20 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 20 iulie, 2024

Te-ai gândit vreodată ce conține, de fapt, laptele UHT din comerț? Ce diferențe există între laptele UHT și cel pasteurizat normal?

Alte Știri

Te-ai gândit vreodată ce conține, de fapt, laptele UHT din comerț? Ce diferențe există între laptele UHT și cel pasteurizat normal?

Cu siguranță ai auzit, cel puțin o dată, sau ai citit pe eticheta unei cutii de lapte inscripția de UHT și nu ai știut ce înseamnă. Ei bine, este vorba despre laptele pasteurizat la temperaturi foarte ridicate (Ultra High Temperature).

Acest tip de lapte pasteurizat, care se găsește în toate supermarketurile de tip Lidl, Auchan, Kaufland și așa mai departe se fierbe timp de 15 – 20 de secunde la o temperatură de 75°C, procedeu care elimină cea mai mare parte a microbilor.

Apoi, laptele se depozitează la frigider, unde se va menține proaspăt până la 15 zile. Față de procesul de pasteurizare simplă, prin tehnica UHT, laptele se poate păstra în cutii sigilate pentru o perioadă mai îndelungată de timp, până la 6 luni.

„Ultrapasteurizarea presupune fierberea laptelui timp de numai 2, maximum 4 secunde la aproximativ 150°C.

Ca atare, temperatura se dublează, dar timpul scade semnificativ, ceea ce înseamnă eliminarea tuturor germenilor și sterilizarea laptelui.

Producătorii susțin că timpul foarte scurt în care laptele este fiert și răcit, precum și ambalarea lui în cutii sterile, nu distruge valoarea nutritivă și calitățile laptelui.

După deschiderea unei cutii cu lapte UHT, acesta trebuie consumat în maximum 3 zile.”, notează cei de la Libertatea.

De ce este recomandat să consumi lapte UHT

Printre principalele avantaje pe care le numărăm la procurarea laptelui pasteurizat UHT sunt următoarele:

  • Ține cont de faptul că acest lapte poate fi păstrat la temperatura camerei în debara sau cămară, până la termenul de expirare. Singura condiție este să nu desfaci cutia.
  • Laptele UHT are o perioadă mai mare de valabilitate, motiv pentru care poate fi cumpărat în cantități mai mari;
  • Are același conținut de calciu precum laptele pasteurizat și nu își pierde valorile nutriționale cât timp este în garanție;
  • Partea bună este că laptele UHT nu conține conservanți, deoarece bacteriile periculoase și sporii acestora sunt omorâte prin expunerea la temperaturi foarte înalte;
  • Laptele UHT nu mai trebuie fiert, deci poate fi consumat ca atare.

Citește și Scandal uriaș după scăderea prețului la lapte din Lidl, Kaufland și alte magazine. Fermierii fac acuzații grave

Ultimele Știri

Dan Nicolae taie în carne vie, după modelul DNA, te trage pe dreapta

Dan Nicolae taie în carne vie, după modelul DNA, te trage pe dreapta. Lovitură politică din partea prefectului liberal!...

Alte știri din aceeași categorie