10.2 C
Campulung Muscel
marți, 27 februarie, 2024

Cât costă în 2024, Asigurarea de sănătate pentru românii care nu au venituri. Pași de urmat

Alte Știri

Cât costă în 2024, Asigurarea de sănătate pentru românii care nu au venituri. Pași de urmat. Cetățenii care nu sunt angajați și nu realizează venituri fiscalizate, care vor să beneficieze de servicii medicale decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate, pot alege să plătească opțional, din buzunar, contribuțiile pentru sănătate.

Potrivit legii, asigurarea socială de sănătate e opţională pentru cetățenii fără venituri fiscalizate, care nu sunt exceptați de la plata contribuţiei (CASS).

CITEȘTE ȘI. Legea moștenirii, la împărțirea averii care dă numai bătăi de cap. Cine are de câștigat?

Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate sunt neasigurate la sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Singurele servicii medicale de care beneficiază gratuit sunt cele incluse în pachetul minimal de servicii. Între acestea se numără și urgenţele medicale.

Pentru a beneficia de servicii medicale cuprinse în pachetul de bază, decontate de Casele de Asigurări de Sănătate, trebuie să se asigure opţional la sănătate prin intermediul declaraţiei unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (D212).

Cât costă în 2024, Asigurarea de sănătate pentru românii care nu au venituri. Pași de urmat

Calitatea de asigurat se va acorda astfel pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice.

Potrivit Codului Fiscal, persoanele fără venituri fiscalizate, care se asigură opțional la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, datorează CASS. Valoarea contribuției este calculată aplicând cota de 10% asupra bazei de calcul.

CITEȘTE ȘI. A apărut un nou concediu legal în România. E plătit 100%

Baza de calcul este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației unice.

Astfel, având în vedere că salariul minim brut pe economie este de 3.300 de lei, valoarea asigurării opționale la sănătate este de 1.980 de lei (3.300 de lei x 6 luni x 10%).

Suma va putea fi plătită la ANAF până pe 25 mai

Costurile ar putea crește însă, în condițiile în care salariul minim pe economie se va modifica, așa cum se preconizează, în iulie 2024.

Persoanele care doresc să se asigure opțional la sănătate, în luna ianuarie, trebuie să completeze declarația unică, care va fi transmisă la ANAF. În baza acesteia, persoana respectivă urmează să beneficieze de asigurarea de sănătate obligatorie.

CITEȘTE ȘI. Se dau mulți bani de la Casa de Pensii. Despre ce ajutor e vorba în 2024

Modelul declaraţiei unice pe care contribuabilii trebuie să îl folosească pentru a se asigura opţional la sănătate în 2024 nu a fost oficializat deocamdată de ANAF.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, la finalul lunii decembrie, în dezbatere, noul model al declarației unice pentru persoanele fizice (formularul 212).

CITEȘTE ȘI. Când vor fi virate alocațiile mărite, în 2024. Ce sume vor încasa copiii, tinerii și cei cu dizabilități

Vezi AICI noul model – Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formularul 212) pentru anul 2024

Ultimele Știri

Argeș. Reținut pentru că a spart un magazin. După ce și-a luat ce a vrut a dat foc…

Argeș. Reținut pentru că a spart un magazin. După ce și-a luat ce a vrut a dat foc... Luni în...

Alte știri din aceeași categorie