de munca depusă cu organizarea. Voluntarii fac aprovizionarea cu ceai, apă, cafea, sucuri şi produse alimentare necesare înainte şi după donare.

Constantin Jiga este responsabi de organizare, el fiind şi un fidel donator. “Am donat sânge deoarece mă gândesc că pe patul de spital sunt foarte multe persoane care aşteaptă picătura de sânge salvatoare. Fie că sunt în spitale sau acasă, aceşti oameni aşteaptă în fiecare zi ajutor din partea noastră.

Azi am fost şi eu printre cei care se implică, mâine puteţi fi dumneavostră! Important este să conştientizăm şi să vrem să oferim din timpul nostru şi din sângele nostru. Îi ajutăm pe cei aflaţi în suferinţă şi în acelaşi timp ne ajutăm şi pe noi să ne menţinem sănătatea!

Eu şi soţia mea, sub îndrumarea părintelui Ciprian, ne ocupăm de organizarea campaniei din 2013 şi pentru noi aşa arată normalitatea. Încercăm să le transmitem şi copiilor noştiri că e bine să vadă nevoile semenilor, să ajute şi să nu rămână indiferenţi la suferinţele celor din jur.

Chiar dacă este o muncă uneori dificilă, noi o facem cu toată inima şi suntem recunoscători că toţi partenerii noştri sunt foarte receptivi. Le mulţumim pentru implicare şi sprăm să ne fie alături şi de acum înainte pentru a face binele de care atâta lume are nevoie”.

Un donator fidel poate să salveze 3 vieţi dintr-o singură donare Dr. Ion Mihăiţă Emilian a explicat că”un donator poate să salveze trei vieţi după o singură recoltare”.

“Punga de sânge se prelucrează şi se împarte în trei componente: în plasmă, în masă eritrocitară şi în trombocite. Dintre toate acestea, cele mai rare sunt trombocitele deoarece ele surpavieţuiesc în punga recoltată doar cinci zile.

Masa eritrocitară este valabila 42 de zile după recoltare, iar plasma este valabila 180 de zile”, a punctat Dr. Ion Mihăiţă Emilian. Campania „Donează sânge, salvează o viaţă” continuă la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti până pe 16 iunie.

Toţi cei care doresc şi îndeplinesc condițiile pentru donare, sunt aşteptaţi la oricare din centrele de transfuzie sanguină din ţară. Campania „Donează sânge, salvează o viaţă” se derulează din anul 2013, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi este coordonată de părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Până acum s-au recoltat peste 19.000 litri de sânge de la peste 35.000 de donatori.

Ultimele Știri

Vouchere pentru cei cu pensii mici. Ajung Direct prin Poștă

Vouchere pentru cei cu pensii mici. Ajung Direct prin Poștă. Se dau bani în plus de Paște. Cine sunt...

Alte știri din aceeași categorie