17.4 C
Campulung Muscel
vineri, 3 mai, 2024

Ce se va întâmpla cu rovinieta. Cât de afectați vor fi cei care dețin autoturisme. Nici nu vă trece prin cap!

Alte Știri

Ce se va întâmpla cu rovinieta. Cât de afectați vor fi cei care dețin autoturisme. Nici nu vă trece prin cap! Legea care urmează să reglementeze, din 2026, noua taxare a folosirii drumurilor publice a fost oficializată recent. Vechea rovinietă se va aplica numai vehiculelor ușoare, de până la 3,5 tone.

Șoferii vor plăti în funcție de categoria mașinii, clasa de poluare a acesteia și durata de folosire a drumurilor publice. Pentru vehiculele grele se va introduce un nou concept, TollRo. Cel care presupune că taxarea se face prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu valoarea unitară a TollRo.

CITEȘTE ȘI. Lovitură puternică pentru unii șoferi. Mașinile lor vor fi interzise să mai circule pe străzi, în toiul nopții

Noul sistem pentru taxele de drum, care urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2026, se găsește în Legea 226/2023. Documentul face distincție între „vehicule ușoare” și „vehicule grele”. Fapt care se va reflecta în modul în care va fi taxată circulația lor pe drumurile publice. Autoturismele și alte vehicule ușoare vor plăti și pentru gradul de poluare, iar vehiculele grele – ”la kilometru”.

Ce se va întâmpla cu rovinieta. Cât de afectați vor fi cei care dețin autoturisme. Nici nu vă trece prin cap!

Noul regim legal are la bază principiul ”oluatorul plătește” și este o consecință a obligațiilor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență, la capitolul „transport sustenabil”. În prezent toate automobilele care circulă pe drumurile publice din România sunt obligate să plătească rovinieta. Diferențierea la tarifare fiind determinată exclusiv de categoria vehiculului.

CITEȘTE ȘI. Codul Rutier. Când are voie un copil să stea pe locul din față al mașinii

Din 2026, rovinieta se va aplica vehiculelor cu o masă totală mai mică sau egală cu 3,5 tone. Indiferent de destinația acestora – de transport persoane sau mărfuri ori mixt. Pe lângă categoria vehiculului (existentă și acum), vor fi introduse drept criterii de diferențiere clasa de emisii poluante în care este încadrat și durata de parcurs (care include perioada de deplasare, precum și pe cea de staționare). Practic, prețul rovinietei va deveni direct proporțional cu nivelul de poluare al autoturismului.

CITEȘTE ȘI. VIDEO. SUV-ul cel mai inteligent a ajuns în ARGEȘ. O mașină după care întorci capul!

Rovinieta va putea fi achiziționată pentru zece zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Iar nivelul acesteia va fi stabilit prin ordin al Ministerului Transporturilor. În momentul de față, rovinieta poate fi plătită pentru una, șapte, 30, 90 de zile. Sau pentru un an și se aplică tuturor vehiculelor, indiferent de specificul ori caracteristicile tehnice pe care le au acestea.

Ultimele Știri

E la ordinea zilei. Oameni cu probleme psihice, lăsați de aparținători să hălăduiască pe unde le place și să facă scandaluri îngrozitoare

E la ordinea zilei. Oameni cu probleme psihice, lăsați de aparținători să hălăduiască pe unde le place și să...

Alte știri din aceeași categorie