18.5 C
Campulung Muscel
miercuri, 1 mai, 2024

Primarul Elena Lasconi: ,,Eu am în fața casei drum de pământ…”

Alte Știri

Primarul Elena Lasconi, la un an de mandat vede dezvoltarea orașului cu 30.000 de locuitori, doar prin accesarea de fonduri europene. Numai că pe banii europeni este greu de pus mâna în acest moment, iar fondurile vin pentru „verde“ şi digitalizare, iar noi în orașul de la poalele Mateiașului suntem fără apă curentă şi fără asfalt.

Fondurile europene au trecut în exerciţiul 2021-2027 la „ur­mătorul nivel“ care vizează reducerea poluării, digitali­zarea şi „verde“, motiv pentru care programe precum Anghel Saligny, similar cu vechile programe PNDL – Program Naţional pentru Dezvoltare Locală, sunt importante pentru a permite realizarea de investiţii în infrastructură precum apă curentă, asfalt şi alte utilităţi.

„Avem de-a face cu probleme elementare, iar în acest moment noi nu ar mai trebui să discutăm despre astfel de probleme, să discutăm despre digitalizare, protecţia mediului, calitatea aerului, nu asfalt, reţea de gaze. Eu acum în faţa casei am tot pământ şi în oraş sunt multe străzi astfel. Dar am demarat pentru aceste străzi realizarea cadastrului, studiul de fezabilitate şi acum analizăm metoda de finanţare, dacă va fi pe fonduri europene, Grupul de Acţiune Locală (GAL), fonduri proprii, credit. Vom accesa şi fonduri prin programul  Anghel Saligny, unde prioritare sunt străzile fără utilităţi“, a declarat Elena Lasconi, primarul oraşului Câmpulung Muscel, judeţul Argeş.

Programul Naţional Anghel Saligny, care ar trebui să fie PNDL3, presupune investiţii de 50 mld. lei în dezvoltarea comunităţilor locale, în construcţia de drumuri, sisteme de canalizare şi apă curentă, dar şi în infrastructura de gaze. Programul acesta însă a fost şi motivul celei mai recente crize guvernamentale.

„Cât de bun şi performant este programul Anghel Saligny vom vedea în momentul în care vom depune docu­mentaţia şi vom vedea cum merge. Altfel sună bine programul şi nu este o idee rea. Dacă ne uităm, în programul 2021-2027 pentru fonduri europene toate sunt alocate pentru «verde» şi digitalizare, iar noi suntem fără apă curentă şi fără asfalt. Avem o foarte mare problemă cu asta, avem străzi cu multe gropi, străzi de pământ, iar singura posibilitate pe care o avem şi agreată la final de 2022, odată cu finalizarea Programului Operaţional Regional, acolo există posibilitatea de a accesa fonduri pentru regenerare urbană – iei o anumită zonă şi o refaci cu totul şi poate intra şi asfalt. Altfel, pe nicio axă în programul 2021-2027 nu va exista posibilitatea de a accesa fonduri pentru asfaltare decât pe regenerare urbană, mobilitate urbană – dar unde se pot asfalta doar traseele autobuzelor electrice“, a spus Elena Lasconi. Ea a subliniat că astfel de programe reprezintă ultima şansă acordată comu­nităţilor locale în condiţiile în care mulţi primari nu au accesat fonduri europene pentru infrastructură atunci când acestea s-au acordat, iar acum Uniunea Europeană are alte priorităţi, precum reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

„Noi accesăm mai multe tipuri de finanţări acum – finanţare europeană, Anghel Saligny, Compania Naţională de Investiţii, avem şi câteva proiecte mai mici pe fonduri norvegiene, programul RoCultura, fonduri europene prin Ministerul Culturii, Institutul Naţional al Patrimoniului. Vom accesa tot ce se poate accesa. Vom avea şi bani de la bugetul local, dar nu vrem să ne bazăm pe acesta. Dacă tot există aceşti bani la dispoziţie, este important să îi accesăm. Mulţi primari nu au accesat fondurile europene la timp, iar acum nu mai pot aplica pentru asfaltarea străzilor sau utilităţi“, a explicat Elena Lasconi.

Ultimele Știri

Unde se organizează Baluri de Paște în nordul județului Argeș? Mare petrecere. Hiuhuuuu

Unde se organizează Baluri de Paște în nordul județului Argeș? Mare petrecere. Hiuhuuuu. Chiar în ziua Sfintelor Sărbători Pascale,...

Alte știri din aceeași categorie