7 C
Campulung Muscel
vineri, 26 aprilie, 2024

Nicolescu condamnat la 7 ani şi 8 luni de închisoare şi primarul Andrei la muncă în folosul comunităţii!

Alte Știri

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş Constantin Nicolescu a fost condamnat definitiv la şapte ani şi opt luni de închisoare, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care este acuzat că a luat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro, în baza unor documente false.

Consiliul Judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă în sumă de 900.000 euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare sau reconstrucţie a patru unităţi şcolare de pe raza judeţului Argeş, respectiv din municipiile Câmpulung, Curtea de Argeş şi comuna Budeasa, pe motiv că ar fi fost afectate de inundaţiile din perioada aprilie – august 2005. Cererea de finanţare a fost însoţită de o declaraţie de parteneriat semnată la data de 5 iunie 2006 de către Constantin Nicolescu, Călin Ioan Andrei, Gheorghe Nicuţ şi Ion Ştefan. Cererea de finanţare a fost elaborată de Florian Despan, în calitate de director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş şi totodată manager-coordonator de proiect. Fondurile au fost solicitate în condiţiile în care niciuna dintre aceste unităţi şcolare nu a fost afectată de inundaţiile din perioada invocată. În cererea de finanţare a fost menţionat “Raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş”, document care, în fapt, nu există, fapt cunoscut de Nicolescu, spuneau procurorii.

Curtea de Apel Bucureşti a mai decis ca Nicolescu, Nicuţ, Ştefan, Andrei, Despan şi Grigore să plătească Ministerului Finanţelor peste 880.000 de euro, iar Grigore să achite 260.800 de euro, sume care reprezintă prejudiciul adus statului.

Constantin Nicolescu şi ceilalţi inculpaţi din dosar au fost trimişi în judecată în acest dosar în 18 mai 2011. Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au dat, în 28 mai 2013, sentinţa în dosar, Nicolescu fiind condamnat atunci la un an de închisoare cu suspendare. Decizia a fost atacată cu apel de inculpaţi şi de procurorii anticorupţie. În 11 noiembrie 2013, Curtea de Apel Bucureşti a decis condamnarea fostului şef al CJ Argeş la trei ani şi patru luni închisoare şi doi ani interzicerea unor drepturi. Tot atunci, instanţa a dispus confiscarea sumei de 66.518 lei primită drept mită de la Cornel Penescu. Acesta din urmă a rămas cu pedeapsa dată de Tribunalul Bucureşti, respectiv de nouă luni de închisoare cu suspendare.Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, atât de procurorii anticorupţie, cât şi de Nicolescu şi ceilalţi inculpaţi din dosar. În martie 2014, dosarul fostului preşedinte al CJ Argeş a fost trimis înapoi Curţii de Apel Bucureşti, pentru rejudecare.

Judecătorii Curţi de Apel Bucureşti au dispus condamnarea lui Constantin Nicolescu la şapte ani şi opt luni de închisoare, iar după executare îi vor fi interzise mai multe drepturi, pe o perioadă de cinci ani.

Gheorghe Dobre, asociat şi administrator la SC Zeus SA, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus, prin aceeaşi hotărâre, achitarea lui Ion Nicolae, reprezentant al SC Zeus SA.

Gheorghe Nicuț, fost primar al municipiului Curtea de Argeş, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni şi Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa din judeţul Argeş, toţi în funcţii la data faptelor, au primit pedepse de câte trei ani de închisoare cu suspendare. În baza art. 67 C.p. aplică inculpaţilor pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b, d, k C.p. pe o perioadă de 5 ani. În baza art. 65 C.p. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b, d, k C.p. ce se va executa în situaţia revocării beneficiului suspendării sub supraveghere.

Primarul Călin Andrei, în baza art. 93 al. 3 C.p. pe parcursul termenului de supraveghere va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul Centrului de zi Bambi – municipiul Câmpulung sau Primăriei Valea Mare Pravăţ.

