10.2 C
Campulung Muscel
duminică, 5 mai, 2024

Zi de doliu pentru militarii musceleni!

Alte Știri

Militarii Garnizoanei Câmpulung au primit miercuri cutremurătoarea veste a trecerii la cele veşnice a colonelului (rtr.) Vînătoru Adrian, veteran de război, supravietuițor al celui de-al Doilea Război Mondial.

Acesta s-a stins din viață în dimineața zilei de 20 octombrie 2021, la vârsta de 100 ani.

„PATRIE -ONOARE –DEMNITATE!

A fost crezul cu care ne-a întâmpinat în data de 25 aprilie 2021 domnul colonel (rtr.) Vînătoru Adrian, veteran de război, la împlinirea venerabilei vârste de 100 ani.

Ne-a primit plin de emoție și lacrimi în ochi, dornic să ne povestească cât mai multe dintre amintirile dânsului legate de participarea pe front, dar și din viața de zi cu zi.

A avut o viață cumpătată, echilibrată și fără excese.

100 de ani trăiți cu demnitate, înfruntând momente grele, atât pe timpul războiului, cât și după.

Bravul veteran de război ne-a impresionat prin spiritul lui încă tânăr și mintea sclipitoare.

Cinste și onoare veteranilor de război!

Este de datoria noastră de a ne apăra țara în orice condiții. De data asta, datoria noastră este de a nu ne uita înaintașii și de ai cinsti așa cum se cuvine.”

„Înălţând un gând pios către ceruri, noi, militarii Garnizoanei Câmpulung, aducem un ultim omagiu domnului colonel (rtr.) Vînătoru Adrian, un om de o nobleţe sufletească rar întâlnită.

O valoare a Armatei României care ne-a prezentat odiseea misiunilor de război efectuate, un adevărat model pentru generația de astăzi.

Armata României a pierdut un simbol, un model de onoare şi demnitate, o sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii.

O să-i păstrăm neîntinată amintirea care va dăinui în sufletele noastre!

În faţa acestei despărţiri suntem alături de familia greu încercată căreia îi transmitem sincere condoleanţe.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Drum lin păzit de îngeri, domnule colonel!”, transmite comenduirea Garnizoanei Câmpulung.

Colonel (rtr.) VÂNĂTORU I. Adrian

          S-a născut la 26 aprilie 1921, în familia Vânătoru, din părinți ortodocși, tatăl Ion (dascăl la biserică și notar) și mama Stana (casnică), în comuna Măcrina, județul Râmnicu Sărat, fiind al 5-lea născut din cei 12 copii.

          A absolvit:

  • Școala Primară din comuna Măcrina, în anul 1934;
  • Liceul Regele Ferdinand I din Râmnicu Sărat, absolvind bacalaureatul în București, în anul 1943;
  • Școala Militară Ofițeri Rezervă din București, în anul 1945.

Ministerul Apărării Naționale la înaintat din grad în grad până la gradul de colonel în rezervă.

Medalii și distincții:

  • Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”,pentru serviciile militare aduse statului român în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, conferită de Președintele României în anul 1997;
  • Diploma de Onoare, pentru merite deosebite în slujba patriei, oferită de Primăria Municipiului Câmpulung, în anul 2001;
  • Diploma de Excelență, pentru merite deosebite ca erou în viață al neamului românesc, oferită de Primăria Municipiului Câmpulung, în anul 2007;
  • Primăria Municipiului Câmpulung, în anul 2017, de Ziua Veteranilor, l-a felicitat și i-a mulțumit pentru sacrificiile pe care le-a făcut pentru țară, scoțându-i în evidență adevăratul patriotism, onoarea, demnitatea, prin care a câștigat un loc în paginile istoriei naționale.

A fost înrolat într-un Regimentul de Artilerie Antiaeriană participând la luptele de apărare ale dintre localitățile București și Ploiești.

Ca veteran de război a participat la toate activitățile organizate ce către Ministerul Apărării Naționale, la care a fost invitat.

Pe plan profesional și-a desfășurat exemplar activitatea de învățător și bibliotecar, 1 an în comuna Știubei, județul Râmnicu Sărat, 17 ani în Maramureș, comuna Nănești, Raionul Sighet, 14 ani în comuna Rucăr, județul Argeș și 7 ani în Municipiul Câmpulung.

Ministerul Culturii i-a acordat, Diploma și Medalia Muncii pentru merite obținute în activitatea culturală în urma participării la cel de-al III-lea concurs pe țară între echipele artistice ale căminelor culturale, caselor de cultură și caselor de citit.

Comitetul pentru Cultură Fizică și Sport de pe lângă Consiliul de Miniștri, i-a acordat în anul 1953, Diploma de Instructor sportiv – Excepțional.

Asociația de Voluntariat Regional Baia Mare i-a oferit în anul 1955, Diploma de Merit pentru rezultatele bune obținute în ridicarea nivelului de pregătire a tinerilor.

Școala Specială Rucăr i-a acordat Insigna Învățător/Educator pentru activitatea de excepție, desfășurată în Casa de Copii-Rucăr timp de 14 ani.

I-au fost acordate foarte multe diplome și distincții la concursurile locale și regionale unde a participat obținând rezultate foarte bune.

În plan familial și-a format o familie frumoasă fiind înconjurat cu multă dragoste de soția sa Filofteia împreună cu cei doi copii: Adrian și Cerasela–Elena.

Pe soție, în vârstă de 63 ani, a pierdut-o în anul 2000, în anul 2003 la vârsta de 41 ani a decedat și fiul său Adrian, iar în anul 2005 și-a pierdut și pe cei doi nepoți.

De atunci, domnului colonel (rtr.) VÂNĂTORU Adrian rămânându-i ca mângâiere, scut și nădejde a bătrâneții fiica sa Cerasela–Elena.

Se bucură de liniștea căminului, fiind îngrijit cu foarte multă dragoste de familia fiicei sale, care ne-a primit cu căldură și cu promisiunea că ne vom mai revedea!

Ultimele Știri

Veste minunată! Racla cu moaștele Sfântului Nectarie ajunge pentru câteva zile la Câmpulung Muscel

Veste minunată! Racla cu moaștele Sfântului Nectarie ajunge pentru câteva zile la Câmpulung Muscel. Vorbim aici de o părticică...

Alte știri din aceeași categorie