12.4 C
Campulung Muscel
miercuri, 8 mai, 2024

VIDEO. La Lerești a debutat cel mai amplu proiect de cercetare în Sănătate

Alte Știri

VIDEO. La Lerești a debutat cel mai amplu proiect de cercetare în Sănătate.

Duminică, 4 iunie, la Lerești a avut loc conferința de lansare a proiectului european „4P-Can”. Proiect inițiat și implementat de Centrul pentru Inovație în Medicină.

Este un proiect ce își propune cercetarea printr-o metodă inovativă a măsurilor de prevenție a cancerului. Conferința de presă a fost parte din manifestările prilejuite de Zilele Localității Lerești și Festivalul Covrigului cu Ou.

VIDEO. La Lerești a debutat cel mai amplu proiect de cercetare în Sănătate

Proiectul de cercetare va începe în Lerești și se va extinde la nivelul județului Argeș. Selecția zonei fiind data atât de incidența acestei afecțiuni în județul nostru – peste media pe țară. Dar și pentru faptul că cel care coordonează acest proiect, medicul Marius Geantă, este originar din Lerești.

Abordarea acestui proiect trebuie gândită ca o misiune

”Abordarea acestui proiect trebuie gândită ca o misiune, inovația constând tocmai în abordarea lui. Vom face cercetare pornind de la cetățeni, de la comunitate, de la întreaga societate.

La nivelul Uniunii Europene sunt la ora actuală cinci misiuni: schimbările climatice, sănătatea solului, sănătatea apelor, orașe inteligente și tema cancerului.

Centrul nostru este o organizație non profit, ocupându-se de foarte mulți ani de cercetare și inovare în medicină. Proiectul nostru „4P-Can” face parte din Misiunea împotriva cancerului, pentru prevenția cancerului de la nivelului UE, noi câștigând în urma unui competiții de proiecte această finanțare.

Suntem singurii coordonatori ai unui proiect în România pe programul „Orizont Europa”, cel mai mare program de cercetare din lume” a declarat dr. Marius Geantă.

Factorii ascunși care ne influențează sănătatea?

”Abordarea diferită a plecat de la premisa schimbării paradigmei – crearea unui model nou, pe care să-l arătăm Europei.

Fiindcă, de obicei, cercetările scapă din vedere un lucru esențial: 60% din factorii ce influențează sănătatea sunt sociali, interacțiunile sociale ale fiecăruia.

22% – factori biologici și genetici, 7% – factori de mediu și doar 11% din sănătatea noastră este influențată de sistemul de sănătate.

În acest context, înseamnă că pur și simplu calitatea sănătății noastre este controlabilă de către noi înșine” a spus sociologul Gabriel Căncean, expert în cadrul proiectului.

În cadrul proiectului ce se întinde pe durata a patru ani se vor realiza studii. Se vor face prin chestionare întocmite de specialiști. Și apoi aplicate oamenilor pentru a găsi cele mai bune instrumente de prevenție.

De asemenea, se vor identifica actorii netradiționali care pot avea un rol covârșitor în menținerea sănătății populației.

”Ne bucurăm foarte mult că acest proiect va începe la noi în comunitate. Trebuie să precizăm că financiar, noi, Primăria și Consiliul Local, nu suntem implicați, însă vom oferi suportul nostru moral și logistic.

Mai mult, în urma rezultatelor acestui proiect putem atrage noi fonduri pentru îmbunătățirea infrastructurii medicale la nivel de localitate”, a declarat primarul comunei Lerești, Marian Toader.

Ultimele Știri

Trucul pe care mulți șoferi nu îl știu atunci când spală mașina la self wash

Trucul pe care mulți șoferi nu îl știu atunci când spală mașina la self wash. Trebuie să recunoaștem că...

Alte știri din aceeași categorie