6 C
Campulung Muscel
vineri, 26 aprilie, 2024

Recital de excepţie cu Dorel Vişan la Lereşti

Alte Știri

Cunoscutul actor Dorel Vişan a fost prezent la Lereşti, în cea de-a doua zi a Festivalului de Film “Cine Sat”, eveniment reunit sub egida “Respect pentru Valorile Naţionale”, la Ateneul “Sarmiza Bilcescu Alimănişteanu”.

Acesta a susţinut un recital de excepţie, îmbinat cu promovarea cărţii de poeme “Cântece pentru glas şi toacă”.

Acest ultim volum de poezii i-a fost făcut cadou artistului de editor, Camera de Comerţ şi Industrie Cluj, chiar de ziua lui, în iunie 2017, când a împlinit 80 ani, la Ambasada României de la Moscova, acolo unde se afla într-o vizită.

La Lereşti, maestrul Dorel Vişan i-a delectat pe toţi cei prezenţi, emoţionat, plăcut surprins de eveniment, cu versuri, mărturisiri şi vorbe care au mers la sufletul tuturor.

Invitat să vorbească despre volumul “Cântece pentru glas şi toacă” a fost prof. univ. dr. Titus Vîjeu care, la rândul lui, a emoţionat publicul: “Foarte greu să vorbesc după Dorel Vişan, dar nu e uşor nici să taci după ce-i citeşti poemele, pentru că simţi nevoia unei mărturisiri faţă de un ideal artistic pe care Dorel Vişan îl reprezintă într-o succesiune de mari artişti ai acestei ţări, dacă ne gândim la veacurile ce s-au dus, au fost mari actori, care au fost deopotrivă scriitori importanţi, care au adus, prin harul lor, o înfrăţire între litere şi jocul scenei. Această carte reprezintă păcatele şi virtuţile unei existenţe. Spun păcate, pentru că a fost un om, care, ca oricare dintre noi a ştiut să iubească viaţa, s-o iubească respectându-o, dar mărturisindu-şi uneori păcatele, pentru că, viaţa aceasta care ne duce între Eros şi Thanatos, are farmecul ei mai ales atunci când ştim să o revizităm din când în când. Nu şi-a uitat niciodată prietenii, îi găsim în carte, evocaţi, oameni care au fost alături de el, care au crezut în harul poetic al lui Dorel Vişan. Veţi găsi aici mărturii extrem de sincere şi care prin densitatea lor impresionează, deşi unele au fost scrise cu peste 20 de ani în urmă. Dorel a avut această şansă să fie iubit, iubit de femei, iubit de confraţi, care i-au recunoscut talentul, iubit de cei care văd în el un om al echilibrului, mai ales acum, într-un moment în care viaţa fuge bezmetic într-o parte şi alta, el ştie să ne arate calea, aidoma unui preot. Un preot cu păcate, un preot care ştie să reunească în poezia sa profanul şi sacrul, şi să aspire mereu către Dumnezeu. Şi a găsit această scară la cer din cuvinte, în ultima secţiune a acestei cărţi, unde sunt adunaţi Psalmii, acele poeme de amplitudine în care-şi exprimă dorurile toate de a fi cât mai aproape şi cât mai bine înţeles de Creator. Vocea lui Dorel Vişan a dat glas dorinţei de a arăta lumii că încă mai există credinţă. Această căutare a lui Dumnezeu există cuprinsă în această carte de poeme a lui Dorel Vişan, nu sunt în măsură de vă spun dacă L-a găsit sau nu. Eu cred şi sper că L-a găsit pentru că echilibrul fiinţei sale şi energia creatoare pe care o stăpâneşte nu poate fi decât semnalul venit de Sus că a fost înţeles, că l-a găsit pe Dumnezeu. Citind aceste poeme poate că vom începe şi noi să-L căutăm cu acelaşi folos. Dorel Vişan, eşti un om fericit! O sală plină te-a ascultat, a reacţionat admirabil şi s-a bucurat că s-a aflat în faţa unui mare artist român, al unui mare poet, al unui mare actor, al unui mare om.”

Ultimul volum de poezii al artistului Dorel Vişan este structurat pe cinci capitole: “Păcate”, “De vorbă cu Domnul”, “Voi veni cu fluxul”, “Vremea cireşelor amare” şi “Psalmi”. Coperta este “străjuită” de „vorbele” nuvelistului, romancierului şi dramaturgului român, Fănuş Neagu: “Dorel Vişan este un poet de la Curţile Dorului. A cântat sub ferestrele lui Lucian Blaga şi Emil Isac pe când cei doi mari boieri ai scrisului gândeau Ardealul aplicat peste contururile lumii. Într-o clipă de lumină, maeştrii, înălţându-se peste balcon, i-au zis: Dorel Vişan, tu îl vei cânta pe Dumnezeu şi binecuvântarea vinului… Şi Dorel Vişan l-a ascultat cu prisosinţă”, şi ale prozatorului, dramaturgului, poetului, criticului şi istoricului literar român Constantin Cubleşan: “Actor de primă linie la ora actuală în teatrul românesc (şi, de ce nu am spune-o, cu un nume bine cotat în cinematografia lumii), Dorel Vişan este, structural, un artist care nu mai interpretează slove altora, ci însuşi se exprimă prin cuvântul poetic, mânuind uneltele acestei arte cu siguranţă şi vocaţie autentică. El intră astfel în rândul atâtor iluştri animatori ai scenei naţionale, care şi-au dublat argumentele pentru un loc în Panteon prin cultivarea versului, cu toată profesionalitatea unui scriitor autentic.”

Menţionăm faptul că Dorel Vişan este prezent la Lereşti pe tot parcursul festivalului şi a intervenit cu informaţii importante atunci când actorii, regizorii s-au întâlnit cu reprezentanţii mass-media.

Ultimele Știri

AMALIA GONȚ. Liderul partidului politic, Pîrnuță lon din comuna Rucăr aduce o serie de calități și competente valoroase în administrația locală

AMALIA GONȚ. Liderul partidului politic, Pîrnuță lon din comuna Rucăr aduce o serie de calități și competente valoroase în...

Alte știri din aceeași categorie