2.7 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ai probleme cu retenţia de apă din organism! Iată buruienile cărora nu le dai importanţă şi au un efect miraculos

Alte Știri
  • TROSCOTUL este o plantă umilă, o buruiană nebăgată în seamă, care creşte pe margini de drum. Dar la fel ca în basmul Cenuşăresei, umilinţa ascunde virtuţi. Da, troscotul este o buruiană, dar una de sănătate, bogată în principii active, cu multiple întrebuinţări terapeutice! Popular, troscotul este cunoscut şi sub numele de iarba găinilor. Deoarece preparatele obţinute din troscot au şi calităţi de vindecare a unor boli, îl prezentăm, în continuare, ca plantă medicinală.

Descrierea plantei

Viguros, ca majoritatea buruienilor, troscotul creşte peste tot, mai ales prin locuri virane, pe margine de drumuri, prin şanţuri, printre culturi şi printre pietrele de pavaj. Popular, i se mai spune şi brebenel, costrei sau sporiş, mulţimea numelor dovedind prezenţa lui în fitoterapia românească încă din urmă cu sute de ani.

Ca aspect, este o plantă cu tulpini târâtoare, care se întinde pe pământ cu mare repeziciune. Are flori verzui şi roşietice, grupate la subsuoara frunzelor de formă eliptică sau lanceolată.

Compoziţia chimică

Principiul activ din iarba de troscot este siliciul solubil, numit şi siliciu organic. Troscotul, alături de coada calului reprezintă principalele surse vegetale din flora spontană, din care ne putem suplimenta dozele zilnice de siliciu. Mai conţine, pe lângă siliciu, taninuri, flavone (aviculoarozida, arabinoza), mucilagii şi cantităţi mici de vitamina C.

  • Bolile aparatului urinar – cistite, pielite, nefrite. Troscotul are un puternic efect diuretic ajutând foarte bine persoanele care au probleme cu retenţia de apă din organism.
  • VOLBURA sau Rochiţa-Rândunicii este un adevărat coşmar pentru culturi. Planta se întinde cu repeziciune chiar şi pe cele mai sărace soluri şi este foarte greu de înlăturat deoarece are o mare capacitate de regenerare. Din punct de vedere medical, volbura este leac în tratamentul unor afecţiuni precum dischineziile biliare, constipaţiile, abcesele, arsurile, furunculele, diversele răni şi tusea, retenţia de apă din organism, fiind un puternic diuretic. Ceaiul de volbură, băut dimineaţa, pe stomacul gol, mai vindecă de constipaţie şi de afecţiuni hepatice. Dacă tuşeşti, amestecă o linguriţă cu volbură, mărunţită bine, cu miere şi o iei dimineaţa, înainte de masă.
  • COADA CALULUI este uşor de recunoscută, după tulpina sa zveltă, înaltă de până la 30 de centimetri, cu frunze înguste, dispuse în verticil. În România, întâlnim Coada-calului în toate zonele ţării, unde creşte de la câmpie şi până în zona sub-montană. Coada-calului este planta cu cele mai puternice efecte diuretice din toată lumea vegetală. Or, acest efect de stimulare a formării şi a evacuării urinei este un garant al sănătăţii aparatului reno-urinar, mai ales în anotimpul cald, când pierderea masivă de apă prin transpiraţie poate afecta puternic rinichii şi vezica urinară. Pentru prevenirea apariţiei şi a recidivelor cistitelor, nefritelor, pielonefritelor, se consuma câte 1-2 litri de infuzie combinată de Coada-calului zilnic, în cure de 12 zile, urmate de alte 7 zile de pauză, după care tratamentul se poate relua.
Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie