21.3 C
Campulung Muscel
joi, 30 mai, 2024

Raed Arafat: “Nu s-a confirmat ebola în România”

Alte Știri

Lumea întreagă încearcă să ajute ţările din Africa afectate de flagelul începutului de mileniu, Ebola. Nici România nu stă deoparte. 60.000 de euro au fost alocaţi pentru această acţiune de susţinere. Mari companii din România vin cu suport financiar şi prin donaţii alături de acţiunea Ministerului de Interne. De pe poarta Uzinei Dacia de la Mioveni au ieşit şase autoturisme Dacia Duster care au luat drumul continentului african. Două dintre maşini au fost donate de către Automobile Dacia, iar celelalte au fost achiziţionate de către Ministerul Afacerilor Interne din sponsorizări.

Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a mers la Automobile Dacia, de unde au plecat cele şase maşini către Africa. Acolo vor fi folosite pentru mobilitatea echipelor care duc o luptă acerbă cu epidemia de Ebola. Se încearcă astfel ca această epidemie să nu se extindă pe plan global, în cazul în care nu se iau măsuri adecvate. Pentru activităţile generate de tot ce înseamnă virusul Ebola Guvernul a alocat 25 de milioane de lei ministerelor de Interne, al Sănătăţii şi al Apărării. România nu este însă afectată de Ebola. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că riscul privind apariţia unor cazuri de Ebola în România e scăzut. Până acum au fost trei cazuri de persoane suspectate că ar fost fi infectate, dar niciunul nu a fost pozitiv. În acest sens, aflat la Mioveni, Raed Arafat a precizat: “România are o procedură foarte clară în ceea ce priveşte procedurile care sunt în Uniunea Europeană. După întâlnirile care au avut loc inclusiv la Comisia Europeană şi nu numai şi în care s-au discutat, inclusiv la NATO au fost discuţii în acest sens, s-a hotărât că obligativitatea introducerii de screening la intrare, e pentru fiecare ţară să ia decizia respectivă, sunt ţări europene care au luat această decizie, dar sunt acele ţări europene care au linei directă cu Africa în care vin avioane direct din Africa. O ţară cum este România nu are niciun motiv să pună screening, dar noi aflăm când vin cetăţeni care lucrează acolo, sau care vin din ţările respective, dar care oricum trec prin filtre în ţările pe care le tranzitează. De exemplu, când un cetăţean ajunge la noi îl luăm în monitorizare. Ce înseamnă asta? Cu cât nu este simptomatic, nu este contagios. Direcţiile de Sănătate iau persoana în monitorizare şi calculează cât a trecut de când persoana a plecat din ţara care este endemică. Trebuie să treacă 21 de zile în care noi spunem că aste e perioada de incubaţie. dacă dezvoltă simptome persoana respectivă, atunci este izolată şi se aplică procedura, se fac testările, persoana este izolată şi se tratează cu echipamente de protecţie, cu tot ce trebuie. Până acum au fost trei cazuri suspecte, dar la care s-a respectat procedura”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Ultimele Știri

Se închide Poșta din centrul Câmpulungului. Ce se va întâmpla cu serviciile acestui oficiu poștal?

Se închide Poșta din centrul Câmpulungului. Ce se va întâmpla cu serviciile acestui oficiu poștal? Din 2018, încoace angajații...

Alte știri din aceeași categorie