12.4 C
Campulung Muscel
luni, 2 octombrie, 2023

Cine sunt pensionarii norocoși. Indemnizație de 50% la pensie!

Alte Știri

Cine sunt pensionarii norocoși. Indemnizație de 50% la pensie! Decizia recentă a CCR le oferă jurnaliștilor și militarilor pensionați dreptul de a primi o indemnizație de 50% din pensie, cu condiția apartenenței la uniunile de creatori. Asta aduce o nouă perspectivă în legislația pensionarilor din România. Cu implicații ce se extind asupra diferitelor categorii de beneficiari.

Până de curând, Legea 8/2006 recunoștea acest drept doar pentru pensionarii din sistemul public de pensii. Însă, în 2016, printr-o completare adusă de Legea 83, jurnaliștii și militarii pensionați, care sunt membri ai uniunilor de creatori, au primit dreptul la această indemnizație specială.

Cine sunt pensionarii norocoși. Indemnizație de 50% la pensie!

Cu toate acestea, decizia recentă a CCR, publicată în Monitorul Oficial, a subliniat neconstituționalitatea unei părți din această lege. Astfel, începând cu data de 25 martie 2023, drepturile declarate neconstituționale vor înceta, dacă legiuitorul nu intervine pentru ajustări.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, este esențial de înțeles că această indemnizație reprezintă 50% din valoarea pensiei, cu o limitare la echivalentul a două salarii de bază minime brute pe țară. Așadar, la un salariu minim brut de 1.250 de lei, indemnizația specială poate ajunge la 2.500 de lei brut. Acest beneficiu a fost gândit pentru a recunoaște importanța socială a domeniilor de creație și pentru a oferi condiții de viață mai bune creatorilor de valori spirituale, ce se află adesea în situații financiare dificile.

Ultimele Știri

Data până la care românii vor avea facturi mai mici la energie electrică şi gaze

Data până la care românii vor avea facturi mai mici la energie electrică şi gaze. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru...

Alte știri din aceeași categorie