2.2 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Muzeul făcut de maica stareță de la mânăstirea Nămăiești a devenit viral. VIDEO

Alte Știri

Muzeul făcut de maica stareță de la mânăstirea Nămăiești a devenit viral. Cel puțin în TIKTOK. La noi pe cont filmulețul are aproape 100.000 de vizualizări.

@ziaruldinmuscel

♬ sunet original – Ziarul din Muscel

Muzeul mănăstirii argeșene Nămăiești este unicat în România prin colecția de costume populare muscelene vechi de peste 150 de ani.

Muzeul făcut de maica stareță de la mânăstirea Nămăiești a devenit viral. VIDEO

Cu binecuvântarea Arhiepiscopului Calinic al Argeșului, Muzeul Etnografic funcționează din anul 2013. Acesta constituind un reper important pentru pelerinii mănăstirii.

Acum aveți platforma la îndemână pentru ca anunțul dumneavoastră să apară în ziarul nostru. Puteți stabili singuri, durata apariției. E interesant nu? Trebuie doar să intrați pe ziaruldinmuscel.ro, la rubrica MICA PUBLICITATE, apoi să vă adăugați anunțul cu doar 3 lei.

Principala atracție este reprezentată de colecția personală a stareței care cuprinde ii și costume populare românești vechi de peste 150 de ani. Atât din zona Argeșului și a Târgoviştei.

În cadrul acesteia se regăsesc și două costume populare cusute de Alexandrina, mama poetului George Topîrceanu.

Suita de costume este aranjată pe scene sugerând etapele importante din viața sătenilor: nașterea, botezul, cununia, dar și alte activități gospodărești.

Pentru prezentare, maica stareță a abordat o metodă inedită: fiecare scenă este explicată în versuri.

Acum aveți platforma la îndemână pentru ca anunțul dumneavoastră să apară în ziarul nostru. Puteți stabili singuri, durata apariției. E interesant nu? Trebuie doar să intrați pe ziaruldinmuscel.ro, la rubrica MICA PUBLICITATE, apoi să vă adăugați anunțul cu doar 3 lei.

Muzeul mânăstirii Nămăeşti mai cuprinde hrisoave vechi de secol XVI. Obiecte de artă feudală bisericească şi populară, precum şi o colecţie de carte veche românească.

Cu războiul de țesut și acul, mânăstirea Nămăiești a creat un costum național premiat cu medalia de aur la Expoziția Internațională de la Paris din 1889. Pe lângă această impresionantă colecţie, Muzeului Etnografic al Mănăstirii Nămăeşti mai expune hrisoave vechi din secolul al 16-lea, obiecte de artă feudală bisericească şi populară, precum şi o colecţie de carte veche românească.

Muzeul Mănăstirii Nămăiești adăpostește și o întreagă taină a vieții monahale. Când viitoarea stareță Lucia Nedelea a intrat în mănăstire, o măicuță a prezentat-o legendarei maici Mina Hociotă, veterană decorată în două războaie mondiale:

„Măicuță, fata aceasta este din sat de la mine! Vă rog să o binecuvântați, să rămână în mănăstire!“ Maica Mina, care avea atunci 74 de ani, a zis: „Să o binecuvânteze Dumnezeu să rămână în mănăstire și să ajungă stareță!“ Zicerea avea să se împlinească în 1994, când maica Lucia i-a urmat la stăreție maicii Onufria Scarlat.

Maica Mina se bucura de un enorm respect, inclusiv din partea autorităților comuniste. S-a numărat printre puținele persoane decorate și de regele Ferdinand cu Ordinul Național „Steaua României“.

Dar și de guvernul din 1968 la jubileul luptelor de la Mărășești. Doar trei femei au primit „Steaua României“: Smaranda Brăescu, prima femeie-parașutist, Ecaterina Teodoroiu, Eroina de la Jiu, și maica Mina Hociotă.

Ca și Teodoroiu, maica Mina a primit și ea gradul de sublocotenent al Armatei Române.

Ultimele Știri

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta!

Se schimbă banii. Se trece la moneda euro! Toată lumea trebuie să știe asta! România, la coada Uniunii Europene...

Alte știri din aceeași categorie