2.7 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Aflați cum să scăpați de apnea în somn care vă poate curma viaţa!

Alte Știri

Omul petrece o treime din viaţă dormind. Somnul este esenţial pentru sănătate, fiind indispensabil pentru funcţionarea organismului la maxima capacitate fizică şi mentală. În timpul somnului scade ritmul respiraţiei şi al inimii, iar presiunea sanguină şi temperatura corpului se modifică. Un somn insuficient sau cu probleme va afecta funcţiile şi sănătatea organismului. Apneea este o întrerupere temporară a respiraţiei. Persoanele care suferă de apnee în somn se opresc din respirat în mod repetat în timpul somnului, pentru intervale cuprinse între câteva secunde şi un minut sau chiar mai mult.

Ce este apnea obstructivă?

Apneea obstructivă este cauzată de ocluzii ale căilor aeriene superioare. Apneea apare când musculatura gâtului şi a limbii se relaxează în timpul somnului şi blochează parţial căile aeriene. Factorii de risc pot fi obezitatea, polipii şi amigdalele mărite. Dacă într-un interval de o oră pacientul are cel puţin zece întreruperi ale respiraţiei, fiecare cu durata de minimum 10 secunde fiecare, cantitatea de oxigen care ajunge la creier este insuficientă. În această situaţie, concentraţia de bioxid de carbon din sânge creşte şi apar variaţii ale ritmului cardiac. Scăderea concentraţiei de oxigen declanşează o trezire parţială (microtrezire), însoţită de un sforăit puternic şi o inspiraţie bruscă. Aceste ,,microtreziri” rămân neobservate de către pacient, dar produc o superficializare a somnului. Acest somn superficial duce la refacerea insuficientă a organismului în timpul nopţii şi la somnolenţă şi oboseală în timpul zilei. Pacienţii care suferă de apnee în somn se simt adesea extrem de obosiţi şi somnolenţi în timpul zilei iar capacitatea lor de concentrare şi performanţa diurnă suferă drastic. Pe termen lung, desaturaţiile repetate dăunează grav organelor vitale. Apneea în somn netratată duce la complicaţii ca tensiune arterială, afecţiuni cardiace sau atac cerebral.

Cum se tratează apneea în somn?

Dacă aţi fost diagnosticat cu apnee în somn, doctorul vă recomandă tipul de tratament potrivit cazului dumneavoastră. La spitalul TBC din Câmpulung, medicii stau la dispoziţia dumneavoastră dacă vă faceţi o programare telefonică, în prealabil, iar instituţia sanitară dispune de toate aparatele pentru tratarea apneei în somn. Cel mai obişnuit tratament prescris pentru apneea obstructivă în somn este un aparat CPAP, fiind o prescurtare din limba engleză: Continuous Positive Airway Pressure (presiune pozitivă continuă în căile aeriene). Acest tip de aparat furnizează o presiune prin intermediul unei măşti confortabile pe care pacientul o poartă în timpul nopţii. Masca este fabricată dintr-un silicon moale şi poate fi fixată cu o curea reglabilă. Presiunea furnizată de aparat menţine căile respiratorii deschise, eliminând astfel apneea în somn şi asigurând o respiraţie normală pe tot timpul nopţii. Este indicat ca pacientul să se familiarizeze cu un astfel de aparat în laboratorul de somnologie, unde se poate alege masca optimă, pentru o fixare comodă şi totodată etanşă. În mod normal efectele benefice apar rapid, imediat după începerea tratamentului prin această metodă. În afară de terapia CPAP, sunt recomandate şi schimbările în regimul de viaţă. Persoanele supraponderale, de exemplu, ar fi favorizate de scăderea în greutate. Există şi recomandări nespecifice care pot veni în ajutorul terapiei, cum ar fi evitarea alcoolului, tutunului şi somniferelor, precum şi a cafelei seara. În cazuri extrem de rare, pacienţii cu apnee în somn pot avea nevoie de medicaţie sau chiar de intervenţii chirurgicale. La ora actuală terapia CPAP se dovedeşte a fi cel mai indicat mod de a trata persoanele cu apnee obstructivă în somn. În urma stabilirii tipului de aparat cel mai potrivit pentru bolnav, pacientul poate închiria sau achiziţiona acest aparat pentru utilizarea la domiciliu.

Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie