10.7 C
Campulung Muscel
luni, 6 mai, 2024

Cine este celebrul profesionist argeșean care a adus victoria României, în dosarul Roșia Montană

Alte Știri

Cine este celebrul profesionist argeșean care a adus victoria României, în dosarul Roșia Montană. Ștefan Deaconu, de pe Valea Topologului, din Poienarii de Argeș, a fost unul dintre avocații care au câștigat procesul Roșia Montana. Consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu, Ștefan Deaconu a condus între 2005 și 2012 Departamentul Constituțional Legislativ al Administrației Prezidențiale.

Deaconu este președinte al Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional și profesor universitar la Facultatea de Drept a Universității București. Numele său apare în denumirea casei de avocatură LDDP – Leaua Damcali Deaconu Păunescu.

El este președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional.

Deaconu (49 de ani) este  doctor în drept, profesor universitar, avocat, fost consilier prezidențial la Departamentul Constituțional-Legislativ al Administrației Prezidențiale (din 2005 până în 2012).

Cine este celebrul profesionist argeșean care a adus victoria României, în dosarul Roșia Montană

El este Președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României din 2015. În perioada 2016‑2018 a deținut și funcția de Președinte al Comisiei de Arbitraj și metode alternative de soluționare a disputelor (ADR) din cadrul Comitetului Național ICC România. Este arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Economic și Comercial Internațional din China – CIETAC și în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

CITEȘTE ȘI. Ei sunt românii care primesc mulți bani de la Stat. Ajutorul aproape că s-a dublat

Ștefan Deaconu vorbește foarte bine limbile engleză și franceză și la nivel de începător limba rusă.

CITEȘTE ȘI. Veste bună. Se dau 2.640 de lei, bani de la Stat. Ce trebuie făcut ca să fiți printre norocoși

Este decorat cu ,,Ordinul Coroanei’’ în grad de ,,Mare Ofițer’’ de M.S. Albert II, Regele Belgiei (2009) și cu Ordinul Național ,,Steaua României’’ în grad de ,,Cavaler’’ de Președintele României (2009). A primit Premiul ,,Vespasian Pella’’ al Uniunii Juriștilor din România (2006) și Diploma de onoare acordată de Uniunea Juriștilor din România pentru lucrarea ,,Constituția României. Comentariu pe articole’’ (2008).

România a primit câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources, reclamanții urmând să îi ramburseze și cheltuielile de judecată aferente, a anunțat Ministerul Finanțelor.

CITEȘTE ȘI. Luna decisivă. Când vor afla pensionarii dacă li se mărește pensia cu 110%

„România a primit vineri, 8 martie 2024, Hotărârea Acțiunii arbitrale internaționale inițiată de Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey), întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31. Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey). Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj”, se menționează într-un comunicat al MF.

CITEȘTE ȘI. Cine sunt pensionarii care primesc 500 de lei în plus la pensie. O parte din bani este de la Stat

Potrivit Ordinului tribunalului arbitral nr.3 din 14 noiembrie 2016, după comunicarea hotărârii arbitrale, orice parte trebuie să comunice, în maximum 20 de zile, informațiile pe care le consideră confidențiale.

„Pentru evitarea oricărui dubiu, România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informațiile confidențiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în intregime și se va publica pe site-ul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (https://icsid.worldbank.org). Astfel, Ministerul Finanțelor nu va putea publica motivele care fundamentează soluția pronunțată, acestea nu vor putea fi comunicate decât după trecerea celor 20 de zile”, precizează sursa citată.

CITEȘTE ȘI. Veste imensă pentru românii care locuiesc la curte. Primesc vouchere cu sume foarte mari

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internațional deschis împotriva României, legat de „proiectul minier aurifer de la Rosia Montana”, se ridică la aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit unui răspuns transmis recent de Guvern, la solicitarea Agerpres, în baza datelor furnizate de Ministerul Finanțelor.

Dosarul în acest caz a fost înregistrat pe rolul Curții de Arbitraj Internaționale a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) cu nr.ARB/15/31, în iulie 2015, iar în septembrie 2023 tribunalul care a judecat speța a declarat procedura închisă în conformitate cu Regula de arbitraj ICSID 38 (1).

CITEȘTE ȘI. Schimbare uluitoare de situație. Câţi bani în numerar putem folosi pe zi

„Acțiunea arbitrală internațională a fost inițiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey), și a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31.

CITEȘTE ȘI. Vor bubui facturile la energia electrică. Românii obligați să suporte o nouă taxă care “cocoșează”

Pe această cale, reclamanții au solicitat tribunalului arbitral internațional să constate că România a încălcat tratamentul just și echitabil și deplina protecție și securitate a învestiției Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey), drepturi protejate de cele două acorduri internaționale de protecție a investițiilor. Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate a fost, la nivelul anului 2024, de aproximativ 6,7 miliarde USD”, se menționa în răspunsul Guvernului.

 

 

Ultimele Știri

Mega ofertele de Azi la Kaufland. Produsele nelipsite din casă care dispar după rafturi foarte repede

Mega ofertele de Azi la Kaufland. Produsele nelipsite din casă care dispar după rafturi foarte repede. La Kaufland găsești...

Alte știri din aceeași categorie