9.2 C
Campulung Muscel
vineri, 19 aprilie, 2024

Direcția Generală Anticorupție desfășoară, în sistem on-line, activități de informare și educație anticorupție

Alte Știri

Se împlinesc 17 ani de când, la data de 9 Decembrie, întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională Anticorupție. Această zi aniversară a fost stabilită prin Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei, semnată de România la data de 9 decembrie 2003 şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenția este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei.

Pentru marcarea acestui eveniment, Direcția Generală Anticorupție organizează o serie de activități menite să contribuie la conștientizarea deopotrivă a personalului Ministerului Afacerilor Interne, cât și a cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unui comportament integru.

Astfel, în București, în cursul zilei de astăzi, s-a desfășurat, în sistem on-line, o dezbatere de tip masă rotundă la care au participat parteneri instituționali de tradiție, respectiv reprezentanți ai Ministerului Justiției, Agenției Naționale de Integritate, Unității Centrale de Armonizare pentru Auditul Public Intern, Transparency International România, alți reprezentanți ai societății civile, precum și consilierii de integritate din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Afacerilor Interne.

Scopul acestei activități a fost acela de a prezenta și dezbate aspecte privind implementarea Strategiei naționale anticorupție 2016 – 2020, precum și perspectivele elaborării unei noi strategii anticorupție. De asemenea, au fost abordate aspecte privind auditarea internă, o dată la doi ani, a sistemului de prevenire a corupției la nivelul tuturor autorităților publice, precum și implicarea societății civile în evaluarea politicilor anticorupție, fiind discutate inclusiv elemente de noutate/particularitate în ceea ce privește incidentele de integritate înregistrate la nivelul M.A.I., prin încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese sau regimul incompatibilităților.

În același context, în cadrul Galei Integrității, eveniment organizat anual pentru marcarea Zilei Internaționale Anticorupție – 9 Decembrie, a avut loc premierea filmelor câștigătoare ale Concursului de filme de scurt metraj cu tematică anticorupție „România fără corupţie”.

Adresat în special tinerilor elevi sau studenți, concursul a fost organizat pe două categorii: Amatori și Profesioniști și a beneficiat de o participare importantă, fiind înscrise, în total, 46 de producții video de scurt metraj de educație anticorupție.

Dintre acestea, 5 au fost votate ca fiind câștigătoare de juriul condus de doamna Irina Margareta Nistor, cunoscut critic de film. Din juriu au făcut parte doamna lector univ. dr. Laura Lăzărescu Thois, din cadrul Universității Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale București, doamna Iuliana Iliescu, manager de proiect Asociația Pro Democrația și doi polițiști din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Astfel, la Categoria Amatori, locul I a fost câștigat de două filme, respectiv “Corupția în universul intelectual”, realizat de o elevă din Râmnicu Vâlcea și filmul “Pământul”, realizat de un elev din localitatea Nehoiu, județul Buzău.

Locul II a revenit filmului cu titlul “Diana năzdrăvana”, realizat de un polițist de frontieră din județul Timiș.

Locul III a fost ocupat de filmul “Povestea unei bancnote”, realizat de un elev din București.

La Categoria Profesioniști, singurul premiu a fost acordat filmului “Diferențe”, realizat de studenți din Cluj.

Premierea a avut loc la sediul din București al Direcției Generale Anticorupție, în cadrul Galei Integrității, Premiile, în valoare totală de 2.000 de euro, au fost oferite de Auchan România.

Toate producțiile câștigătoare pot fi vizualizate pe pagina de facebook a concursului ROfărăcorupție și pe site-ul oficial www.rofaracoruptie.ro.

Concursul de filme de scurt metraj cu tematică anticorupție „România fără corupţie” face parte din  Proiectul #Integritate 2020, derulat de Direcția Generală Anticorupție, în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel și Asociația Pro Democrația și a fost lansat la începutul lunii august 2020, ca proiect asociat Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Scopul proiectului a fost de încurajare, în special a tinerilor, să ia atitudine împotriva corupţiei pentru dezvoltarea unei societăți civile active și responsabile. Participanții au fost îndrumați să transmită mesaje educative având ca subiect corupţia şi/sau efectele acesteia, în scopul informării, educării şi conştientizîrii cetăţenilor şi a funcţionarilor publici în spiritul integrității.

În acest context, reamintim că, în vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre și cetățenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul M.A.I., avem oricând la dispoziție linia Call center anticorupţia. – 0800.806.806, număr ce poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.

Întrucât trebuie să fim conștienți de faptul că informarea și educarea sunt un antidot eficient la corupție, invităm pe toți cetățenii să fie responsabili și să ia atitudine împotriva infracțiunilor de corupție.

Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie