2.4 C
Campulung Muscel
sâmbătă, 7 decembrie, 2024

Urşi spulberaţi de tren la Lereşti!

Alte Știri

Urşi spulberaţi de tren la Lereşti!

De mai bine de o lună, în comuna musceleană Lereşti, sunt găsiţi urşi morţi. Aceştia sun loviţi de trenul care trece prin zona respectivă. Dacă la început, urşii atacau gospodăriile şi făceau pagube însemnate, acum situaţia s-a schimbat radical, urşii sunt loviţi de tren.

În mai bine de o lună, patru exemplare au fost găsite moarte pe calea ferată care tranzitează comuna Lereşti.

Doi au fost spre finele lui septembrie. Atunci, primarul comunei, Marian Toader, a precizat: ”Am fost anunţat de un cetăţean din comună că este un urs mort lângă calea ferată. Era lovit de tren. La câteva zile a fost omorât şi al doilea exemplar. Am spus asta şi la Colegiul Prefectural, le-am spus celor de la judeţ că sunt foarte mulţi urşi la noi. După aceste incidente, am anunţat la DSV, pe cei de la Charpatia, s-a format o comisie şi aceştia au constatat că exemplarele au fost lovite de tren, apoi leşurile au fost îngropate, aşa cum prevede legislaţia în vigoare”, a spubliniat primarul Toader.

Acum, la începutul lunii noiembrie, alţi doi urşi au fost omorâţi de tren. Primarul Toader a spus că erau doi pui: ”Ultimii doi urşi erau pui. Aceştia traversau calea ferată pe la zona de supratraversare a DJ, în zona Oancea. Aşa după cum au stabilit cei care au venit să constate, cei doi erau pui, aveau în jur de 1 an şi circa 80 de kg. Aceştia, erau împreună cu ursoaica şi încă un pui. Ursoaica împreună cu cei trei pui au ieşit dintr-o grădină din zonă şi ursoaica cu unul dintre pui au reuşit să treacă, cei doi nu, au fost izbiţi de un marfar. Fuseseră într-o grădină unde au devastat nişte pruni, traversau spre altă grădină unde erau meri. S-au întocmit documentele necesare şi aici şi urşii morţi au fost îngropaţi”, a mai spus primarul Toader.

Fundația Conservation Carpathia pune bazele primei echipe de intervenție rapidă destinată gestionării conflictelor om-animale sălbatice din sud-estul Munților Făgăraș. Cursurile sunt ținute de către o echipă formată din membrii Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB), cu o vastă experiență în gestionarea faunei sălbatice. Printre participanți se numără membri desemnati din partea Fundatiei Conservation Carpathia, gestionari ai fondurilor cinegetice, care vor face parte din echipa de intervenție rapidă și reprezentanți ai Jandarmeriei Argeș. Scopul cursurilor este pregătirea teoretică și practică a persoanelor vizate pentru cazurile în care apar situații de urgență generate de prezența sau atacul animalelor sălbatice, plus metode de reducere a pagubelor. Astfel se dorește o îndeplinire cu profesionalism și în deplină siguranță a acțiunilor de prevenire a conflictelor și de intervenție directă asupra animalului în cauză.

Ultimele Știri

Ultimă oră. Tragedie pe cel mai circulat drum. Dezastrul pe șosele s-a instalat din nou

Ultimă oră. Tragedie pe cel mai circulat drum. Dezastrul pe șosele s-a instalat din nou. În seara zilei de 7...

Alte știri din aceeași categorie