7.3 C
Campulung Muscel
duminică, 5 mai, 2024

ÎPS Calinic a devenit părinte spiritual al Salvamont România

Alte Știri

Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Calinic, este membru de onoare și părinte spiritual al Salvamont România. Titlul i-a fost oferit chiar de președintele acestei organizații, Sabin Cornoiu, și i se recunoaște astfel arhiepiscopului contribuția la dezvoltarea formațiilor de salvamont din Argeș. Calinic Argeșeanul este primul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române care primește un astfel de titlu.

Evenimentul s-a desfășurat în Sala Ierarhilor din incinta Centrului Eparhial în prezența oficialităților locale și a elevilor de la Seminarul Teologic ,,Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Arges. Manifestarea a fost deschisă cu un program de cântece pascale interpretate de corul Seminarului.
Momentul cel mai important a fost acela când ierarhul argeșean a primit din partea președintelui Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România titlul de membru de onoare și părinte spiritual al salvatorilor montani din România. Președintele Sabin Cornoiu  a primit din partea Arhiepiscopiei distincția eparhială ,,Sf. Neagoe Vodă Basarab” în semn de recunoștință pentru eforturile depuse de salvatorii montani pentru slavarea celor care au suferit diferite accidente pe traseele montane.
Arhiepiscopul Calinic a fost în tinerețe salvamontist și promotor al mișcării în aer liber. De câțiva ani, el este și președinte de onoare al Formației Salvamont Nucșoara din județul Argeș.
Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România este o organizație recunoscută de utilitate publică care reunește salvatorii montani din România și care se ocupă de reglementarea activității de salvare montană și de pregătirea salvatorilor montani.
Odată cu schimbările survenite în societatea românească după 1990, a avut loc și o reorganizare totală  a Salvamontului. La propunerea lui Gheorghe Dunărițiu în 1991 se constituie ANSMR. În prezent, activitatea de salvare montană este organizată în 24 de județe ce dețin zonă montană, existând 24 de structuri de nivel județean și 19 structuri Salvamont locale, în care activează cca 250 de salvatori montani angajați si cca. 400 de salvatori voluntari.
După aproape o jumatate de secol de existență oficială și peste un secol de existență atestată, cei peste 4.000 de salvatori montani, care au facut parte de-a lungul timpului din structurile Salvamont, se pot mandri cu peste 85.000 de acțiuni de salvare.
Ultimele Știri

Veste minunată! Racla cu moaștele Sfântului Nectarie ajunge pentru câteva zile la Câmpulung Muscel

Veste minunată! Racla cu moaștele Sfântului Nectarie ajunge pentru câteva zile la Câmpulung Muscel. Vorbim aici de o părticică...

Alte știri din aceeași categorie