19.1 C
Campulung Muscel
duminică, 19 mai, 2024

Decizie obligatorie pentru toți proprietarii de apartamente

Alte Știri

Decizie obligatorie pentru toți proprietarii de apartamente. Proprietarii de apartamente și de case sunt obligați, prin lege, să încheie o poliță de asigurare a locuinței. Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a venit cu un ghid în acest sens.

Proprietarii de apartamente și nu numai sunt obligați să încheie o poliță de asigurare a locuinței. Acest aspect este prevăzut în legea 243/2013.

CITEȘTE ȘI. DECIZIE ULUITOARE. Ce se întâmplă cu tichetele de călătorie pentru pensionari, pe care aceştia nu le folosesc

Polița este emisă de către Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). De asemenea, mai poate fi emisă și de către societățile de asigurare autorizate.

Decizie obligatorie pentru toți proprietarii de apartamente

Este important aici de menționat că, dacă o locuință este subiectul unui contract de leasing financiar, este responsabilitatea locatorului să încheie contractul de asigurare obligatorie pentru locuință.

CITEȘTE ȘI. Se dau 500 de lei de la Stat pentru milioane de români chiar din luna Aprilie

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a venit cu un ghid în acest sens, în care sunt trecute informații importante pentru proprietarii de locuințe.

Este responsabilitatea proprietarului să încheie contractele de asigurare pentru locuință.

CITEȘTE ȘI. Adio Dedeman și eMag! Ce veste pentru toți clienții…

Pentru persoanele fizice care primesc ajutor social, plățile primelor de asigurare sunt efectuate de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială direct în contul PAID, conform prevederilor legale.

Cine are obligația încheierii asigurării pentru locuință?

Pentru construcțiile cu destinație de locuință aflate în coproprietate, se va încheia un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuință în parte. Prima de asigurare va fi plătită separat pentru fiecare locuință.

Se va încheia un contract de asigurare obligatorie pentru fiecare locuință în condominiu.

CITEȘTE ȘI. Lovitură puternică pentru proprietarii DACIA. Trebuie să meargă cu mașinile URGENT în service

Atât persoanele fizice, cât și cele juridice au obligația de a-și asigura, împotriva dezastrelor naturale, toate construcțiile cu destinația de locuință din mediul urban sau rural pe care le dețin și care sunt înregistrate în evidențele organelor fiscale.

În timpul controalelor efectuate de autoritățile competente, dovada asigurării obligatorii PAD constă în polița de asigurare PAD.

CITEȘTE ȘI. Ultima cifra din CNP-ul tău. Ascunde un secret la care nu te așteptai. Puțini știu asta mai ales într-un an cu patru feluri de alegeri

Potrivit legislației actuale, prima de asigurare obligatorie este o sumă de bani pe care proprietarul unei locuințe, în calitatea sa de asigurat, sau împuternicitul, contractantul sau reprezentantul său legal o plătesc în vederea încheierii unei polițe de asigurare pentru locuințe.

Suma asigurată obligatorie reprezintă limita maximă a despăgubirii pe care asigurătorul poate să o acorde pentru daunele cauzate construcției în urma producerii unui risc asigurat, în conformitate cu tipul locuinței și prevederile legale.

CITEȘTE ȘI. Trucuri WhatsApp. Ce nu știai despre apăsarea lungă, în program!

Suma asigurată este stabilită în lei la cursul de schimb valutar BNR la data încheierii contractului:

 • 20.000 euro pentru locuințele Tip A
 • 10.000 euro pentru cele de Tip B

După fiecare daună, suma asigurată se micșorează cu suma plătită ca despăgubire, iar asigurarea continuă pentru suma rămasă.

După ce PAID plătește o despăgubire, asiguratul poate opta să-și reîntregească suma asigurată, plătind o primă de asigurare proporțională cu despăgubirea primită și perioada rămasă din asigurare, după finalizarea tuturor reparațiilor.

CITEȘTE ȘI. Lovitură puternică pentru stăpânii de câini și pisici. Amenzile au ajuns cât prețul unei mașini!

CITEȘTE ȘI. Simona Halep a aflat informația chiar acum. Anunțul oficial venit de la Federația de Tenis

Dacă suma asigurată prevăzută în PAD este atinsă prin plata despăgubirii pentru unul sau mai multe evenimente asigurate, proprietarul trebuie să încheie o nouă asigurare obligatorie, după finalizarea tuturor reparațiilor necesare pentru a satisface cerințele locuirii.

Asigurarea PAD este valabilă pentru 12 luni sau până când construcția nu mai este utilizată ca locuință, cu datele de începere și de încheiere specificate în contract.

Plata primei de asigurare obligatorii se efectuează integral și în avans după cum urmează:

 • Pentru locuințele de Tip A, o primă de asigurare în valoare de 20 euro pe locuință
 • Pentru locuințele de Tip B, o primă de asigurare în valoare de 10 euro pe locuință

Ce riscuri acoperă polița de asigurare obligatorie?

PAID preia în asigurare riscurile pentru locuința asigurată, incluzând anexele, dependințele, dotările și utilitățile structurale legate de clădirea în care se află locuința.

CITEȘTE ȘI. Lista cu coşul cu bunătăţi de la UE care ajung de Paști. Pachetele grele ajung la aproape un milion de români

Aceste riscuri includ:

 • cutremurele
 • alunecările de teren
 • inundațiile ca fenomene naturale
 • daunele directe provocate construcțiilor cu destinația de locuință, ca urmare indirectă a producerii celor trei riscuri asigurate.

CITEȘTE ȘI. Cu cât se vinde carnea de câine? Patrupedele jupuite vândute prin piețe, în loc de carne de miel

Exemple de daune cauzate de consecințe indirecte includ:

 • incendiul
 • explozia ca urmare a unui cutremur sau alunecări de teren
 • alte situații similare.

CITEȘTE ȘI. Data când intră banii pe cardurile de alimente! Ajutorul de la Stat pentru masa de Paște!

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

VIDEO. JUGUR e Acasă. Este locul sufletului meu. De aici fluierul a ajuns vedetă muzeul Brukenthal

VIDEO. JUGUR e Acasă. Este locul sufletului meu. De aici fluierul a ajuns vedetă muzeul Brukenthal. Autoritățile locale au...

Alte știri din aceeași categorie