9.2 C
Campulung Muscel
joi, 28 martie, 2024

Distribuirea cardurilor de sănătate în Argeș

Alte Știri

A început distribuirea cardurilor de sănătate în Argeş? Există părţi bune şi părţi proaste pentru pacienţi?

– A început distribuirea cardurilor de sănătate, în Argeş. Acestea sunt distribuite de către Poşta Română, prin factorii poştali. Cardurile vin la sediile Poştei, factorii poştali merg la domiciliile pacienţilor. Am înţeles că se predă cardul pe baza actului de identitate, dacă nu se găseşte persoana la domiciliu, factorii poştali sunt obligaţi ca după zece zile să îi mai caute încă o dată acasă, iar dacă nu îi găseşte se mai aşteaptă puţin timp, după care cardul este predat la Casa de Asigurări de Sănătate responsabilitatea revenindu-i de această dată, instituţiei.

Cine va beneficia de cardul de sănătate în prima etapă?

– Vor beneficia de cardurile de sănătate în prima etapă toate persoanele cu vârsta peste 18 ani. În momentul în care persoana intră în posesia cardului trebuie să se prezinte la medic cu acest card, după aceea medicul să îşi achiziţioneze cititor de card. Cardul nu are inscripţionat decât datele personale ale pacientului respectiv, nu există obligaţia de a înregistra date suplimentare, discuţiile interminabile dacă vor fi de acord să fie donatori de organe sau nu, dacă au boli cronice, acestea nu mai există, pacientul vine cu cardul, este folosit şi la spital, la orice serviciu medical. O să fie o problemă pentru cei care nu ştiu să utilizeze cardul, va fi o problemă deoarece trebuie să ştie codul PIN, atât din partea medicilor cât şi din partea pacienţilor, dar o perioadă vor merge în paralel cele două sisteme. Până acum pacienţii veneau la noi şi se supărau că le ceream adeverinţa de salariat, aveau obligaţia să vină la noi cu documentul care le atestă calitatea de asigurat. De acum nu mai trebuie să vină la mine cu această adeverinţă, controlez calitatea de asigurat din Sistemul Integrat Informat sunt obligat să fac acest lucru fără să îi mai cer acel document. Există persoane, aici vor apărea discuţii, deoarece în sistem apar ca neasigurate şi în documente apare asigurate. Eu puteam rezolva acest caz, apelând la Casa de Asigurări de Sănătate. Pe viitor va fi foarte greu ca pacientul să îşi rezolve această problemă de unul singur.

Ce ne puteţi spune despre prevenţia pacientului? Au intervenit modificări la această reglementare?

– Principala activitate la medicul de familie a fost şi rămâne prevenţia, după cum ştiţi, la noi nu vin doar bolnavi, cum se duc în spital, vin şi oameni sănătoşi. Trebuie să avem grijă şi de ei, pentru că a preveni o boală este mult mai uşor decât a o trata. Prevenţie înseamnă şi urmărirea gravidei, urmărirea nou-născutului, a sugarului şi vaccinarea, până tânărului până la 18 ani, urmărim dezvoltarea copilului fizic, intelectual, după această vârstă orice pacient trebuie să treacă mai des pe la medic pentru tot felul de consultaţii. Din acest an de când s-a schimbat sistemul sunt mai clare lucrurile şi s-a făcut public ce trebuia să facă persoanele sănătoase. Persoanele fără afecţiuni sunt obligate ca o dată pe an să se prezinte la medicul de familie, acesta îi face un interviu, există un set de întrebări, se face un consult, în cazul în care nu găseşte nimic care să alerteze medicul, se încheie procesul medical cu o vizită peste trei ani. Dacă după acest interviu apar probleme, consultaţia merge mai departe cu investigaţii suplimentare şi se găsesc probleme, colesterol, am dat un exemplu, el intra într-un grad de risc şi în loc să ne vedem peste trei ani, ne vedem din an în an, aici intră persoanele până la 39 ani, după 40 de ani, examenul este obligatoriu din an în an. Până la vârsta de 18 ani, întâlnirile cu medicul de familie se fac mai rar. Nu putem obliga pe nimeni să vină la medicul de familie, educaţia îi determină să facă acest lucru. Medicul de familie le face anumite programări, vom adopta metoda ca până acum, adică să ne întâlnim cu pacienţii în luna de naştere a persoanei, într-una din zile respective.

Ce sfaturi aveţi pentru pacienţi în sezonul rece?

– Când eşti bolnav nu trebuie să stai în colectivităţi, vaccinurile antigripale trebuie luate în seamă, rămâne acelaşi consum de legume şi fructe care aduc un aport de vitamine ce duc la imunitatea organismului. Nu sunt adepta vitaminelor luate, trebuie să le iei atunci când există deficit în analize. Dacă ai grijă ce mănânci este obligaţia noastră a tuturor. Bineînţeles costumaţia trebuie să fie adecvată sezonului rece.  

Ultimele Știri

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel. Banca Transilvania a făcut un...

Alte știri din aceeași categorie