8.7 C
Campulung Muscel
joi, 28 martie, 2024

Romii de la Cetăţeni stau pe o comoară arheologică şi o distrug iremediabil!

Alte Știri

Comuna Cetăţeni din Argeş apare în lista localităţilor cu o concentraţie foarte mare a patrimoniului naţional. „Prin cercetările arheologice s-a relevat existenţa, aici, a unei aşezări şi fortificaţii geto-dacice, funcţională în perioada secolelor III înainte de Hristos, dar şi a unor vestigii din perioada medievală  – aşezare, fortificaţie, necropolă şi cimitir, datate din intervalul secolelor XIII-XVII. Romii aceştia stau pe o comoară arheologică şi o distrug iremediabil. Cercetări se fac aici din 1876, dar situl nu este nici acum epuizat din acest punct de vedere. Dinu Rosetti, cel care a făcut cercetări arheologice în această zonă, spre exemplu, a plecat din ţară fără să publice rezultatele muncii sale. În anii ‘60, ‘70 şi  ‘80, zona era un adevărat şantier. Între 2001 şi  2003, personal m-am ocupat de săpături, în trei etape, şi pot spune că este nevoie de continuarea acestor cercetări“, spune istoricul Dragoş Măndescu, directorul adjunct al Muzeului Judeţean Argeş. Cu valoare excepţională pot fi enumerate, pe lângă microrelieful carstic, biserica rupestră Schitul Cetăţuia (situată mai sus, într-o zonă nepopulată), fortificaţia şi aşezarea getodacică, fortificaţia medievală şi vestigiile provenind de la trei biserici – în punctul „Cetăţuia“, unde se află cătunul cu cele 30 de familii.

SOLUŢII PENTRU PRIMAR: ,,achiziţionarea de către autorităţile locale a unui teren, unde să fie trase utilităţi, cel puţin curent electric şi apă, şi unde, cu muncă voluntară din partea comunităţii, din partea beneficiarilor, să fie ridicate nişte locuinţe ieftine astfel încât oamenii aceia să aibă şi unde să se mute“, încheie Cristian Cocea.

,,DEPUTATUL” NU ARE SOLUŢII: Liderul romilor de la Cetăţeni,  Bombonel Tinca, „deputatul“, aşa cum îl mai numesc romii din Valea Chiliilor, admite importanţa sitului, dar nu prea vede vreo ieşire din impas. „Este, într-adevăr, istorie aici, nu contest. Îmi amintesc că eram copil când venise o echipă cu o doamnă arheolog. Au scos din pământ schelete, vase şi alte obiecte, care au mers la muzeu! Şi, până la urmă, rudarii noştri s-ar muta, dar realitatea este că o soluţie concretă n-a găsit nimeni“.

 

Ultimele Știri

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel

Veste grozavă pentru clienții Băncii Transilvania. Ce s-a întâmplat cu bancomatele din Câmpulung Muscel. Banca Transilvania a făcut un...

Alte știri din aceeași categorie