18.5 C
Campulung Muscel
miercuri, 1 mai, 2024

Un colos în arhitectura Argeșului, are o bijuterie de casă la Câmpulung Muscel. E de revistele vintage

Alte Știri

Un colos în arhitectura Argeșului, are o bijuterie de casă la Câmpulung Muscel. E de revistele vintage. Este vorba despre Mircea Ochinciuc, profesor universitar emerit, doctor în arhitectură şi urbanism şi vicepreşedinte al Uniunii Arhitecţilor din România (UAR).

Începând cu anul 1962, an în care promovează studiile universitare de arhitectură la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti, Mircea Ochinciuc se implică în numeroase proiecte de arhitectură şi urbanism. Realizând proiecte atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe ale ţării.
Dintre cele mai cunoscute proiecte ale sale se pot aminti primăriile din Piteşti şi Focşani (1962). Dar și Palatul Administrativ din Pitești, pe care l-a proiectat alături de Cezar Lăzărescu.

Un colos în arhitectura Argeșului, are o bijuterie de casă la Câmpulung Muscel. E de revistele vintage

Palatul Administrativ din Pitești este o construcție emblematică a județului Argeș. A fost proiectat și construit în anii 1969-1970.
Clădirea se află în piața civică centrală a municipiului Pitești și are o suprafață desfășurată de 10.510 mp.

CITEȘTE ȘI. Video. Momente emoționante la Consiliul Județean Argeș

Cu o arhitectură modernă care îmbină elemente tradiționale, Palatul Administrativ este compus din subsol, parter, mezanin și cinci etaje. Această clădire a fost reabilitată, aceasta fiind prima intervenție majoră după mai bine de 50 de ani de la darea în folosință a clădirii. Odată cu această reabilitare, Palatul Administrativ va continua să fie un simbol al orașului Pitești și un centru administrativ important pentru județul Argeș.

Mircea Ochinciuc a fost arhitectul Palatului Administrativ din Pitești

După anii 1990, acesta îşi diversifică paleta de competenţe şi lucrează ca redactor de reviste, coordonator de proiecte de arhitectură, director de birouri de arhitectură ş.a.m.d.
Mircea Ochinciuc îşi începe cariera didactică în 1977 la Facultatea de Arhitectură din Constantine, Algeria pentru ca mai apoi, în 1990, să se titularizeze conferenţiar la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu”. În 1991-1995 obţine titlul de profesor universitar, iar în anul 2011, i se acordă titlul de profesor emerit de către Senatul Universităţii.

CITEȘTE ȘI. O primărie din Argeș își mută sediul. E bine de știut

Dintre ultimele proiecte de mare amploare organizate de către acesta trebuie menţionat concursul internaţional de arhitectură „Amenajare Piaţa Universităţii” în anul 2011. Între anii 2006-2014 este ales director al Ordinului Arhitecţilor din România, iar în anul 2015 devine vicepreşedinte al Uniunii Arhitecţilor din România.

Iubirea ascunsă din Câmpulung Muscel

Cu așa o prezentare, pe scurt să îi zicem, trebuie să precizăm că, acest mare arhitect, are iubire ascunsă pentru Câmpulung. Orășelul cu o arhitectură impresionantă, așa cum a spus marele arhitect. Și, pentru a-și desăvârși marea iubire pentru orășelul lui Mușatescu, acesta a reabilitat căsuța din urbea de la poalele Mateiașului, iar reabilitarea a făcut-o după proiectul inițial.

CITEȘTE ȘI. Șoseaua vedetă din Argeș, acum consolidată și refăcută va fi un important nod rutier către Vama Giurgiu

Căsuța bătrânească din paiantă, acoperită cu șiță, cu tâmplăria de lemn reabilitată, este, o amintire a căsuțelor de altădată. Ce dă o notă de bunătatea bunicilor. Chiar de frumusețea copilăriei, de mirosul cozonacilor și al focului din sobă. De binele de altădată, a declarat arhitectul pentru Ziarul din Muscel.
Așa a ales arhitectul Mircea Ochinciuc să își amenajeze căsuța de pe strada Constantin Brâncoveanu, numărul 1.

Ultimele Știri

Unde se organizează Baluri de Paște în nordul județului Argeș? Mare petrecere. Hiuhuuuu

Unde se organizează Baluri de Paște în nordul județului Argeș? Mare petrecere. Hiuhuuuu. Chiar în ziua Sfintelor Sărbători Pascale,...

Alte știri din aceeași categorie