Rapsodul Gavriil Prunoiu ne-a părăsit pentru totdeauna!
Rapsodul Gavriil Prunoiu ne-a părăsit pentru totdeauna!

Rapsodul Gavriil Prunoiu ne-a părăsit pentru totdeauna!

Rapsodul Gavril Prunoiu ne-a părăsit pentru totdeauna! În această dimineață cunoscutul interpret Gavriil Prunoiu a trecut la cele veșnice. Gavriil Prunoiu, cunoscut interpret de muzică tradiţională şi profesor de muzică, s-a născut sub zodia stelară a Peştilor, la 2 martie 1942, în comuna Boteni –Muscel, judeţul Argeş, într-o familie cu mulţi copii.

-În perioada 1950-1957 învaţă la Şcoala Generală din Boteni, Argeş, iar între anii 1957-1960 , la Seminarul Teologic din Bucureşti.
-În 1965 absolvă Liceul de muzică nr. 1, Bucureşti, actualmente Colegiul Naţional de Arte ,,Dinu Lipatti”, secţia canto popular, clasa prof. Mia Barbu.
– În anii 1966 şi 1967 a fost solist al Orchestrei de muzică populară ,, Doina Argeşului” din Piteşti, împreună cu soliştii Rodica Bujor, Ion Luican, Ştefan Lăzărescu, Ileana Constantinescu, Benone Sinulescu şi Elisabeta Ticuţă.
-1971 este anul când se căsătoreşte cu Ileana, care i-a dăruit doi băieţi, azi maturi, Ciprian, programator, şi Leonard, teolog.
– După satisfacerea serviciului militar studiază între 1967-1972 la Conservatorul de muzică ,,Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, secţia Pedagogie muzicală, la clasa de canto fiind îndrumat de prof. Mircea Buciu.
-Între anii 1972-1982 a fost profesor titular la Şcoala de muzică şi Casa de copii şcolari, fete, din Câmpulung Muscel. Simultan, între 1974-1977 apoi din 1982 şi până în prezent este profesor de canto popular la Colegiul de artă ,,Dinu Lipatti”, Bucureşti, îndeplinind timp de 20 de ani funcţia de şef al catedrei de muzică tradiţională a Colegiului bucureştean.

Multe doine şi cântece populare le moşteneşte de la părinţii Ioan şi Virginia Prunoiu, dar a cules melodii şi de la ţăranii rapsozi şi lăutari din Muscel.
-În 1953 apare pentru prima dată ca interpret popular, la serbarea din comuna natală, Boteni. De atunci, a participat fracvent la spectacole pe toate scenele judeţului Argeş, la concursuri de folclor obţinând premiul întâi.
-Anul 1964 marchează începutul unei fructuoase colaborări cu orchestra populară Radio şi cu redacţia muzicală Radio România. Pe parcursul anilor a realizat în calitate de solist numeroase înregistrări în studiourile Radio, cu doine şi cântece de codru, balade păstoreşti, cântece de dor şi dragoste, de cătănie, sub conducerea dirijorilor Victor Predescu, Radu Voinescu, George Vancu, Nelu Stan, Ionel Banu, Marius Olmazu, Paraschiv Oprea, Mihai Stoicescu, şi Adrian Grigoraş. La acestea se adaugă recitalurile din cadrul concertelor de gală şi interviurile acordate în emisiunile Radio România.
– Din anul 1965 este invitat deseori de Televiziunea Română în emisiunile de folclor.

-În 1972 apare primul său album, disc Electrecord.
-În 1973, este solist într-un turneu artistic efectuat împreună cu orchestra Radio dirijată de Radu Voinescu, iar în 1974 participă la un turneu în Lugano, Elveţia.
– 1978 reprezintă anul înfiinţării grupului folcloric din Boteni al fraţilor Prunoiu, primul grup bărbătesc de notorietate, în media românească, iniţiat şi condus de Gavril Prunoiu, cu care interpretează cântece de uliţă şi apare în emisiunea ,,Tezaur folcloric” realizată de Marioara Murărescu. În 2004 se evidenţiază ca solist şi membru al grupului folcloric ,,Doruri muscelene”, din Mihăeşti, Argeş, coordonat de Liviu Iana.

-Munca pasionată şi consecventă a lui Gavriil Prunoiu ca profesor şi interpret de folclor muscelean s-a concretizat în îndrumarea multor elevi care au ajuns interpreţi apreciaţi de public şi specialişti. Printre ei se numără Dorina Oprea, Carmen Iordache, Ionuţ Dolănescu, Rodica Anghelescu, Daniel Arapalea. În probleme de cânt tradiţional a îndrumat şi câteva foste studente ale Facultăţii ,,Hyperion”, interpretele: Mariana Anghel, Valeria Peter Predescu, Margareta Clipa, Maria Lia Bologa, Niculina Stoican.

Pe lângă familie şi dragostea pentru public, Gavriil Prunoiu, interpretul cu nume de arhanghel, a cultivat două mari pasiuni: cea pentru folclor şi cea pentru afirmarea tinerilor interpreţi de muzică populară.Împreună cu Lucian Nistor, fost director al Colegiului de Artă ,,Dinu Lipatti”, cu Florian Nemeş, actualul director al Colegiului şi cu echipa de specialitate a Ministerului Învăţământului şi Culturii, profesorul Gavriil Prunoiu are o contribuţie importantă la înfiinţarea şi la menţinerea secţiilor de muzică vocală tradiţională românească şi a claselor de nai şi de ţambal în liceele de muzică din Bucureşti şi din întreaga ţară, elevii acestor clase putând să participe şi să concureze, cu şanse egale, alături de colegii lor, la Olimpiadele naţionale de muzică. De asemenea, Gavriil Prunoiu a sprijinit înfiinţarea clasei de nai la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

În anul 2016 a fost hirotonit diacon în cadrul unei liturghii arhiereşti oficiată la biserica Mânăstirii „Negru Vodă” Câmpulung. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţia Sa Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, a adresat un cuvânt de învăţătură, amintind, printre altele, de momentul deosebit din viaţa familiei Prunoiu, când tatăl şi fiul devin amândoi slujitori ai Sfântului Altar, asta pentru că şi fiul profesorului, Ioan Leonard, a fost hirotonit întru preot chiar în aceeaşi zi. Momentul festiv religios a fost completat cu un recital de colinde al celor de la „Doruri Muscelene”. Trupul neînsuflețit al rapsodului este depus la biserica Sfântul Ilie din Câmpulung.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

About The Author

Related posts