14.7 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 15 iunie, 2024

Documentul obligatoriu pentru milioane de români. Ce trebuie făcut urgent!

Alte Știri

Documentul obligatoriu pentru milioane de români. Ce trebuie făcut urgent! Declaraţie unică – ghid de completare pentru CAS datorată de două ori în 2023, şi de contribuabil, şi de firmă pentru unele venituri extrasalariale.

Începând cu veniturile extrasalariale obţinute în anul 2023 sunt în vigoare reguli suplimentare de determinare a CAS pentru oamenii care nu au contract individual de muncă, ci venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă, din mai multe surse (adică obţinute de la mai multe firme),

CITEȘTE ȘI. Interzise, rapid. Câteva țări din U.E atac la țigările electronice de unică folosință, ca fiind mai periculoase decât credeai

cu impozit reţinut la sursă, aflaţi în următoarea situaţie: venitul total net încasat de la una dintre firmele cu care colaborează e cel puţin egale cu 36.000 de lei în anul 2023, dar mai mic decât 72.000 de lei, iar veniturile totale nete din toate sursele obţinute de contribuabili în anul 2023 sunt egale sau depăşesc 72.000 de lei.

CU CINE VOTAȚI LA PRIMĂRIA CÂMPULUNG, LA ALEGERILE DIN DATA DE 9 IUNIE?

  • MĂDULĂREA GEORGEL - PSD (45%, 2.111 Votes)
  • LASCONI ELENA VALERICA - Alianța Drepta Unită USR-PMP-FORȚA DREPTEI (35%, 1.662 Votes)
  • DOBRESCU ANDREI - AUR (8%, 380 Votes)
  • MĂGEANU NORRIS MARCU - PNL (5%, 213 Votes)
  • ZICHIL ALEXANDRU IONUȚ - Partidul Alternativa Dreaptă (4%, 200 Votes)
  • DUMITRESCU MARIUS - Partidul S.O.S România (2%, 80 Votes)
  • STUPARU IOAN VIRGIL - PUSL (1%, 60 Votes)

Total Voters: 4.706

Loading ... Loading ...

CITEȘTE ȘI. Anunțul momentului pentru pensionarii români. Când ajung poștașii cu noile decizii de pensionare, cu alți bani

Documentul obligatoriu pentru milioane de români. Ce trebuie făcut urgent!

În această situaţie, despre care Economica.net a scris pe larg în 2023, firma de la care persoana fizică a obţinut venit total în 2023 cel puţin egal cu 36.000 de lei a avut obligaţia să reţină şi să vireze CAS la ANAF pentru acel venit. Iar contribuabilul are obligaţia să plătească şi el CAS, dacă venitul său total din toate sursele e cel puţin egal cu 72.000 de lei în 2023. Exemple şi calcule într-o analiză Economica.net.

CITEȘTE ȘI. Anunț super important! Noi ajutoare pentru români

Contribuabilul nu are contract individual de muncă (CIM) şi încasează, din mai multe surse, adică de la mai multe firme cu care colaborează. Adică fie venituri din drepturi de proprietate intelectuală, fie venituri în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă.

Veniturile extrasalariale totale nete încasate de persoana fizică la una dintre firmele cu care colaborează (dintr-o sursă) sunt cel puţin egale cu 36.000 de lei în anul 2023. Echivalentul a 12 salarii minime brute, în vigoare în 2023, dar mai mici decât 72.000 de lei. Veniturile extrasalariale nete cumulate din toate sursele, obţinute de persoana fizică din exemplul nostru, sunt egale sau mai mari decât 72.000 de lei în anul 2023.

CITEȘTE ȘI. Când sunt zilele libere! Bugetarii vor beneficia de o nouă mini-vacanță

În această situaţie, pe de o parte, firma la care persoana fizică a încasat venit total extrasalarial cel puţin egal cu 36.000 de lei în 2023 a avut obligaţia să calculeze, să reţină şi să vireze CAS la ANAF pentru aceste venituri. Adică lunar, prin D112, conform unei analize Economica.net pe baza Codului fiscal.

Această obligaţie a firmelor a fost introdusă în Codul fiscal prin OG 16/2022 aprobată cu modificări prin Legea 370/2022. Și vizează veniturile realizate începând cu 1 ianuarie 2023, arată analiza Economica.net.

CITEȘTE ȘI. Lumee, lumeee expiră cardurile de energie! Cum scoateți cash-ul de pe ele?

Pe de altă parte, şi contribuabilul are obligaţia să plătească CAS. Asta dacă venitul extrasalarial net total realizat în 2023 din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri în baza contractelor de activitate sportivă se încadrează în alt plafon decât cel aferent venitului pentru care firma i-a reţinut şi plătit CAS, potrivit unei analize Economica.net pe baza Codului fiscal. Continuarea o găsiți AICI.

CITEȘTE ȘI. Când pică Paștele în 2025? Se întâmplă acest lucru, numai o dată la 10 ani!

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Bani de la Stat. Se dau 37.000 euro pentru fiecare gospodărie

Bani de la Stat. Se dau 37.000 euro pentru fiecare gospodărie. Comisia Europeană (CE) propune modificarea regulamentului actual privind...

Alte știri din aceeași categorie