4.9 C
Campulung Muscel
duminică, 21 aprilie, 2024

Cod rutier 2024: Ce vârstă trebuie să ai ca să poți face școala de șoferi

Alte Știri

Cod rutier 2024: Ce vârstă trebuie să ai ca să poți face școala de șoferi. În 2024 Codul Rutier va avea schimbări în ceea ce privește examenul pentru permis, sancțiunile pentru șoferi, dar și posibilitatea suspendării permisului pentru cei care încalcă regulile pe drumurile județene.

Anul acesta vine cu modificări semnificative pentru șoferi. În primul rând, punctul de amendă reprezintă acum 5% din salariul minim brut pe țară. Ordonanța de Urgență 115/2023 care a adus o serie de schimbări fiscale îi privește și pe șoferi în mod direct.

CITEȘTE ȘI. Codul rutier nu mai dă bătăi de cap. Cum se obține permisul de conducere în anul 2024

Punctul de amendă a crescut de la 1 ianuarie 2024 la 165 de lei, față de 145 de lei cât era anterior. Totodată, s-a modificat și modul de calcul, astfel încât valoarea punctului de amendă va reprezenta 5% din salariu minim brut pe țară, în scădere față de 10% cât era anterior.

Iată cum este structurat noul sistem pentru contravențiile rutiere:

Clasa I: două sau trei puncte-amendă.

Clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă.

Clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă.

Clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă.

Clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă, aplicabil doar persoanelor juridice.

Pentru nerespectarea priorității acordate pietonilor sau cicliștilor, șoferii pot fi amendați cu sume de până la 825 de lei.

Depășirea vitezei cu mai mult de 50 km/h va atrage sancțiuni cuprinse între 1.485 și 3.300 de lei.

CITEȘTE ȘI. Ce alegem dintre Dacia Duster 2 și Tivoli facelift? Ambele au aceleași prețuri WOW

Începând cu 1 ianuarie 2024, parcarea neregulamentară este sancționată în clasa I, cu amenzi cuprinse între 330 și 495 de lei, înlocuind valorile anterioare de 290 și 435 de lei.

Permisele de conducere sunt vizate de un proces de modernizare după ce Uniunea Europeană a emis o directivă care permite statelor membre să facă aceste schimbări. Mai exact, permisele auto ar putea fi digitale.

CITEȘTE ȘI. Veste grozavă. Se dau vouchere noi de la Stat, în valoare de 250 lei. Cine sunt norocoșii

Alt subiect al acestei directive privește schimbările anticipate în procesul de obținere a permiselor auto, cu un accent deosebit pe îmbunătățirea siguranței rutiere.

În acest sens, examenul auto, susținut aspiranții la obținerea permisului, va suferi modificări semnificative.

Cod rutier 2024: Ce vârstă trebuie să ai ca să poți face școala de șoferi

Noile schimbări vizează introducerea de întrebări referitoare la identificarea riscurilor în trafic și la sistemele automate care contribuie la o conducere mai sigură.

Această evoluție implică o transformare a modului de pregătire pentru examenul auto, deoarece școlile de conducere vor trebui să ofere sprijinul necesar pentru a furniza informațiile esențiale românilor care se pregătesc să obțină permisul.

Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă România va adopta sau nu aceste modificări. Directiva europeană conferă statelor membre libertatea de a implementa schimbările propuse începând cu anul 2024.

Vârsta minimă legală la care poți să te înscrii la o școală de șoferi

Una dintre primele condiții impus de Codul Rutier o reprezintă vârsta minimă legală la care poți să te înscrii la o școală de șoferi. Pentru a putea urma cursurile de pregătire teoretică și practică organizate de o unitate autorizată și în prezența și supravegherea unui instructor auto trebuie să ai cel puțin 17 ani și 9 luni împliniți.

CITEȘTE ȘI. Cine sunt românii care NU trebuie să mai plătească IMPOZIT auto chiar dacă dețin un autoturism în ROMÂNIA

Această limită de vârstă este valabilă pentru categoria de permis „B”. Altfel spus, poți să începi școala de șoferi cu trei luni înainte să împlinești vârsta majoratului. Pentru a susține examenul la aceeași categorie este obligatoriu să ai cel puțin 18 ani.

  • Excepție fac persoanele care conduc mopede/scutere (categorie permis – AM), motociclete ușoare (categorie A1) și cvdricicluri (categorie B1), în acest caz vârsta minimă pentru a obţine permisul fiind de 16 ani împliniți.

Pentru toate aceste trei categorii de permis, se poate începe școala de șoferi de la vârsta de 15 ani și 9 luni.

Ultimele Știri

Premierul Marcel Ciolacu, din țările Arabe a ajuns direct în Argeș!

Premierul Marcel Ciolacu, din țările Arabe a ajuns direct în Argeș. A venit însoțit de Mihai Tudose, Gabriela Firea,...

Alte știri din aceeași categorie