3.8 C
Campulung Muscel
luni, 9 decembrie, 2024

Sanitas în luptă cu Ministerul Sănătăţii pentru drepturile cadrelor medicale

Alte Știri

Liderul sindicatului Sanitas din cadrul spitalului Câmpulung, Gabriel Eana, este cel care îi sprijină pe colegii din sănătate, omul care se zbate pentru drepturile colegilor săi. Acesta spune că federaţia Sanitas din România a demarat negocierile cu actuala conducere, practic primele realizări sau rezultate ale acestor negocieri au fost pentru anul 2014, pentru menţinerea numărului de paturi.

Ce ne puteţi spune de situaţia asistentelor medicale. De ce trebuie să vină una tânără ca să poată pleca cealaltă la pensie?

– Este vorba de ordonanţa care reglementează activitatea profesiei de asistent medical. Din păcate prin această măsură legislativă asistentele medicale vor fi pensionate la vârsta limită. Legea se va aplică din momentul publicării în monitorul oficial cu un singur amendament că este permisă rămânerea acestor persoane în sistem, până la ocuparea postului prin concurs, cu nişte avize speciale, date de organizaţia profesională a asistenţilor medicali, şi din partea ministerului sănătăţii.

Cum stau lucrurile la Câmpulung?

– La spitalul Câmpulung avem un număr de cinci persoane în această situaţie, în condiţiile în care avem un deficit major de personal, La spitalul municipal Câmpulung, la acest moment ca la majoritatea spitalelor din România, nu avem un buget, pe acest an, pentru că nu au fost semnate contractele cu casele de asigurări şi în această situaţie, neavând un buget, nu avem nici posibilitatea locală de a scoate la concurs aceste posturi vacante sau o parte dintre ele, pentru a reuşi să avem un echilibru în ceea ce priveşte activitatea medicală.

Pe linie de sindicat ce măsuri aţi luat?

– În primul rând, în urmă cu puţin timp s-a schimbat conducerea de la ministerul sănătăţii, federaţia Sanitas din România a demarat negocierile cu actuala conducere, practic primele realizări sau rezultate ale acestor negocieri au fost pentru anul 2014, pentru menţinerea numărului de paturi pentru că exista un proiect de act normativ prin care numărul de paturi, urma să fie redus, noi am combătut acel proiect de act normativ şi în cele din urmă, în anul 2014 am obţinut garanţia de a menţine numărul de paturi, mai ales că judeţul Argeş, nu depăşeşte media normelor europene referitoare la numărul de paturi, raportate la suta de mii de locuitori, această medie este de 5,8% iar în Argeş, acest procent este sub această valoare. Pe viitor reducerea de paturi se va face în mod diferenţiat de la un judeţ la altul iar dorinţa mea personală pe care o voi transmite şi în Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas şi în toate celelalte structuri în care vor avea loc negocieri vis-a-vis de acest aspect, voi solicita respectarea cu precădere a acestui procent referitor la media de paturi, de la nivel mediei europene, pentru că nu mi se pare normal să reduci numărul de paturi dintr-un judeţ în care se află sub această medie şi să protejezi alte judeţe. Aş vrea ca respectarea acestei medii de paturi să se facă explicit şi la nivelul acestui criteriu.

Pentru cadrele medicale din cabinetele şcolare aveţi proiecte să îi luaţi sub aripa spitalelor?

– Ne interesează modul în care vor fi administrate cabinetele şcolare. Ne dorim ca aceşti colegi ai noştri din medicina şcolară să ajungă lângă spitale, pentru că este anormal ca ei să lucreze alături de funcţionarii publici din primării. Sunt văzuţi ca nişte paria pentru că dacă există o categorie profesională cu o salarizare mai mică ca din sistemul sanitar, poate că este a lor. În ceea ce priveşte acest acord aş mai menţiona că am dori o întâlnire legislativă a relaţiilor de muncă din sistemul sanitar, prin înregistrarea contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului de activitate sănătate şi medicină veterinară, un contract deşi a fost finalizat şi înregistrat la ministerul muncii, nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

Pentru personalul medical din spitale aveţi în plan acel CEVA, care să-i scape de munca de sisif?

– Ne mai dorim facilităţi pentru personalul medical din sistemul sanitar la nivelul asistenţei medicale, lucru pe care noi l-am avut legiferat, o procedură greoaie care a făcut ca foarte puţine persoane din sistem să beneficieze de aceste gratuităţi, deblocarea posturilor şi ocuparea în aşa fel încât să îmbunătăţim activitatea medicală şi să eliberăm pe colegii noştri de o muncă de sisif care creează dificultăţi cu probleme grave şi ireversibile de sănătate. Au în grijă 30-40 de bolnavi, iar o infirmieră îşi desfăşoară activitatea la 100 de bolnavi ce este peste măsură, să atragem către sistemul sanitar fonduri structurale europene, depolitizarea sistemului sanitar, în toate ierarhiile.

Ultimele Știri

Tragedie pe o trecere de pietoni din Câmpulung Muscel. Un bărbat se zbate între viață și moarte

Tragedie pe o trecere de pietoni din Câmpulung Muscel. Un bărbat se zbate între viață și moarte. În dimineața zilei...

Alte știri din aceeași categorie