25.7 C
Campulung Muscel
luni, 17 iunie, 2024

Trebuie să spunem Adio, centralelor pe gaz în apartamente

Alte Știri

Trebuie să spunem Adio, centralelor pe gaz în apartamente.  2029 ar trebui să fie anul în care se va pune capăt definitiv centralelor pe gaz în întreaga UE.

Proiectul de revizuire a Regulamentului 813/2013/EU aflat acum în discuție prevede – dacă nu este modificat – standarde tehnice de producție foarte stricte. Unele care exclud de fapt vânzarea de centrale pe gaz, inclusiv a celor alimentate cu gaze regenerabile.

Trebuie să spunem Adio, centralelor pe gaz în apartamente

În ultimul Forum de consultare al Comisiei Europene a înregistrat opoziția clară din Italia, Polonia, Slovacia, România, Cehia și Croația.

Pe 27 aprilie, regulamentul privind proiectarea ecologică a fost discutat în cadrul unui forum de consultare al Comisiei Europene.

Printre ipotezele care au apărut a fost aceea de a stabili un prag minim de eficiență la 115% pentru centrale, o limită foarte dificilă cu tehnologiile actuale, care ar duce la excluderea unor tehnologii care utilizează și biogaz sau hidrogen.

În esență, dacă pragul minim de randament sezonier de 115% ar trece, singurele soluții stimulate ar putea fi pompele de căldură.

După reuniunea din 27 aprilie, a fost deschisă o etapă de opt săptămâni pentru a permite părților interesate să își trimită opiniile către Comisie.

Dintr-o dată însă, Bruxelles a devansat următoarea reuniune la 12 iunie, adică înainte de expirarea perioadei de opt săptămâni. Printre punctele de pe ordinea de zi se numără interzicerea vânzării de centrale pe gaz începând cu septembrie 2029.

Proiectul de revizuire a Regulamentului 813/2013/UE a provocat un val de proteste din partea unor țări. Printre care și România sau Italia. Dar și a celor care operează în acest sector. Cu toate acestea, este posibil ca îndoielile ridicate să fi determinat Bruxelles-ul să analizeze mai atent această chestiune și, poate, să își revizuiască poziția, care părea foarte clară la sfârșitul lunii aprilie a anului trecut.

Practic, Comisia a remarcat că în unele „situații particulare s-ar putea să nu existe o soluție tehnică pentru a înlocui centrala cu una dintre alternativele disponibile”. În cadrul reuniunii din 12 iunie, experții vor trebui să identifice aceste situații speciale. Și, eventual, să demonstreze că noua lege ar trebui să prevadă excepții de la pragul de eficiență de 115%.

surse: Corriere, ZiarulRomanesc.at

Ultimele Știri

Pământul “se topește” la Câmpulung Muscel. Ce trebuie să facă oamenii urgent

Pământul "se topește" la Câmpulung Muscel. Ce trebuie să facă oamenii urgent. Având în vedere perioada caniculară preconizată, respectiv...

Alte știri din aceeași categorie