35.2 C
Campulung Muscel
marți, 16 iulie, 2024

Informația zilei pentru cei care locuiesc la bloc. Au bani în plus de dat

Alte Știri

Informația zilei pentru cei care locuiesc la bloc. Au bani în plus de dat. Dacă ne aducem aminte, pe vremuri, fiecare bloc avea un fond de rulment. Acesta se colecta odată cu plata întreținerii.

Ulterior, prin modificările legislative aduse fondul de rulment nu mai era o obligativitate pentru proprietarii de apartamente din România.

Informația zilei pentru cei care locuiesc la bloc. Au bani în plus de dat

Prin acest fond se strângeau sume de bani necesari pentru plata unor intervenții. În general neprevăzute, precum stricarea unor instalații, reparația unui lift, etc.

Dar, legea emisă în 20018, Legea Asociațiilor de proprietari, cu îmbunătățirile ulterioare, schimbă din acest an lucrurile pentru românii care stau la bloc.

Conform cadrului legal, Asociațiile de Proprietari au obligativitatea de a recolecta sumele pentru fondul de rulment, pentru reparații.

Iar în cazul în care acestea există vor fi plătite de toți membrii. Indiferent dacă unii dintre ei nu sunt afectați în mod direct de defecțiuni și, implicit, de reparații.

Revine fondul de rulment în asociații

Măsura este cu caracter obligatoriu pentru toți. Existând o singură excepție de la aceste plăți, și anume cei care au calitatea de chiriaș.

În cazul acestora din urmă, nu există nicio prevedere legală care să-i oblige la plata sumelor aferente reparațiilor Asociațiilor de Proprietari. Aceasta căzând strict în sarcina proprietarului unui apartament.

Conform legislației, fondul de rulment este necesar pentru plata reparațiilor în zonele comune, precum canalizarea, terasele blocurilor, lifturile, fațada blocurilor, sau instalațiile de apă, proprietarii, indiferent la ce etaj ar sta, fiind obligați la plata sumelor către fondurile de rulment.

Amenzi de până la 100.000 de lei

Conform aceleiași legi, se vor da amenzi de până la 100.000 de lei acelor proprietari care iau decizia de a face modificări, cu de la sine putere, fără înștiințarea Asociației de Proprietari, fiind vorba în mod concret de modificarea sau dărâmarea anumitor pereți din interiorul unui apartament.

În general este vorba de pereții de susținere, iar modificarea structurii acestora ar putea pune în pericol întreaga structură de rezistență a unui bloc.

Printre aceste interdicții se mai regăsește și cea de închidere unilaterală a balconului apartamentului din proprietate, fără a avea în prealabil o autorizație de la Biroul de Avize și Acord Unic din cadrul Primăriei. Și în acest caz, există riscul unor amenzi de până la 100.000 de lei.

Ultimele Știri

Cel mai tânăr prefect din România a ascultat problemele locuitorilor din Bughea de Jos

Cel mai tânăr prefect din România a ascultat problemele locuitorilor din Bughea de Jos. Prefectul Dragoș Predescu face vizite de...

Alte știri din aceeași categorie