25.7 C
Campulung Muscel
luni, 17 iunie, 2024

Argeşul promovat în prima zi, a Târgului de Turism al României

Alte Știri

Joi, 12 martie, preşedintele Consiliului Județean Argeș, Florin Tecău, a fost prezent la deschiderea Târgului de Turism al României, la ROMEXPO București, unde Consiliul Județean Argeș, prin Muzeul Județean Argeș, este prezent cu un stand, în Pavilionul C5. Timp de patru zile, în perioada 12-15 martie a.c., în cadrul târgului de turism, vizitatorii vor avea prilejul să descopere biodiversitatea și peisajele montane argeșene, precum și atracțiile culturale, istorice și arhitectonice ale Argeșului, prin intermediul proiectelor de promovare ”Zona montană a Argeșului și Muscelului – diversitate și unicitate în România” și ”Muzeul Județean Argeș – moștenire culturală, istorie și continuitate”. La Târgul de Turism al României, standurile Consiliului Judeţean Argeş oferă vizitatorilor privilegiul de a descoperi o zonă montană unică, de o biodiversitate considerabilă, cu frumuseţi ce înviorează inima şi simţurile căutătorilor de frumos.

Peisajul montan argeşean cuprinde peste două treimi din Masivul Făgăraş, întreg masivul Iezer, jumătatea sudică a Pietrei Craiului, masivul Ghiţu-Frunţi şi o cincime din masivul Leaota. Mai puţin cunoscut este că cele mai multe vârfuri muntoase de peste 2.500 de metri din România, inclusiv Vârful Moldoveanu (2.544 m), se află pe teritoriul judeţului Argeş şi că silueta ascuţită şi crestele înalte le-a adus acestor munţi numele de Alpii Transilvaniei.

În masivul Piatra Craiului creşte şi înfloreşte o specie unică în lume, faimoasa Garofiţă a Pietrei Craiului. Tot aici, în zona vestică, se află Marele Grohotiş, cea mai mare întindere de grohotiş calcaros din România. De-a lungul timpului, apa a săpat stăruitor în munte, dizolvând calcarul şi dând naştere celor mai importante fenomene carstice din Piatra Craiului: Cheile Dâmbovicioarei şi Peştera Dâmbovicioara. Arcele de calcar rezultate ca urmare a prăbuşirii unor bolţi de peşteră au format peisaje unice, cum sunt cele de la Cerdacul Stanciului sau La Zaplaz. Atracţiile culturale, istorice şi arhitectonice ale Argeşului, încă insuficient explorate, îşi vor depăna povestea în faţa turiştilor dornici să-şi cunoască rădăcinile. Castrul Roman de la Jidova, destinat apărării drumului ce traversa Carpaţii prin Pasul Bran, lăcaşuri de cult din epoca medievală, între care Biserica Domnească Sf. Nicolae din Curtea de Argeş, înscrisă în patrimoniul UNESCO, şi mânăstirea Glavacioc, una dintre cele mai vechi din România, poveşti ce răzbat dintre zidurile Cetăţii Poienari, ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş, sunt doar câteva repere ale moştenirii culturale argeşene, promovate în cadrul fazei de sustenabilitate a proiectului “Muzeul Judeţean Argeş – Moştenire culturală, istorie şi continuitate”, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Argeş.

Pitorescul naturii este completat de o bogată zestre culturală, aducând Argeşul pe harta obiectivelor turistice importante din România.

Ultimele Știri

Pământul “se topește” la Câmpulung Muscel. Ce trebuie să facă oamenii urgent

Pământul "se topește" la Câmpulung Muscel. Ce trebuie să facă oamenii urgent. Având în vedere perioada caniculară preconizată, respectiv...

Alte știri din aceeași categorie