0.2 C
Campulung Muscel
vineri, 6 decembrie, 2024

Surprize, surprize. Ce se va întâmpla cu repartitoarele de căldură în anul 2024

Alte Știri

Surprize, surprize. Ce se va întâmpla cu repartitoarele de căldură în anul 2024. Obligația montării de repartitoare de căldură a fost prelungită cu un an. Senatul a aprobat un proiect care va oferi și un ajutor financiar către persoanele vulnerabile.

Repartitoarele de căldură, amânate cu un an. Inițiat de senatori liberali, PSD şi UDMR, proiectul are scopul de a acorda un sprijin populației vulnerabile și de a asigura o eficiență ridicată în modernizarea sistemului energetic.

Potrivit proiectului de act normativ, iniţiat de senatori liberali, PSD şi UDMR, măsura pentru acordarea sprijinului necesar populaţiei vulnerabile pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică acordată prin intermediul cardurilor de energie ar urma să fie de 375 milioane lei, din Fondul pentru Modernizare.

Surprize, surprize. Ce se va întâmpla cu repartitoarele de căldură în anul 2024

„Acordarea acestui sprijin ar urma să înceapă pentru categoriile de persoane eligibile. Proiectul vine în continuarea măsurii de sprijin pentru compensarea preţului la energie, prin utilizarea cardurilor de energie, a căror valabilitate urmează a fi prelungită până la 31 martie 2024.

Acest fapt ar permite economii însemnate la bugetul statului prin utilizarea unei infrastructuri existente şi care a fost deja plătită din acelaşi buget în cursul anului 2023. De asemenea, ar asigura sustenabilitatea măsurilor în implementare”, se arată în expunerea de motive a proiectului referitor la repartitoare.

Cetățenii vulnerabili, ajutați să își monteze repartitoare de căldură

Proiectul își dorește să ofere locuitorilor posibilitatea reală de a implementa măsurile necesare de economisire a energiei. În plus, extinderea perioadei va facilita o tranziţie mai fluidă, oferind sprijinul necesar atât furnizorilor de servicii, cât şi consumatorilor.

Obligaţia statelor membre de transpunere în legislaţia naţională a dispoziţiilor privind contorizarea a expirat la 25 octombrie 2020.

Obligaţia de contorizare vizează inclusiv consumatorii finali de încălzire centralizată. A fost instituit un termen limită (1 ianuarie 2027) pentru modernizarea sau înlocuirea contoarelor şi a acestor repartitoare. Noile dispozitive vor putea fi citite de la distanţă.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 1.000 lei nerespectarea termenului-limită privind montarea de către proprietari/locatari a acestor repartitoare.

Ultimele Știri

Pentru prima dată de la Revoluție încoace se construiesc blocuri noi în Câmpulung Muscel

Pentru prima dată de la Revoluție încoace se construiesc blocuri noi în Câmpulung Muscel. O investitor va ridica trei...

Alte știri din aceeași categorie