11.3 C
Campulung Muscel
marți, 21 mai, 2024

Cea mai norocoasă localitate din Muscel. Două berze în cuib!

Alte Știri

Cea mai norocoasă localitate din Muscel. Două berze în cuib! EXCLUSIV! Berzele s-au întors mai devreme din ţările calde! Mai multe berze au dat semnalul primăverii în zona Muscel. Culmea și pereche în același cuib.

Acest lucru se petrece în Schitu Goleşti. Ca de obicei în ultimii ani, păsările se întorc fidele în zonă. Anul acesta, însă, frigul le-a dat peste cap.

CITEȘTE ȘI. Unde s-a deschis în Muscel un centru de colectare și prelucrare lapte ca pe vremea lui Ceaușescu? Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea îl cataloghează ca cel mai profi

S-a săvârşit şi echinocţiul din primăvara acestui an. Din acea secundă astronomică, ziua a început să capete putere în faţa nopţii, sporindu-şi lumina în ireversibila-i călătorie spre solstiţiul verii. În acest interval de timp, zi după zi, anotimpul miraculoaselor germinări se străduieşte din răsputeri să reintre în rosturile obişnuite ale dăinuirii şi înfloririi vieţii.

CITEȘTE ȘI. Cel mai mare târg, opulent și plin de distracții se află în nordul județului Argeș!

Mai la vale, berzele au revenit prin lunci şi zăvoaie, retrăgându-se adeseori spre mlaştinile văii în căutarea primilor brotăcei ieşiţi la lumina primăverii. Se rotesc adeseori peste satul reîntors la treburile anotimpului, caută orizontul şi planează lin apoi spre cuiburile meşteşugite cu multă trudă şi migală pe la porţi de uliţă.

Cea mai norocoasă localitate din Muscel. Două berze în cuib!

Solitare, pe cuibul ţuţuiat într-un vârf de stâlp, trebăluiesc de zor în primenirea casei lor, uneori îşi deschid larg aripile, întorc capul spre soare şi cer, apoi înnobilează cu cântecul lor împrejurimile, aşezând cu discreţie desprimăvărarea în sufletul şi-n ocupaţiile oamenilor.

CITEȘTE ȘI. Într-o comună celebră pentru sărăcie, din Argeș găsești cele mai bune gogoși. Pofticioșii fac cozi mai ceva ca pe vremea lui Ceaușescu

Ornitologii argeșeni care monitorizau cu atenţie cuiburile au avut o supriză: acestea au fost populate cu aproape o lună mai devreme. Dacă până acum, păsările apăreau poate şi la începutul lunii mai, începutul lui martie le-a găsit deja la locul lor.

Pentru localnici este motiv de sărbătoare când berzele se întorc la cuiburile lor. „Abia am aşteptat să le văd. M-am trezit dimineaţa şi erau în cuib. S-au rotit de câteva ori, parcă ar fi salutat şi apoi s-au aşezat. Sunt acealeaşi berze de anul trecut”, spune Mihai A. localnic din Muscel.

CITEȘTE ȘI. Unde găsești Cofetăria care te răsfață cu prăjituri având gustul autentic din copilărie, preparate după rețete tradiționale românești

Păsările s-au întors din Africa de Sud şi au parcurs până la Muscel cel puţin 20.000 de km.

În această localitate berzele chiar au poveste. În urmă cu mai mulți ani o barză a fost mutată din cuib printr-un ordin de ministru, pentru că s-a întors la Schitu-Golești.

CITEȘTE ȘI. Un nou punct turistic pe harta Argeșului. Data când se deschide Mall-ul construit pe 77.000 de mp, cu 2000 de locuri de parcare?

A revenit la noul cuib pe care şi l-a ales singură, nu cel indicat de ministru de la vremea aceea. Apoi a avut patru pui, o raritate la berze, iar acum este împreună cu perechea ei, spre bucuria localnicilor.

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Șoc și groază. Care este pensia minimă în România?

Șoc și groază. Care este pensia minimă în România? De la 1 ianuarie 2024, indemnizația socială pentru pensionari este...

Alte știri din aceeași categorie