12.4 C
Campulung Muscel
duminică, 25 februarie, 2024

Metoda prin care românii își pot calcula singuri pensia. E foarte, foarte simplu

Alte Știri

Metoda prin care românii își pot calcula singuri pensia. E foarte, foarte simplu. Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a explicat, în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, care este metoda prin care românii își pot calcula singuri pensia. Sunt persoane care vor primi și 2.000 de lei în plus, pe lună, din septembrie.

Metoda prin care îți poți calcula singur pensia, cu noile majorări din luna septembrie, a fost explicată, în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, de către șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

CITEȘTE ȘI. Luna banilor mulți pentru acești pensionari în Februarie. Vor avea parte de o mare surpriză

Pentru a face demonstrația acesta a ales cazul unui domn care a fost lăcătuș la o fabrică de industrie textilă care are 36 de ani, o lună și 26 de zile stagiu contributiv în sistemul public de Pensii și încă 9 ani în care se cumulează stagiul militar, studii superioare, șomaj, pe care Casa de Pensii îi numește perioade asimilate.

Metoda prin care românii își pot calcula singuri pensia. E foarte, foarte simplu

Pentru acestea se acordă un punctaj de 0.25 de puncte pentru fiecare an, aceste puncte fiind puncte de stabilitate.

“Pe lângă cele 40 de puncte pe care le-a acumulat calculând această pensie exclusiv pe contributivitate o să adunăm și acele puncte de stabilitate.
Avem: între 25 și 30 de ani de contributivitate cu sunt 0,5 puncte pentru fiecare an x 5 este egal cu 2,5 puncte. Pentru perioada între 30 și 35 de ani avem 0,75 de puncte pentru fiecare an, este vorba de 5 ani, avem 3,75 puncte.

CITEȘTE ȘI. Veste grozavă. Românii se pot pensiona anticipat, cu 5 ani mai devreme

Ce depășește 35 de ani de contributivitate, se adaugă câte un punct în plus. El având 36 de ani, mai adăugăm un punct. Pentru cei 9 ani și patru luni perioade asimiliate, se dau 0,25 de puncte, rezultâd 2,25 puncte.

Dacă adunăm aceste puncte de stabilitate e dau 9,5 puncte de stabilitate. Total puncte contributive calculate efectiv pe principiul de contributivitate 40,17296 la care se adaugă și cele 9,5 puncte de stabilitate, rezultă 49,67296 acesta este numărul total de puncte prevăzut de legea 360/2023.

CITEȘTE ȘI. Vești grozave. Bani sau vouchere pentru alimente în schimbul tichetelor CFR, nefolosite

Acest număr total de puncte se înmulțește cu valoarea punctului de referință care va avea valoarea de 81 începând cu 1 septembrie 2024, și ne dă 4.024 de lei. Pensia lui actuală în plată este de 2.634 de lei. Va fi o creștere de 65%”, a declarat șeful Casei de Pensii.

Ultimele Știri

VIDEO. Imagini cum nu ați mai văzut vreodată! Sunt chiar de colecție!

VIDEO. Imagini cum nu ați mai văzut vreodată! Sunt chiar de colecție! Dragobetele pupă fetele! Da, dar mai ales...

Alte știri din aceeași categorie