16.3 C
Campulung Muscel
luni, 2 octombrie, 2023

Cine va beneficia gratuit de reabilitarea termică a locuinţei

Alte Știri

Cine va beneficia gratuit de reabilitarea termică a locuinţei.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care se introduc noi reglementări în domeniul proiectelor finanţate din fonduri europene. Asta pentru a atrage cele 5 miliarde de euro.

Bani ce mai pot fi atrași din perioada de programare 2014-2020. Dar şi pentru a asigura accesul rapid, facil şi transparent la fondurile Politicii de Coeziune aferente perioadei 2021-2027. Fonduri în valoare de 46 miliarde de euro.

Cine va beneficia gratuit de reabilitarea termică a locuinţei

“Continuăm eforturile pentru a ne asigura că România beneficiază de întregul buget aferent perioadei 2014 – 2020.  Buget pus la dispoziţie prin politica de coeziune pentru a duce la bun sfârşit proiectele de infrastructură. Cele care reprezintă o prioritate strategică pentru România.

În acest sens, am adoptat noi reglementări care să răspundă situaţiilor identificate în cursul procesului de implementare a proiectelor.

Astfel încât să eliminăm riscul întârzierii acestora şi să ne asigurăm că cele 5 miliarde de euro pe care le mai avem la dispoziţie sunt folosite pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale românilor.

Investiţii de 46 miliarde de euro

Și pentru a sprijini economia, cu accent pe specializare inteligentă, cercetare şi inovare. De asemenea, pentru perioada 2021 – 2027 avem perspectiva unor investiţii de 46 miliarde de euro.

Prin politica de coeziune şi este obligatoriu ca reglementările aplicabile să susţină obiectivele prioritare stabilite în programele aferente acestei perioade. Și să asigure acces facil şi transparent la fonduri.

Avem şi două modificări ce vor avea un puternic impact social. Pe deoparte, pentru persoanele vulnerabile care au primit sprijin pentru plata facturilor la încălzire. Reabilitarea termică a locuinţelor se va face gratuit, fără să fie taxaţi în acest sens.

Mai mult, vom permite accesul unităţilor de cult la fonduri europene. Asta pentru a permite reabilitarea patrimoniului istoric. Dar şi valorificarea acestuia din fonduri europene”, a declarat Marcel Boloş, potrivit unui comunicat al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Ordonanţa adoptată miercuri vizează ajustarea preţurilor la proiectele de investiţii în concordanţă cu evoluţia preţului la materiale şi utilităţi, pentru a elimina blocajele în implementare, prin raportare la indici anuali publicaţi de INS. De asemenea, pentru majorarea valorii eligibile a cheltuielilor unui proiect, beneficiarul fondurilor externe nerambursabile trebuie să utilizeze cel puţin 50% din valoarea eligibilă alocată prin contractul de finanţare.

Actul normativ reglementează problemele de proprietate publică în special pentru administratorii care deţin terenuri proprietatea statului pentru a permite autorităţilor publice locale să implementeze proiecte cu impact asupra calităţii vieţii oamenilor precum cele de regenerare şi mobilitate urbană.

Potrivit MIPE, în prezent, trecerea imobilelor din proprietatea statului în administrarea beneficiarilor este un proces greoi, care poate avea o durată de până la 12 luni, iar prevederile adoptate miercuri asigură diminuarea timpului necesar acestor proceduri şi accelerarea implementării proiectelor.

“Era necesară stabilirea cadrului legal prin care imobilele proprietate a statului trec în administrarea temporară a autorităţilor locale beneficiare de proiecte finanţate prin fonduri externe nerambursabile, în vederea diminuării timpului necesar acestor proceduri şi a accelerării procesului de accesare şi implementare proiectelor”, se arată în comunicat.

Ultimele Știri

Data până la care românii vor avea facturi mai mici la energie electrică şi gaze

Data până la care românii vor avea facturi mai mici la energie electrică şi gaze. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru...

Alte știri din aceeași categorie