16.9 C
Campulung Muscel
luni, 25 septembrie, 2023

Cât costă achiziționarea unui an de vechime în muncă

Alte Știri

Cât costă achiziționarea unui an de vechime în muncă. Cei ce vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o mai pot face, până la 31 decembrie 2024. Asta prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta.

Dacă au realizat stagii de cotizare în alte țări, cei interesați de „cumpărarea de vechime” nu pot apela la acest mecanism. Asta pentru a acoperi perioadele respective în care s-au plătit deja contribuții de asigurări sociale.

Acum aveți platforma la îndemână pentru ca anunțul dumneavoastră să apară în ziarul nostru. Puteți stabili singuri, durata apariției. E interesant nu? Trebuie doar să intrați pe ziaruldinmuscel.ro, la rubrica MICA PUBLICITATE, apoi să vă adăugați anunțul cu doar 3 lei.

Cât costă achiziționarea unui an de vechime în muncă

Când vine vorba de modul în care se calculează CAS, OUG 163/2020 stabilește că, de fapt, se plătește cota de CAS (25%) aplicată la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa.

În prezent, salariul minim brut este de 3.000 de lei. Ceea ce înseamnă că cei interesați de acest mecanism vor plăti 750 de lei pentru fiecare lună din acest an. În timp ce pentru anul trecut cota de CAS a fost de 638 lei (respectiv 25% din 2.550 lei) pentru fiecare lună care s-a dorit a fi completată.

CITEȘTE ȘI. Verificați dacă le aveți în portofel. Aceste bancnote dispar din circulație

Se pot încheia mai multe contracte succesive, cu condiția ca perioada totală asigurată să nu depășească șase ani. Adică, în situaţia în care, după data încetării aplicabilităţii contractului de asigurare socială, persoana interesată doreşte să se asigure în condiţiile OUG nr. 163/2020 pentru o nouă perioadă, poate încheia un nou contract de asigurare socială, respectând limita de șase ani.

Persoanele pensionate nu pot face plăți retroactive. De fapt, cadrul legal stabilește că poate cumpăra vechime doar persoana care “la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar”.

Achiziționarea unui an de vechime în muncă costă 9.000 de lei, iar termenul limită pentru această achiziție a fost recent extins până pe 31 decembrie 2024. Această prelungire a fost anunțată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Oferind cetățenilor români oportunitatea de a cumpăra vechime în muncă pentru a-și consolida drepturile de pensie.

Ultimele Știri

Câți bani vor lua în plus la pensie cei cu venituri mici și foarte mici

Câți bani vor lua în plus la pensie cei cu venituri mici și foarte mici. Guvernul a decis majorarea...

Alte știri din aceeași categorie