5.7 C
Campulung Muscel
vineri, 1 martie, 2024

Ce se va întâmpla cu valoarea cardurilor sociale. Modificare radicală. Când vor primii românii bani

Alte Știri

Ce se va întâmpla cu valoarea cardurilor sociale. Modificare radicală. Când vor primii românii bani. Valoarea cardurilor sociale scade la 125 de lei, iar beneficiarii vor primi banii doar de două ori pe an.

Guvernanții au anunțat la finalul anului trecut că și în acest an românii aflați în situații vulnerabile vor primi carduri sociale, o măsură care va fi extinsă până în 2027.

CITEȘTE ȘI. Cine sunt românii norocoși care vor primi facturi mai mici la gaze și energie electrică

”Îi anunț pe toți posesorii cardurilor pentru alimente că acestea vor funcționa şi anul viitor, urmând să fie alimentate cu 250 de lei, la fiecare două luni”, a menționat Marcel Ciolacu.

Ce se va întâmpla cu valoarea cardurilor sociale. Modificare radicală. Când vor primii românii bani

Totuși, începând din anul următor, valoarea acestor carduri va fi redusă de la 250 de lei la 125 de lei, iar acordarea lor va avea loc doar de două ori pe an. Această decizie a stârnit îngrijorare în rândul beneficiarilor, deoarece suma redusă va avea un impact semnificativ asupra capacității lor de a face față nevoilor zilnice.

CITEȘTE ȘI. Cum își pot achiziționa lemne pentru încălzire beneficiarii cardurilor de energie

Autoritățile au menționat că această modificare a fost luată în contextul unei analize a resurselor financiare disponibile și a necesităților sociale în evoluție, cu scopul de a asigura o utilizare mai eficientă a fondurilor și o acoperire mai largă a beneficiarilor.

Tot de anul acesta apare și o modificare semnificativă în ceea ce privește plafonul de încadrare pentru beneficiarii cardurilor sociale. Acesta a crescut de la 1700 de lei, cât era în anul precedent, la 2000 de lei.

Această creștere a plafonului de venituri a condus la o extindere a numărului de beneficiari, având un impact pozitiv asupra comunităților vulnerabile.

CITEȘTE ȘI. Cât cash poți scoate de pe cardurile de energie și ce poți face cu el

Scopul acestei modificări este creșterea numărului de persoane care se confruntă cu dificultăți financiare și care beneficiază de sprijinul oferit prin intermediul cardurilor sociale.

Tichetele sociale pentru produse alimentare și mese calde

Potrivit proiectului de HG, în ceea ce privește tichetele sociale pentru produse alimentare și mese calde, în 2024 își vor păstra valoarea din anul anterior, respectiv 250 de lei, și vor fi acordate o dată la două luni, urmând ca pentru perioada 2025-2027 să aibă o valoare nominală de 125 de lei, iar distribuția lor să se facă o dată la șase luni.

În 2024, beneficiari ai ajutorului pentru produse alimentare și mese calde pot fi:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

CITEȘTE ȘI. Noroc pe capul beneficiarilor tichetelor sociale. Le crește suma care le intră pe card!

  • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune;
  • persoanele fără adăpost.

CITEȘTE ȘI. Vouchere sociale 2024. Calendarul acordării celor șase tranșe. Banii intră pe carduri

În schimb, în perioada 2025-2027, sprijin material pentru alimente vor putea primi doar:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta de minim 65 de ani, împlinită la data prelucrării bazelor de date, care beneficiază de indemnizație socială;

CITEȘTE ȘI. Se dau 280 de lei de la Stat. Banii sunt primiți pe loc, alături de alte beneficii

  • persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune.
Ultimele Știri

MAI. Angajări pe bandă rulantă, direct din viața civilă. Peste 5000 de oameni

MAI. Angajări pe bandă rulantă, direct din viața civilă. Peste 5000 de oameni. Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne,...

Alte știri din aceeași categorie