18.8 C
Campulung Muscel
vineri, 29 martie, 2024

Promovăm România! Ziarul din Muscel la Mânăstirea Neamț!

Alte Știri

Cei de aici duc mai departe tradiţia locului, cu bucuria că în acest loc se află „cea mai veche şi mai valoroasă icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului”. Găsesc răgazul de a răspunde creştinilor care vin cu inima deschisă şi le povestesc cum a ajuns icoana făcătoare de minuni a Maicii la Mănăstirea Neamţ. Istoria ei începe în Lydda, oraş din Israel, chiar pe vremea când propovăduiau apostolii Petru şi Ioan. Acolo fusese ridicată o mică biserică drept mulţumire Fecioarei Maria, iar cei doi apostoli au chemat-o pe Maica Domnului s-o binecuvânteze.

CITIȚI ȘI: Promovăm România! Ziarul din Muscel la Mânăstirea Văratec!

Apostolii au ajuns înaintea Ei şi au văzut primii chipul Fecioarei pictat ca prin minune pe un stâlp de lemn din apropierea bisericii. Bucurându-se de minunea aceea, Maica Domnului a înzestrat icoana cu putere vindecătoare. Peste secole o copie a fost realizată după ea, apoi a fost primită în dar de voievodul Alexandru cel Bun. „La praznicul Înălţării Domnului, când arhiereii şi preoţii o duc în jurul mănăstirii la litanie, se ridică smulgându-se din mâinile lor. Se întâmpla aşa încă din secolul al XV-lea. De aceea, i se spune şi Închinătoarea. Pare a se închina Domnului, îndemnând credincioşii să se roage.”, spun cei ai locului.

 

Mănăstirea ocolită de incendii şi holeră

În timpul invaziei turcilor, toate mănăstirile din zonă au fost prădate, mai puţin Mănăstirea Neamţ. Părintele Benedict îşi aminteşte că „pe atunci icoana a fost ascunsă trei ani. După trecerea pericolului a fost readusă într-un car. La intrare, acesta n-a mai putut fi urnit. Gândindu-se că locul fusese pângărit de trecerea turcilor, stareţul Domeţian a făcut slujbă de sfinţire a apei şi aşa a intrat icoana în mănăstirea curată. Multe nenorociri s-au abătut în zona Neamţului după aceea. De fiecare dată icoana lăcrima, apoi ţinea sub protecţia ei pe toţi care veneau şi se rugau. În timpul holerei, oricâte vieţi a secerat în alte zone ale ţării, la Mănăstirea Neamţ şi în apropierea ei nimeni nu s-a îmbolnăvit.

CITIȚI ȘI: Promovăm România! Ziarul din Muscel la Mânăstirea Agapia!

În paraclisul mănăstirii, o altă icoană străveche ascunde o frumoasă legendă: icoana Maicii Domnului cu trei mâini şi pruncul Iisus pe braţul drept. Prima ei minune a fost lipirea la loc a mâinii Sfântului Damaschin, pedepsit pentru a nu mai putea propovădui. Pentru a aminti tuturor cele petrecute, Sfântul a lucrat în argint în colţul din dreapta jos al icoanei încă o mână. În prezent, este cunoscută pentru puterea ei de a îndrepta vremea şi pentru prevenirea calamităţilor. Chiar anul trecut a fost adusă în pelerinaj în zonele afectate de inundaţii, iar ploile au încetat. Niciunde în ţară nu s-au găsit atâtea dovezi de iubire pentru oameni din partea Domnului ca în Neamţ, spun localnicii. Printre cele şapte icoane făcătoare de minuni, icoanele Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamţ sunt cele mai valoroase. 

Aşteptăm de la dumneavoastră imagini şi clipuri filmate în vacanţe, pe ziaruldinmuscel@yahoo.com. Cele mai frumoase vor fi difuzate pe site-ul ziarului și vor avea parte de multe surprize.

Ultimele Știri

Data când va fi gata noua Creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel

Data când va fi gata noua creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel. Primărița Elena Lasconi a anunțat că...

Alte știri din aceeași categorie