11.3 C
Campulung Muscel
marți, 21 mai, 2024

Hai la târg! Domneștiul e opulent

Alte Știri

Hai la târg! Domnești e opulent. Acesta are o vechime de peste 30 de ani. În piața imensă este un spațiu generos.

Hai la târg! Domnești are cel mai mare din Argeș

Prima dată a fost deschisă piața agroalimentară pentru producătorii locali, au venit și de la Brașov, Rucăr, Râșnov, majoritatea nu a reușit de acasă să își vândă produsele, dar și cei din sat au venit în număr mare.

Piața din Domnești este cunoscută pentru mici iar clienții își doresc din plin acest lucru să aibă acces la ei.

Târgul săptămânal din Domnești este cel mai mare din județul Argeș. Activitatea lui desfășurându-se pe o suprafață de 2 hectare de teren.

Târgul are o vechime de peste 30 de ani. Produsele din târg fiind foarte diversificate.

Denumirea localităţii îşi are explicaţia în existenţa, în aceste locuri, a unui drum ce lega Curţile domneşti de la Curtea de Argeş de Câmpulung. Despre care se spune că ar fi avut legături diplomatice şi economice cu centrele comerciale de peste Carpaţi.

Hai la târg! Domnești are cel mai mare din Argeș

Neagoe Basarab (1512-1521) a cumpărat moșia și satul Domnești, pe 30.000 de aspri, de la Văsii din Stăncești, pentru a le face danie Mănastirii Argeș.

Aici se află situl arheologic de interes național al curții boierești de la Domnești (secolul al XVI-lea), aflat la „Siliște”. La nord de șoseaua spre Câmpulung, sit alcătuit din ruinele unei biserici și cele ale unui zid de incintă.

Tot de interes național este și monumentul memorial sau funerar reprezentat de o cruce de piatră aflată pe marginea sudică a drumului spre Slănic (1753), lângă o troiță de zid.

CITEȘTE ȘI. Comuna si Târgul Domnești, Argeș – drumul ce lega Curțile domnești

Domneştenii se mândresc cu Biserica de lemn cu hramul „Buna Vestire”, ridicată în anul 1777 şi reconstruită în anul 1872 şi care se află astăzi în centrul comunei, dar şi cu ansamblul bisericii “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” (1828), alcătuit din biserica propriu-zisă, poarta de zid cu pictură murală şi zidul de incintă.

Hai la târg! Domnești are cel mai mare din Argeș

Petre Ionescu-Muscel, ctitorul Domneștiului modern din perioada interbelică, prin Societatea Culturală Eforia ,,Doamna Basarab”, întâia instituție (persoană juridică) înființată în anul 1935 în Domnești, a construit băile comunale, localitatea fiind declarată stațiune balneoclimaterică în 1936, (astăzi spațiul găzduiește dispensarul), piața și târgul săptămânal –1937 și spitalul –1937.

Peste un deceniu, dr. Teja Papahagi, aroman de origine, stabilit în Domnești, a extins acest spital, ulterior transformat în Centrul de Permanență, Unitate de Asistență Medico-Sociala și Centrul de zi ,,Șanse Egale”. Aceeași instituție pus bazele Fundației Domnești – 1938 (actuala Farmacie Catena) și Cimitirului Comunal – 1937.
În aceeași perioadă, în 1937, s-a ridicat un monument în memoria eroilor din comuna Domnești.

Alte obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Argeș ca articole de interes local, toate fiind clasificate ca monumente de arhitectură: casa Șuțu (1930, fosta primărie); casa Ion Hirică (1806); casa Felicia Proca (sfârșitul secolului al XIX-lea) și ansamblul bisericii „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” (1826–1831), alcătuit din biserica propriu-zisă, poarta de zid cu pictură murală, precum și zidul de incintă.

Ultimele Știri

Șoc și groază. Care este pensia minimă în România?

Șoc și groază. Care este pensia minimă în România? De la 1 ianuarie 2024, indemnizația socială pentru pensionari este...

Alte știri din aceeași categorie