13.5 C
Campulung Muscel
duminică, 12 mai, 2024

Vești proaste pentru această categorie de pensionari! Riscă să-și piardă pensiile începând cu data de 1 septembrie 2024

Alte Știri

Vești proaste pentru această categorie de pensionari! Riscă să-și piardă pensiile începând cu data de 1 septembrie 2024.

Pensionarii stabiliți în afara granițelor României riscă să-și piardă pensiile. Această categorie de bătrâni riscă să rămână fără venitul din partea Statului începând cu 1 septembrie 2024.

CITEȘTE ȘI. Cine sunt cei 1,6 milioane de români cărora nu le creşte pensia, din luna septembrie

Potrivit noii legi a pensiilor, Legea 360/2023, care intră în vigoare din toamnă, certificatul de viață va trebui trimis către casele teritoriale de pensii de două ori pe an. Certificatul de viață este un document esențial, care confirmă că beneficiarul unei pensii stabilite în străinătate încă trăiește.

CITEȘTE ȘI. Se dau vouchere noi pentru case. Proprietarii cu venituri mici au prioritate

Acest document trebuie emis semestrial, în luna martie și în luna septembrie. Până acum, certificatul de viață se transmitea autorităților doar o dată pe an, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Vești proaste pentru această categorie de pensionari! Riscă să-și piardă pensiile începând cu data de 1 septembrie 2024

Noua lege a pensiilor va reglementa pensiile publice din România începând cu 1 septembrie 2024. Una dintre reglementările importante ale legii 360/2023 se referă la transferul în străinătate a pensiilor obținute în România, atunci când pensionarul locuiește în afara granițelor României.

CITEȘTE ȘI. Cine sunt pensionarii care vor lua 100 lei în plus la pensie înainte de recalculare?

Conform reglementarilor, „beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial un certificat de viață”.

Ce trebuie să facă urgent pensionarii

Certificatul de viață, care atestă că beneficiarul ajutoarelor de la Stat este în viață, va trebui transmis autorităților până cel târziu în data de 31 martie și până la data de 30 septembrie a fiecărui an.

CITEȘTE ȘI. Ce pensie va primi un român care nu a muncit nicio zi, asta din septembrie după recalculare

Documentul în cauză trebuie semnat de pensionar în fața unei autorități legale din statul de domiciliu sau de ședere permanentă. Doar în acest fel va fi atribuită autenticitatea certificatului de viață. Autoritățile competente pot fi instituții de asigurări sociale/pensii, autorități administrative locale sau notari publici de pe teritoriul statului respectiv. De asemenea, certificatul de viață trebuie transmis de beneficiarul nerezident din proprie inițiativă.

Ce reprezintă certificatul de viață?

Dacă pensionarii stabiliți în străinătate nu respectă termenele limită pentru transmiterea certificatului de viață, plata pensiei se va suspenda începând cu luna următoare. Mai mult, reluarea plății poate avea loc de la data suspendării, în cazul în care beneficiarul prezintă sau comunică certificatul de viață după expirarea termenelor menționate.

CITEȘTE ȘI. Când primesc pensionarii deciziile cu noile pensii recalculate

Casa Națională de Pensii Publice a transmis că, în prezent, în cazul solicitării transferului drepturilor de pensie în străinătate, persoana în cauză este obligată să transmită anual formularul „Certificat de viață” până la ultima zi a fiecărui an.

Ultimele Știri

Accident mortal într-o comună din Argeș! Impact fatal cu un stâlp care a fost mutat din loc de auto condus de un tânăr!

Accident mortal într-o comună din Argeș! Impact fatal cu un stâlp care a fost mutat din loc de auto...

Alte știri din aceeași categorie