18 C
Campulung Muscel
miercuri, 1 mai, 2024

Litiera pentru pisici: 3 trucuri pentru ca pisica ta să învețe să o folosească într-o clipă

Alte Știri

Litiera pentru pisici: 3 trucuri pentru ca pisica ta să învețe să o folosească într-o clipă. Pisicuțele învață prin imitație. Dacă au stat cu mama lor încă de la naștere, în jurul săptămânii a 6-a-7-a se vor instala în litieră. Uneori, însă, un pisoi nu are ocazia să învețe acest lucru: mai ales dacă a fost luat prematur de lângă mama sa sau a fost crescut afară. Cum vă învățați pisica să folosească litiera? Mai jos veți găsi trei metode dovedite.

Învățarea prin imitație (atunci când există o pisică mai în vârstă)

Această metodă necesită răbdare și va funcționa doar dacă aveți deja o pisică rezidentă în casă care este capabilă să-și facă nevoile în litieră. O pisică adusă în casă care nu și-a însușit această artă va prelua probabil comportamentul igienic de la partenerul său în câteva zile (chiar dacă nu par să se “placă” reciproc).

CITEȘTE ȘI. Decizie obligatorie pentru toți proprietarii de apartamente

Este interesant faptul că atât pisicile mici, cât și cele adulte sunt susceptibile la o astfel de învățare. În favoarea învățării folosirii tăvii pentru litieră stă instinctul natural al pisicilor, care le spune că excrementele trebuie îngropate cât mai bine posibil, astfel încât alți prădători să nu le poată da de urmă.

CITEȘTE ȘI. Trucuri WhatsApp. Ce nu știai despre apăsarea lungă, în program!

Bineînțeles, acasă pisicile nu sunt în pericol, dar ele simt totuși nevoia de a-și îngropa sau cel puțin de a-și ascunde excrementele: acesta este motivul pentru care pisicile mici se pot ascunde în colțuri, sub perne sau în colțurile canapelelor.

Simplificând lucrurile: Litiera potrivită pentru perioada de învățare

În primul rând, trebuie să alegeți o tăviță pentru litieră care să nu fie dificil de accesat pentru pisica dumneavoastră. Dacă este vorba de un pisoi mic, încercați să obțineți o tavă de nisip cu pereți cât mai joși și umpleți-o cu nisip fin care nu va crea o senzație neplăcută lăbuțelor lor mici.

CITEȘTE ȘI. Adio Dedeman și eMag! Ce veste pentru toți clienții…

Pentru pisicile mai în vârstă, care nu au folosit până acum o litieră, este o idee bună să alegeți o litieră descoperită (puteți pur și simplu să scoateți capacul), astfel încât pisica să nu se teamă să intre în ea. Fiecare magazin pentru animale de companie are o gamă de tipuri și dimensiuni de tăvițe pentru litieră, precum și nisip pentru a se potrivi cu pisica dumneavoastră.

Litiera pentru pisici: 3 trucuri pentru ca pisica ta să învețe să o folosească într-o clipă

Tăvița pentru litieră a pisicii ar trebui să fie amplasată departe de surse de zgomot (de exemplu, mașina de spălat rufe, mașina de spălat vase, uscătorul), nu ar trebui să fie amplasată pe o cale de acces și, bineînțeles, nu ar trebui să fie închisă temporar (de exemplu, într-o baie la care pisica nu poate avea acces atunci când cineva se află înăuntru).

CITEȘTE ȘI. Lovitură puternică pentru stăpânii de câini și pisici. Amenzile au ajuns cât prețul unei mașini!

În casă ar trebui să existe cel puțin la fel de multe tăvițe pentru litieră. Ca și numărul pisicilor și acestea ar trebui să fie distanțate între ele. Acestea sunt “resurse” care uneori pot fi “controlate”: astfel, o pisică timidă se poate teme să folosească o litieră păzită de o pisică dominantă.

A treia metodă instantanee: răspundeți la semne

Majoritatea pisicilor care nu au probleme comportamentale adânc înrădăcinate sunt capabile să învețe să folosească litiera în aproximativ 48 de ore. Cu toate acestea, au nevoie de asistență umană pentru a face acest lucru. În cazul în care pisica este mică, trebuie să fie pusă în litieră după fiecare trezire, precum și după joacă. De asemenea, dacă vedeți că o pisică mică începe să se agite, căutați un loc retras.

CITEȘTE ȘI. Argeșul pe primul loc. A devenit tradiție în comuna Hârtiești. Sute de câini se vor întrece în frumusețe!

Animalul nu ar trebui să fie pedepsit în niciun fel pentru că a făcut prostii: acest lucru nu are niciun efect și reprezintă o traumă pentru pisică (și pentru câine). Cu toate acestea, dacă pisica “găsește” singură litiera, este o idee bună să o recompensați cu mângâieri, un mesaj rostit cu voce blândă și o recompensă.

Cu toate acestea, este important de reținut că hrana pentru pisici trebuie să fie dată departe de litieră. Aceste animale au un instinct adânc înrădăcinat care spune că cele două activități nu pot fi combinate.

Poate orice pisică să învețe să folosească litiera?

Îngroparea materiilor fecale este un instinct felin, astfel încât marea majoritate a pisicilor vor asimila regulile de utilizare a litierei (deși pot apărea dificultăți în unele cazuri). Dacă pisica refuză în mod constant să meargă la litieră sau, după o perioadă de utilizare a acesteia, se oprește brusc, este recomandat să vă gândiți dacă au avut loc schimbări bruște.

Și anume o nouă hrană pentru pisici sau litieră, amplasarea literei, sosirea unui nou locuitor în casă. Uneori, pisicile se folosesc de a își face nevoilor în afara litierei. Asta pentru a-și manifesta nemulțumirea față de diverse lucruri sau pentru a cere atenție atunci când se simt rău.

CITEȘTE ȘI. WOW. Primul centru de sterilizare și înregistrare câini din România, s-a inaugurat cu fast în Argeș

Ori de câte ori nu sunteți sigur dacă comportamentul pisicii dvs. este normal, merită să vă consultați medicul veterinar și/sau un specialist în comportamentul pisicilor.

Citiți mai multe pe https://fera.ro/ și verificați gama de hrană pentru pisici la https://fera.ro/hrana-pentru-pisici/.

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Unde se organizează Baluri de Paște în nordul județului Argeș? Mare petrecere. Hiuhuuuu

Unde se organizează Baluri de Paște în nordul județului Argeș? Mare petrecere. Hiuhuuuu. Chiar în ziua Sfintelor Sărbători Pascale,...

Alte știri din aceeași categorie