Fostul primar Gheorghe Nicuţ, în baza art. 93 al. 3 C.p. pe parcursul termenului de supraveghere va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul Primăriei Curtea de Argeş sau Primăriei Valea Iaşului.

Primarul Ion Ştefan în baza art. 93 al. 3 C.p. pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul Primăriei Budeasa sau Primăriei Dârmăneşti.

Cornel Penescu, acţionar majoritar al SC PIC SA Piteşti la data faptelor, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar timp de zece ani nu va avea dreptul să ocupe o funcţie de conducere, decizie sau control într-o societate comercială.

La trei ani de închisoare cu suspendare a fost condamnat şi Florian Despan, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş la data faptelor. În baza art. 93 al. 3 C.p. pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile, în cadrul Direcţiei generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş sau Direcţia de Sănătate Publică Argeş. Diriginţii de şantier Gheorghe Dumitrache şi Tudor Mircea au primit pedepse de câte un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Obligă în solidar pe inculpaţii Nicolescu Constantin, Nicuţ Gheorghe, Ştefan Ion, Andrei Călin Ioan, Despan Florian şi Grigore Dobre la plata către partea civilă Ministerul Finanţelor Publice – ANAF a sumei de 880.249,95 euro echivalent în lei la data plăţii, inculpatul Grigore Dobre în limita sumei de 260.800 euro. Confiscă de la inculpatul Nicolescu Constantin suma de 66.588,15 lei. Menţine în parte măsurile asigurătorii instituite prin ordonanţa nr. 59/P/2009 din 01.03.2011, pentru inculpatul Nicolescu Constantin în limita sumelor de 880.249,95 euro şi 66.588,15 lei. Ridică măsurile asigurătorii luate asupra bunurilor inculpatului Popa Ioan. Anulează cererea de finanţare din 08.06.2006 în cadrul Componentei PHARE 2003/005-551.05.03.04.01.02.13 (f. 57-108 vol. 10 dup), procesul verbal de recepţie nr. 12520bis din 17.09.2008 privind Grădiniţa nr. 4 Curtea de Argeş (f. 167 – 168 vol. 20 dup), procesul verbal de recepţie nr. 12520/17.09.2008 privind Şcoala nr. 1 Carol I Curtea de Argeş (f. 169-170 vol. 20 dup), anexa V Cerere de plată (f. 3 vol. 20 dup), raport tehnic Anexa nr. 8 şi nr. 14 la Cererea de plată nr. 11610/24.11.2008 (f. 12-33, 34-47 vol. 20 dup).

Se majorează cheltuielile judiciare stabilite în fond în sarcina inculpatului Nicolescu Constantin la 20.000 lei si obligă pe inculpatii Stefan Ion, Despan Florian, Andrei Călin Ion, Dumitrache Gheorghe, Mircea Tudor, Nicuţ Gheorghe şi Grigore Dobre la câte 5000 lei cheltuieli judiciare în fond. Respinge apelurile formulate de inculpaţii Penescu Gheorghe si Mircea Tudor. Mentine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. Obligă pe inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel şi Mircea Tudor la câte 500 lei cheltuieli judiciare către stat în apel. Cheltuielile judiciare în apelurile formulate de Parchetul de pe lângă ÎCCJ, partea civilă şi inculpaţii Nicolae Ion, Nicolescu Constantin, Despan Florian rămân în sarcina statului. Onorariile parţiale ale apărătorilor din oficiu desemnaţi pentru inculpaţii Despan, Andrei, Dumitrache, Popa, Ştefan, Nicolae şi Mircea în cuantum de câte 100 lei vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei.

Ultimele Știri

Ion Mînzînă: “Argeșul pe primul loc a fost misiunea mea de credință căreia m-am dedicat total împreună cu echipa PSD! Și împreună cu argeșenii...

Ion Mînzînă: “Argeșul pe primul loc a fost misiunea mea de credință căreia m-am dedicat total împreună cu echipa...

Alte știri din aceeași categorie