0.2 C
Campulung Muscel
vineri, 19 aprilie, 2024

Cel mai mare din judeţ, Monumentul Eroilor din Lereşti, uitat de vremuri!

Alte Știri

În toată lumea se comemorează împlinirea a  100 de ani, de la izbucnirea primei conflagraţii  mondiale. După 2 ani de neutralitate, se alătură  şi România în vara anului 1916, an în care s-au  format multe cimitire pentru pierderile de vieţi omeneşti. Cel mai mare ca suprafaţă din cele şase Cimitire ale Eroilor Militari din judeţul Argeş, este cimitirul din localitatea Lereşti (de exemplu cimitirul are cca. 1 pogon -½ hectar – 5000mp, se afla la altitudinea de cca. 725m, cele 3-4 texte deteriorate de pe zid, datate din anii 1928-1929, atestă finisarea acestuia, etc). Cum eroilor li se cuvine respectul, admiraţia generaţiilor actuale şi viitoare, Monumentul Eroilor are menirea să perpetueze amintirea  evenimentelor istorice de însemnătate  naţională, ar trebui conservat pentru posteritate, să nu-I lipsească frumuseţea şi măreţia, să dea  un sentiment de înălţare naţională. În Cimitirul Eroilor din localitatea Lereşti se găsesc crucile a 316 români, 94 bavarezi, 73 austrieci şi 246 de  militari neidentificaţi, 729 de militari din care  sunt identificaţi 21 români, 55 austrieci şi 20 bavarezi, împreună un total de 96 identificaţi  similar cu  datele din cărţile vremurilor ,,Istorie şi Cultură în Lereşti – Muscel de R. şi I. Oană, şi Monumentele Eroilor Argeş – Muscel, de Gr. Constantinescu.

Se cere punerea în evidenţă a Monumentului Eroilor

O parte din locuitorii din Lereşti cer sprijin autorităţilor locale ca memoria eroilor să nu decadă în uitare cu tot ceea ce simbolizează Monumentul Eroilor, conştientizarea jertfei–distrugerea a tot ceea ce are frumos viaţa,  însemnătatea lui în comunitate şi în societate, scoaterea la lumină a istoricului cimitirului evocat din tradiţia orală, din fotografii vechi, din  fişa de evidenţa a cimitirului, din arhivele civile sau militare, etc, este necesar (măcar o dată la 100 ani) o restaurare şi o reabilitare temeinică, consolidarea în incintă şi împrejurimi (trotuare), îmbunătăţirea substanţială a aspectului prin  decorarea peisagistică şi ornamentarea corespunzătoare, menţinând îngrijirea  periodică, dar, important este nu doar grija  optică de ,,Ziua Eroilor” (măcar salvarea de la aspectul părăsit), ci mai ales îngrijirea memoriei  neamului nostru, respectul faţă de trecutul  istoric. Am fi datori (ţinând cont de progresele bazelor de date) să încercăm identificarea a cât  mai mulţi militari prin ajutorul arhivelor  locale/judeţene şi/sau cu ajutorul Ambasadelor Germaniei şi Austriei sau a Arhivelor Militare Germane din München.  

Prin marcarea unui traseu (turistic) istoric,  având  în  vedere  elementele istorice şi natural-peisagistic, introducerea şi a  cimitirului într-un  circuit  turistic, un punct de atracţie pentru  turiştii străini şi români, un avantaj pentru  comuna Lereşti.

 

Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie