12.4 C
Campulung Muscel
joi, 10 octombrie, 2024

Anul de grație 1935. Nu o să vă vină să credeți pentru ce era folosită pârtia de la Mățău, situată pe cel mai înalt deal din România

Alte Știri

Anul de grație 1935. Nu o să vă vină să credeți pentru ce era folosită pârtia de la Mățău, situată pe cel mai înalt deal din România.

“Răsfoind ziare vechi, am descoperit o mică știre, din 25 ianuarie 1935, despre un concurs de bob la Câmpulung. Era folosit termenul englezesc bobsleigh. Iar locul de desfășurare era la poalele românescului Mățău. Un îndemn, poate, pentru boberii noștri care se pregătesc pentru noul sezon”, a anunțat Sterian Pricope pe pagina sa de socializare cu foto atașat.

Bobul este un sport de iarnă în care o echipă de două sau patru persoane face o cursă pe o pârtie sinuoasă de gheață într-un vehicul pe patine. Cursă care atinge viteze de peste 130 km/h.

Anul de grație 1935. Nu o să vă vină să credeți pentru ce era folosită pârtia de la Mățău, situată pe cel mai înalt deal din România

  • Bobul a apărut ca sport la a sfârșitul secolului al XIX-lea în Elveția.
  • Primul club de bob s-a format la St.Moritz în 1897.
  • Până în anul 1922, bobul a fost un sport semi-profesionist.
  • În 1923, bobul a fost recunoscut oficial ca sport prin înființarea Federației Internaționale de Bob și Tobogganing (FIBT).
  • Este un sport olimpic pentru bărbați, echipe de patru persoane din 1924 și echipe de două persoane din 1932 iar pentru femei, echipe de două persoane din 2002.
  • Trecerea la bobul construit din fibră de sticlă a transformat bobul într-un sport al vitezei.

Precursorul bobului se numea bobslei (din engleză bobsleigh) și era o sanie joasă și îngustă. Prevăzută în față cu două patine mobile, iar în spate cu două patine fixe. Dirijată cu ajutorul unui volan, care era manevrat de un conducător, echipajul constând din doi sau trei coechipieri și un frânor.

O competiție de bobsleigh a avut loc pe pârtia din Sinaia, în data de 19 ianuarie 1914. Ulterior, pe această pistă s-a organizat “Cupa Arsenie”. Astfel, ediția din 1924 a cupei Arsenie a fost câștigată de domnul ing. Miss Victor, de la Cercul Peleș, care a concurat pe bobul “Leonard”.

În prezent, singura pârtie din județul Argeș se află la Mățău, cunoscută și ca Pârtia Chilii, Mioarele. În articolul complet despre Mățău prezentat, aici, pe ski-si-snowboard.ro, poți găsi amplasare geografică, scurt istoric, acces și cazare, pârtii, transport pe cablu, program, prețuri, ponturi/bine de știut, starea vremii, galerie foto și mult mai multe informații folositoare.

Ultimele Știri

Supermarketul celebru care îți trimite curierul la ușă, pentru a preda ambalajele reciclabile. Plata pe loc, fără a mai sta la coadă

Supermarketul celebru care îți trimite curierul la ușă, pentru a preda ambalajele reciclabile. Plata pe loc, fără a mai...

Alte știri din aceeași categorie