10.2 C
Campulung Muscel
vineri, 19 aprilie, 2024

De vânzare… o Casă de Cultură din Muscel!!!

Alte Știri

De vânzare… o Casă de Cultură din Muscel!!! Dacă se vând case, hoteluri, blocuri sau terenuri care sunt grevate de sarcini sau ai căror proprietari nici nu bănuiesc ce li se întâmplă, acum la Câmpulung Muscel, o altă vânzare stârneşte râsul-plânsul oamenilor din comunitate.

De vânzare… o Casă de Cultură din Muscel!!!

Iată cum sună anunţul de pe site-urile de specialitate: Spaţiu comercial 450 mp, Câmpulung Muscel, Centru, Argeş.

Preţ: 400 000 EUR Negociabil.

Caracteristici: la Demisol nr. camere: 2, nr băi: 1, suprafaţa: 450, suprafaţa totală: 450, etaje imobil: 3.

Descriere: Spaţiu comercial 450 mp, Câmpulung Muscel, Centru, Argeş. / Vând SPAŢIU DE PRODUCŢIE Câmpulung. Spatiul: are 450 mp, spatiul este la etajul Demisol, are o incapere, Utilitati: Apa, Canalizare, Curent trifazic, Curte, Contor gaz, Gaz, La sosea, Parcare, Termoficare, Apometre,

Imobilul: este de tip Vila, are 3 etaje, imobilul are o inaltime de 25 m, Alte detalii: destinatia recomandata este Sp. de productie, destinatia anterioara este Tipografie, autorizatii/avize toate, facilitati: acces auto , acces TIR. Preţ = 400.000 euro 888 e/mp.

Se vinde pe un site de imobiliare… un spaţiu comercial de 450 mp, situat în centrul oraşului. Toţi cei care au observat anunţul au rămas tablou, în fotografie nu e alta decât Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”.

De vânzare… o Casă de Cultură din Muscel!!!

O clădire care în trecut a găzduit cultura din Muscel, dar care la această oră este conform zicalei, „pe afară vopsit gardul, înăuntru… leopardul”, adică e vopsită pe afară.

Ba chiar şi orologiul de pe frontispiciu funcţionează, graţie dragostei pentru frumos a unor inimoşi oameni din Câmpulung, Gheorghe Buzatu şi Gheorghe Chiţa. De fapt Gheorghe Chiţa, a achiziţionat dintr-un târg din Paris ceasul şi apoi l-a donat Casei de Cultură. Ceas care acum, după ce  Gheorghe Chiţa a trecut la cele veşnice, aduce aminte de personalitatea lui.

De vânzare… o Casă de Cultură din Muscel!!!

Lăsând orologiul, ne întoarcem la ce a mai rămas din clădirea în cauză. După ce treci de biblioteca de la parter, dacă ai şansa să treci de uşă, intri într-un hol ce pare a fi transformat în depozit.

Iar după ce urci scările impunătoare din faţă dai de o dărâmătură, ceva ce s-a dorit a fi renovat, şi nu s-a mai terminat lucrarea, aşadar, distrus totul…

Am încercat să aflăm ce cred oamenii despre ce a fost, ce este şi nu în ultimul rând, ce ar putea fi Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”: „Nu pot să cred, ce să vândă din ea? E clar că suntem de tot râsul, nu numai noi Câmpulungenii, ci toată ţara, la noi se vinde tot, se fură tot, se batjocoreşte România!”, spune o doamnă.

Un fost profesor de matematică, acum pensionar îşi aminteşte de tinereţe: „Era o clădire frumoasă! Atunci când eram fecior veneam aici la concerte în spate, acolo unde acum e parcare, era aici în clădire o frumuseţe, erau camere pentru desen, muzică, era aşa cum ar fi normal să fie şi acum o Casă de Cultură!”. 

De vânzare… o Casă de Cultură din Muscel!!!

Lăsând de-o parte descrierea celei ce în trecut găzduia cultura, ajungem la spaţiul care de fapt se vinde din respectiva clădire.

Pe vremea lui Ceauşescu, pe aripa de Nord a clădirii funcţiona o tipografie. Aceasta după Revoluţie a trecut în proprietatea SC Tiparg. Iar mai apoi, societatea s-a privatizat şi a devenit proprietarul mai multor imobile, printre care şi tipografia din Câmpulung.

„Spaţiul acela este al lui Marcel Proca, spaţiul din partea de Nord a clădirii, cel de la parter. Nu ştiu câţi metri pătraţi are spaţiul, dar dacă are 450 mp, nu ştiu, mi se pare mult. Tipografia de pe vremea lui Ceauşescu a fost privatizată după 1989. Apoi pe vremea lui Petre Roman, s-a dat o ordonanţă conform căreia cei care îşi desfăşurau activitatea  în spaţiile respective să devină proprietari. Tipargul a devenit proprietar conform ordonanţei lui Roman, iar Tipargul apoi s-a privatizat şi este al lui Marcel Proca.  E vorba de perioada aia cu MEBO, cu acţiunile, e vorba de anii 90. Oricum, ei nu pot vinde fără să ne întrebe pe noi. Ea face parte dintr-o clădire de patrimoniu. Ea are această calitate, e de patrimoniu.

De vânzare… o Casă de Cultură din Muscel!!!

Porţiunea de care facem vorbire, nu are subsol, un fel de demisol este sub partea din faţă a clădirii. Nu ştiu dacă e lumină acolo… e discutabil. Despre centrală termică trebuie să spun că este una nouă în demisol, e achiziţionată de Ministerul Culturii, dar centrala nu e pentru partea aia, ea este pentru toată clădirea.

Centrala nu a funcţionat niciodată. SC Tiparg este proprietarul pe aripa de Nord. Asta e realitatea. Ce au ei e ce era pe vremuri, spaţiul tipografiei.

Ştiu că s-a mai negociat odată cu proprietarul pentru a se achiziţiona acest spaţiu, de către primăria Câmpulung, dar ce sumă cerea proprietarul i-a dat înapoi pe cei din administraţia locală. Şi acum e foarte mare suma, 400.000 euro, e enorm”, spune unul dintre cei care ştiu istoria acestei clădiri.

De vânzare… o Casă de Cultură din Muscel!!!

Primăria a stat la negocieri și a obținut un preț cu 60.000 euro mai redus față de ce și-ar fi dorit Marcel Proca să primească la cumpărare. Negocierea a condus la un preț total de 210.000 euro, bani suportați din bugetul primăriei.

Asta pentru întregirea proprietății asupra unei clădiri monument istoric. Tranzacția s-a făcut la sfârșitul anului 2022. Anunțul de vânzare încă mai este valabil pe unele site-uri de vânzări imobiliare.

 

Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie