14 C
Campulung Muscel
vineri, 29 martie, 2024

Statuia lui Tudor Muşatescu este greşită! Cui îi pasă…

Alte Știri

Statuia lui Tudor Muşatescu este greşită! Cui îi pasă… A venit primăvara lui 2019 și nu s-a schimbat nimic, chiar dacă aceste promisiuni erau pentru 2018!

Musceleanul sau orice turist care vizitează Grădina Publică „Merci” găseşte pe Aleea Personalităţilor busturile unor oameni de renume pentru istoria, cultura şi credinţa ţării noastre. Doar că timpul, în trecerea sa, a lăsat în urmă aceste busturi degradate şi acum le găsim chiar cu datele personale scrise greşit. Pentru a remedia această problemă, administraţia locală a hotărât reabilitarea acestor statui. Nu se știe când! A mai trecut un an…

„Statuia lui Tudor Muşatescu este greşită. Data de naştere este mai mare decât data la care a murit. Cum am aflat, am căutat să rezolvăm problema. S-a discutat cu Cenaclul de Arte Plastice „I.D. Negulici” din Câmpulung şi o să spălăm toate statuile şi un pictor să le ia pe rând şi să alegem o culoare, un negru, să picteze numele, că nu se mai vede anul naşterii, anul decesului, toate datele personale”, discutau consilierii locali cu mult timp în urmă.

Tot în Grădina Publică se urmăreşte în continuare aducerea unor oameni importanţi pentru Cetatea lui Negru Vodă în rândul busturilor de pe Aleea Personalităţilor. Mai este un loc liber și pentru Dimitrie Ionescu – Berechet.

Bun. Se ştie, oare, cine a fost Dimitrie Ionescu – Berechet şi de ce administraţia locală doreşte ca bustul acestuia să se afle alături de celelalte pe Aleea Personalităţilor din Grădina „Merci”? Câmpulung interbelic… arhitectura Berechet. Două noţiuni îmbinate armonios şi aproape perfect, amândouă în inima oricărui muscelean cunoscător de istorie. Dimitrie Ionescu Berechet este un muscelean născut în secolul al XIX-lea, o personalitate care a dus cât de departe a putut numele Muscelului.

A fost arhitectul şef al Patriarhiei Române, dar niciodată nu s-a dezlipit cu sufletul de urbea sa natală. Numai aici, în micuţul oraş, a concretizat peste 80 de edificii publice, biserici, locuinţe particulare, monumente comemorative, proiectate sau amenajate timp de 35 de ani, în cele mai multe cazuri, în mod gratuit. Mausoleul Eroilor de la Mateiaş, Ateneul din Vişoi, Vila „Iancu Anastase”, Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu”, actuala Primărie, Casa „Gică Ştefănescu” – actualul Muzeu de Etnografie şi Folclor, sunt doar câteva dintre edificiile ce poartă amprenta arhitectului Berechet…destule motive bune, pentru ca bustul acestuia să fie inclus pe Aleea Personalităţilor.

 

Ultimele Știri

Data când va fi gata noua Creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel

Data când va fi gata noua creșă, construită după Revoluție, în Câmpulung Muscel. Primărița Elena Lasconi a anunțat că...

Alte știri din aceeași categorie