Ce ascund iaurturile de la Danone, puțini oameni știu acest lucru! Dragoș Pătraru a dezvăluit ingredientele reale. Însă, cât de natural este, de fapt, conținutul acestora? Dragoș Pătraru, realizatorul emisiunii Starea Sănătății, a pus sub lupă ingredientele acestor produse. Dar și a descoperit lucruri care i-au uimit chiar și pe cei mai atenți consumatori. Printre brandurile analizate s-a numărat și Danone.
În cadrul unei ediții recente, jurnalistul a analizat eticheta unui iaurt Danone Delicios cu vișine, de 125 grame. La o primă vedere, lista de ingrediente include: lapte pasteurizat, zahăr, vișine 2,1% (cu adaos de: concentrat de morcov, aromă, concentrat de morcov și afine), proteine din lapte, fermenți de iaurt.
CITEȘTE ȘI. Fructele în dietă: prieten sau dușman? Când, cât și cum să le consumi
Pătraru a remarcat imediat procentul infim de fructe, precum și adaosurile care „colorează” și parfumează produsul – precum sucurile concentrate din morcov și afine. „Nu, acesta nu este iaurtul meu cu vișine”, a spus ironic jurnalistul, făcând trimitere la sloganul de pe ambalaj.
Analiza sa a fost susținută și de un studiu realizat de Asociația Pro Consumatori (APC), care avertizează asupra conținutului ridicat de zahăr și al compoziției chimice a iaurturilor cu adaosuri. În cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare „Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”, APC a evaluat peste 40 de tipuri de iaurturi cu fructe, descoperind că unele conțin echivalentul a până la 11 lingurițe de zahăr per porție.
CITEȘTE ȘI. Fructul ieftin, din piețe și de pe marginea drumului care reduce bufeurile și transpirațiile nocturne
Potrivit conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC: „Aceste produse nu sunt altceva decât amestecuri de iaurt, sucuri concentrate din fructe și legume, amidon modificat, făinuri și aditivi alimentari. Denumirile comerciale sunt înșelătoare și induc ideea unui produs sănătos, bazat pe fructe naturale. În realitate, sunt bombe de zahăr, coloranți și arome sintetice”.
În concluzie, nici Dragoș Pătraru, nici specialiștii APC nu recomandă consumul frecvent al acestor produse, în special în alimentația copiilor. Deși ambalajul și reclamele sugerează o alegere sănătoasă, conținutul real lasă de dorit.
Recomandarea lor? Să alegem iaurturi simple, fără adaosuri, în care să adăugăm noi fructe proaspete sau uscate, pentru a avea control real asupra calității și a cantității de zahăr.
CITEȘTE ȘI. Abonează-te la canalul de WhatsApp – Ziarul din Muscel și află primul cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.