Planul de şcolarizare pentru învăţământul dual în etapa a II de admitere este de 75%!

Planul de şcolarizare pentru învăţământul dual în etapa a II de admitere este de 75%!

Planul de şcolarizare pentru învăţământul dual în etapa a II de admitere este de 75%!

La jumătatea anului trecut, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență privind înființarea Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România, în scopul de a se asigura funcționarea eficientă a parteneriatului dintre agenții economici, administrația publică locală și școală, pentru formarea profesională inițială în sistem dual, cu beneficii în primul rând pentru tinerii absolvenți de clasa a VIII-a, până în 23 de ani, care își doresc să devină muncitori calificați, precum și pentru agenții economici care au nevoie de forță de muncă bine pregătită și sunt dispuși să se implice activ în formarea ei în companii.

Conform Autorităţii Naţionale pentru Formarea Profesională în Sistem Dual, un milion de tineri cu varste cuprinse intre 16 si 21 de ani nu figureaza in nicio statistică, nefiind nici angajati, nici încadraţi intr-un sistem de invăţământ.

Una din consecinţele principale ale acestei situatii este deficitul foarte mare de forţă de muncă din ăara noastră. în acest proces de formare profesională sunt implicaţi, prin parteneriate public-private, toţi factorii interesaţi de fortă de munca calificată după standarde actualizate prin partajarea si asumarea responsabilitatilor specifice.

Inscrierea in invatamantul profesional in sistem dual se face pentru elevii care au terminat clasa a VIII-a si care au situatia scolara incheiata. Nu pot fi inscrisi elevii cu situatia scolara neincheiata, aflati in stare de corigenta sau repetentie. De asemenea, absolventii invatamantului obligatoriu care intrerup studiile pot fi cuprinsi, pana la implinirea varstei de 26 de ani, in invatamantul dual.

Pentru inscrierea la clasele de invatamant profesional in sistem dual sunt necesare urmatoarele documente: fisa de inscriere in invatamantul dual si foaia matricola, eliberate de catre scoala generala de provenienta a elevilor, copie dupa certificatul de nastere si cartea de identitate a elevului, copie dupa cartea de identitate a parintilor sau a tutorelui legal.

Președintele ANFPISDR, argeşeanul Ion Gabriel Bratu a declarat: „Cred că cea mai bună și sigură cale de promovare a sistemului de învățământ dual, astfel încât să fie atrase un număr cât mai mare de companii, este utilizarea eficientă a infrastructurii Sistemului Cameral. Cele 8 birouri regionale ale Autorității ar fi ideal să fie chiar în sediul camerelor de comerț județene. În momentul de față, vorbim de o strategie pe 10 ani, pentru ca mediul de afaceri să beneficieze de predictibilitate. Invit camerele de comerț să facă parte dintr-un consiliu consultativ, în care să poată să vină cu propuneri, în scopul creionării unei strategii viabile. Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România a fost înființată ca răspuns la criza forței de muncă, semnalată în toate sectoarele economice. Companiile din România au nevoie de a încheia parteneriate cu unitățile de învățământ pentru a soluționa cât mai curând această problemă. CCIR reprezintă cea mai importantă interfață pe care o avem în zona mediului de afaceri. În acest sens, vom înființa opt birouri regionale, în parteneriat cu CCIR, pentru a cunoaște nevoia reală a companiilor românești în ceea ce privește forța de muncă și, evident, pentru a îndruma copiii către sistemul de învățământ dual”.

La nivel național s-au înființat și funcționează 8 birouri teritoriale ale Autorității, structuri fără personalitate juridică, corespunzător celor 8 zone de dezvoltare ale României.

După un an şi câteva luni de la înfiinţare, procentul la nivel naţional de realizare a planului de şcolarizare, învăţământ dual, la finalul etapei a II-a de admitere din 2019 este de 75,1%. Etapa I de admitere din 2019 a atins un procent de 51,4%.

Domeniile înfiinţate până la acest moment sunt agricultură, comerţ, electric, chimie industrial, construcţii.

About The Author

Related posts