14.2 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Cardiologul Adrian Tase prescrie inimii sunetele tămăduitoare

Alte Știri

Cardiologul Adrian Tase a fost prezent de curând la Biblioteca Judeţeană Argeş, la invitaţia prietenilor său unde a susţinut o prelegere având ca temă  „Muzica şi puterea ei vindecătoare: introducere în meloterapie”. Ideea i-a venit după ce în urmă cu câţiva ani a participat la cursul de terapie prin muzică organizat de Universitatea Piteşti, secţia Facultăţii de Pedagogie Muzicală. Chiar dacă nu a avut ocazia să îl aprofundeze până la final deoarece nu s-a mai ţinut, cardiologul Adrian Tase doreşte să îl îmbunătăţească ca să devină un curs cu toate drepturile depline. Primii paşi care i-a făcut în acest sens a făcut cunoscute pacienţilor săi, sunetele tămăduitoare pentru inimă. Efectele nu au ezitat să apară iar acestea au la bază şi o serie de studii culese de cardiologul Adrian Tase de la congresele la care a participat în Germania, Japonia şi Serbia care dovedesc faptul că pacienţii care au ascultat muzică în timpul unor intervenţii chirurgicale cardiologice, sau în salonul în care erau trataţi de infarct, au avut o evoluţie favorabilă, mai rapidă decât ceilalţi care nu ascultau muzică.

,,Conform principiului că rănile învingătorilor se vindecă mai repede decât rănile învinşilor, aşa şi infarctul celor care ascultă muzică se vindecă mai repede decât al celor care nu ascultă muzică. În studiul japonez s-au făcut nişte măsurători de mare fineţe, la nivel molecular, şi au arătat că interleuchina 6, căci despre ea este vorba, este mai scăzută la cei care ascultă muzică. Contrar celor cunoscute am încercat să prezint faptul că şi muzica de jazz şi de rock este terapeutică, cu condiţia să nu fie prea zgomotoasă, să nu fie prea alertă, şi am dat câteva exemple pentru care am primit confirmarea sălii că sunt terapeutice”, ne-a declarat cardiologul Adrian Tase. O altă informaţie pe care ne-a prezentat-o cardiologul Adrian Tase este că are în vedere să lanseze pe piaţa argeşeană un CD cu muzică terapeutică. ,,Voi face o selecţie de piese pentru că fiecărui individ i se potriveşte ceva deoarece are un anumit profil emoţional şi găsirea unei muzici potrivite pentru terapie este de fapt cheia succesului”, ne-a mai precizat cardiologul Adrian Tase.

Încă din Antichitate, muzica a fost utilizată ca adjuvant în tratarea bolnavilor. Există tipuri diferite de muzică pentru boli diferite. Muzica are şi un caracter formator: este, de asemenea, benefică meseriilor intelectuale (dovada este reprezentată de faptul că există numeroase cazuri de intelectuali de anvergură care cântă la un instrument muzical). În general, ea este folosită complementar, pe lângă alte forme alopate sau homeopate de tratament. Tot din antichitate muzica avea o mulţime de calităţi, printre care şi terapeutică, cu alte cuvinte muzica este vindecătoare. Lucrurile acestea sunt cunoscute de la Hipocrate, dar şi de la poporul evreu.

Ce este terapia prin muzică

Muzicoterapie este un tratament al unor boli nervoase şi cardio-vasculare cu ajutorul muzicii. Fenomenul care stă la baza muzicoterapiei se numeşte rezonanţă, între compoziţia vibratorie specială a muzicii şi mintea celui care o ascultă, inducând ascultătorului o stare psihică specială aflată în rezonanţă cu timpul muzicii. Muzica poate acţiona direct asupra stării generale psihice şi mentale, deci, implicit, asupra sistemului imunitar. Scopul terapiei prin muzică este acela de a reduce stresul psiho-fiziologic, durerea, stările psihice negative.

 

 

Ultimele Știri

Super oferte la Carrefour în zona Carusel. Produse până la 5 LEI

Super oferte la Carrefour în zona Carusel. Produse până la 5 LEI. Noul hipermarket Carrefour cu numărul 57 din...

Alte știri din aceeași categorie