16.9 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 18 mai, 2024

Dispar ouăle din toate supermarketurile! Cât este prețul la ouă înainte de Paște!

Alte Știri

Dispar ouăle din toate supermarketurile! Cât este prețul la ouă înainte de Paște! În curând, în supermarketurile din România și nu numai se vor găsi ouă de o singură culoare. Cele maronii vor dispărea, au decis specialiștii, proprietarii unor ferme mari din lume, care au și explicat de ce, interesul se va axa asupra găinilor care fac ouă albe. În magazinele din România, ouăle maronii sunt mult mai des întâlnite decât cele albe.

CITEȘTE ȘI. Super ofertă la Kaufland. Produsul la mare căutare în rândul gospodinelor este la aproape jumătate de preț, la raft de AZI

Ouăle de găină maronii sunt încă foarte populare în rândul clienților. Acestea vor disparea de pe rafturile supermarketurilor în viitorul apropiat și asta pentru că marii fermieri ai lumii au decis să schimbe rasele de găini.

Dispar ouăle din toate supermarketurile! Cât este prețul la ouă înainte de Paște!

„Peste cinci ani nu vor mai fi ouă maronii pe rafturile supermarketurilor”, a spus Henner Schönecke, președintele Asociației Federale a Ouălor Germane, potrivit Agrarheute, citat de Agrointel.ro.

Motivul este simplu: mulți crescător de găini ouătoare preferă păsările care produc ouă albe, în locul celor de la care se obțin ouă mai închise la culoare.

CITEȘTE ȘI. LIDL a băgat de AZI, la raft produsele care se vor vinde ca pâinea caldă

Henner Schönecke, crescător de găini ouătoare care a primit premiul de crescătorul anului la CERES AWARD 2014, își transformă ferma într-o unitate agricolă de păsări producătoare de ouă albe în sistem liber.

Cel mai frecvent, rasa pentru care se optează în ferme este Leghorn.

În consecință, rasele de găini precum Leghorn, care produc ouă albe au mai multe avantaje:

CITEȘTE ȘI. Apa de parfum de la LIDL care se vinde cu doar 2,5 euro și este la mare căutare în rândul doamnelor și domnișoarele din România

– au un potențial genetic mai mare;

– sunt de dimensiuni mai mici decât găinile care depun ouă brune

– și, prin urmare, sunt mai agile. În acest fel, se obține mai mult spațiu în adăpost;

– sunt mai ușor de manevrat și mai mobile;

– au un consum mai mic de furaj și valorifică mai bine hrana;

– ouăle sunt puțin mai mici, ceea ce nu duce la epuizarea păsărilor.

În general, rasele de păsări care produc ouă albe ar ar avea, de asemenea, și o longevitate și o productivitate mai mare. Găinile cu ouă albe pot produce aproximativ 500 de ouă în 100 de săptămâni de viață. Cele cu ouă maronii 380 de bucăți în 82 de săptămâni.

CITEȘTE ȘI. Puține gospodine știu asta! Cât timp poți păstra sarmalele în frigider!

Avantajele fac din aceste găini o categorie mai sustenabilă în comparație cu găinile producătoare de ouă brune. Potrivit lui Henner Schönecke, ouăle maronii vor fi găsite doar la câțiva crescători locali de păsări în viitor.

Mai există un motiv care ar putea convinge consumatorii, cel puțin în perioada Paștelui. După cum a precizat Henner Schönecke pe site-ul său oficial, ouăle albe ar putea fi colorate mai ușor. În caz contrar, ouăle maronii sau albe nu prezintă diferențe importante pentru consumatori, nici măcar în ceea ce privește gustul.

CITEȘTE ȘI. REȚETE DIN CAIETELE BUNICII. Drob de pui delicios, un preparat ideal pentru cei cu probleme de sănătate

Costul ouălor atinge cote aproape record

În cadrul unei analize realizată de XTB, se evidenţiază că prețul pe care românii îl plătesc pentru ouă este în continuare ridicat, arată o analiză XTB. Costul ouălor atinge cote aproape record în multe părți ale lumii, reflectând o piață bulversată de epidemii, cerere mare și costuri în creștere pentru fermieri.

CITEȘTE ȘI. Când intră pe card banii românilor pentru masa de Paște

Concret, unul dintre principalii vinovați este gripa aviară. Focare ale acestei boli respiratorii letale au fost raportate în Europa, Africa și Asia în anul 2020 și s-au răspândit în America de Nord în 2021. Numai în 2022, peste 131 de milioane de păsări de curte din întreaga lume au fost afectate, precizează Organizația Mondială a Sănătății.

În luna decembrie, în SUA s- au confirmat cazuri în 45 de efective comerciale și 33 de efective de curte, afectând 11,4 milioane de păsări, conform datelor furnizate de Departamentul american al Agriculturii.

CITEȘTE ȘI. Noua lege a pensiilor. Când se dă cea de-a 13-a pensie, la seniori? Vizați sunt 1 milion de români

În Africa de Sud, prețul ouălor a crescut vertiginos după ce 40% dintre găinile ouătoare au fost eliminate la sfârșitul anului trecut din cauza bolii respiratorii.

După volatilitatea de preț din ultimii doi ani, prețurile ouălor nu și-au revenit pe deplin. În 2022, când gripa aviară a eliminat 10% din găinile din Statele Unite, prețurile au explodat. Continuarea o găsiți AICI.

CITEȘTE ȘI. Decizie de ultimă oră. Ce se întâmplă cu cardurile de energie!

Urmărește știrile Ziarului din Muscel și pe pagina de Facebook, pe grupul Cititorii Ziarului din Muscel, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp.

Ultimele Știri

Super oferta de Digi RCS-RDS România. Abonamente de 1,5 euro plus telefoane mișto

Super oferta de Digi RCS-RDS România. Abonamente de 1,5 euro plus telefoane mișto. Portează-te la DIGI cu mai multe...

Alte știri din aceeași categorie