7.4 C
Campulung Muscel
vineri, 29 martie, 2024

Clădirea ,,îmbulinată” a Câmpulungului a fost cumpărată de 5 câmpulungeni!

Alte Știri

Clădirea ,,îmbulinată” a Câmpulungului a fost cumpărată de 5 câmpulungeni! Mai exact este vorba despre clădirea fostei Poşte, singura cu bulină roşie din orașul de la poalele Mateiașului.

După Vrancea, cea de-a doua zonă seismică din România este Câmpulung-Făgăraş şi i se apropie expirarea perioadei de inactivitate, motiv pentru care specialiştii susţin că, dacă teoria ciclicităţii funcţionează, zona respectivă va avea un cutremur de peste 7 grade Richter. În cazul unui cutremur devastator, în oraşul de la poalele Mateiaşului doar o singură clădire riscă să se prăbuşească deoarece este singura marcată cu bulină roşie. Cu toate astea, oamenii de afaceri o curtează de mai mulți ani pentru a o transforma în ceva care să producă bani.

Zona seismică Făgăraş include Valea Oltului, lacurile de acumulare Vidraru şi Pecineagu, zona de Nord a masivului Făgăraş, zona Câmpulung şi este determinată de mai multe falii crustale active. Una dintre faliile seismice cele mai active din zona Făgăraş este Lotru – Brezoi – Titeşti – Depresiunea Loviştei – Cumpăna – Piscul Negru – Câmpulung. Ultimele cutremure făgărăşene puternice (din 1746, 1832 şi 1916) au fost generate tocmai de această falie, motiv pentru care zona este monitorizată continuu de seismologi.

Clădirea fostei Poşte, singura cu bulină roşie

Legea expertizării tehnice pentru riscul la cutremure al clădirilor a fost dată de ani buni, însă, pentru că statul nu dă bani pentru expertize – şi acestea costă destul de mult -, în Câmpulung nu existau clădiri marcate cu bulina roşie. Acest lucru s-a întâmplat până la sfârşitul lui 2011, când a apărut în oraş prima bulină roşie pe o clădire, şi încă pe una centrală. Cu alte cuvinte, în cazul unui cutremur major, clădirea de pe strada Negru Vodă, nr.142, aparţinând Romtelecom, are toate şansele să se dărâme, fiind încadrată în gradul de risc seismic I. La începutul lui 2012, imediat după ce a fost montat panoul de avertizare pe clădirea fostei Poşte, am cerut o părere avizată din partea companiei de telefonie fixă despre motivul pentru care a fost catalogat edificiul respectiv ca fiind cu grad de risc major în caz de cutremur. Răspunsul survenit se referă la anul construcţiei clădirii ca fiind 1968, deşi localnicii susţin că ar fi fost construită după 1977, dar clădirea veche din spate datează din anul comunicat de reprezentanţii companiei. „Clădirea Romtelecom din Câmpulung Muscel, strada Negru Vodă, nr.142, judeţul Argeş, a fost construită în anul 1968 şi este, într-adevăr, încadrată în clasa de risc seismic I. Tocmai din acest motiv, Romtelecom a luat toate măsurile pentru a semnaliza această clădire în mod corespunzător. În ceea ce priveşte expertizarea tehnică, vă menţionam că Romtelecom desfăşoară periodic expertize de acest gen pentru toate clădirile deţinute în portofoliul său, respectând obligaţiile permanente ale proprietarilor de imobile cuprinse în reglementările legale în domeniul calităţii şi siguranţei în exploatare a construcţiilor”, ne-au declarat reprezentanţii companiei la momentul respectiv.

Clădirea îmbulinată, a fost curtată pentru Mall

Chiar dacă este în pericol de prăbuşire, cum spun specialiştii de la Romtelecom, clădirea a fost scoasă la vânzare pe site-urile destinate anunţurilor imobiliare mulți ani la rând. Numai că preţul prea piperat de peste o jumătate de milion de euro i-a pus pe oamenii de afaceri pe gânduri. Aceştia au vrut să transforme clădirea îmbulinată în Mall, pentru că ar funcţiona excelent în centrul oraşului, mai ales că cei mai mulţi câmpulungeni fug la Piteşti, ori de câte ori au ocazia pentru cumpărături şi distracţie. În acest sens, cei care au pus ochii pe clădire au aşteaptat ca preţul acesteia să mai scadă pentru a fi profitabilă afacerea pe viitor și au cumpărat-o.

Ultimul preț al clădirii scoase la vânzare a fost de 425.000 euro. Proprietatea comercială a avut la vânzare un regim de înălțime de S+P+2E. Proprietatea beneficiază de utilitățile zonei canalizare, apă, gaze și curent electric. Are o suprafață construită de 853 mp, o suprafață desfășurată de 3.084 mp, o suprafață utilă totală de 2.564 mp, și o suprafață de teren de 2.650 mp.

Tranzacția de vânzare s-a făcut la sfârșitul lunii martie în stare de urgență. Pentru că mai mulți oameni de afaceri din Câmpulung și-au anunțat intenția de a cumpăra această clădire 5 câmpulungeni, tot oameni de afaceri au decis să se asocieze și să cumpere fosta clădire a Poștei, fiind convinși că vor reuși dacă se asociază. Se pare că, aici se va pune bazele unui hotel, după ce Bulevardul Pardon se va reabilita și va deveni neîncăpător pentru plimbare.

Ultimele Știri

Data când va fi gata noua Creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel

Data când va fi gata noua creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel. Primărița Elena Lasconi a anunțat că...

Alte știri din aceeași categorie