17.4 C
Campulung Muscel
joi, 2 mai, 2024

Se schimbă banii. Cei mai afectați sunt românii care au depozite la saltea

Alte Știri

Se schimbă banii. Cei mai afectați sunt românii care au depozite la saltea. Banca Naţională pierde din autonomie!

Acest lucru reiese clar din proiectul unei noi legi privind BNB, publicată pentru a fi dezbătută public. Acesta va abroga actuala lege privind BNB din 1997, care reglementează actualul regim al consiliului monetar. Și va include Bulgaria ca una dintre țările cu drept de vot (prin rotație) în determinarea politicii monetare a zonei euro.

Majoritatea prevederilor noii legi fac trimitere la legislația europeană aplicabilă astfel încât să nu existe coliziuni, reiese din motivație. BNB va continua să fie ghidată de două principii de bază – independență și responsabilitate.

Cu cine ați vota la funcția de primar al municipiului Câmpulung Muscel dacă mâine ar fi alegeri locale?

  • Elena Lasconi - USR (47%, 4.173 Votes)
  • Georgică Mădulărea - PSD (34%, 3.001 Votes)
  • Andrei Dobrescu - AUR (10%, 860 Votes)
  • Norris Măgeanu - PNL (6%, 494 Votes)
  • Gabriel Marcu - Forța Dreptei (4%, 312 Votes)

Total Voters: 8.840

Loading ... Loading ...

Se schimbă banii. Odată cu adoptarea monedei euro, Banca Națională Bulgară își va pierde o parte din autonomie. Dar, în același timp, va dobândi un nou tip de atribuții ce decurg din participarea sa la sistemul monetar euro.

Se schimbă banii. Cei mai afectați sunt românii care au depozite la saltea

În sistemul actual, există un vot prin rotație în Consiliul de Administrație al BNB, iar țările din primul grup (Germania, Franța, Italia, Spania și Țările de Jos) au 4 voturi. Iar cele din al doilea (toate celelalte țări din zona euro, în prezent 15) au în total 11 voturi.

Iar după adoptarea monedei euro, conducerea BNB va fi formată din șapte persoane, inclusiv un guvernator și trei guvernatori adjuncți (responsabili de departamentele „Emisii”, „Supraveghere bancară” și „Bănci”). Ceilalți trei membri vor rămâne în cota președintelui.

Odată cu adoptarea monedei euro, Bulgaria va trece de la un sistem de consiliu monetar la participarea la Uniunea Monetară Comună. Aceasta înseamnă că actualele mecanisme indirecte de control asupra cheltuielilor guvernamentale vor fi înlocuite de regulile fiscale ale UE. În prezent, legea interzice categoric Băncii Centrale sub orice formă să finanțeze guvernul sau municipalitățile.

În zona euro, însă, statul bulgar, precum și băncile, vor avea deja un adevărat creditor de ultimă instanță, ceea ce va reprezenta o schimbare majoră pentru țara care a menținut cu succes un consiliul monetar vreme de peste 25 de ani. Este adevărat că zona euro, ca și UE în ansamblu, au reguli de disciplină fiscală, dar problema este că în această etapă există dificultăți în a se garanta respectarea acestora. Continuarea o găsiți AICI.

Ultimele Știri

Ce veste grozavă! Pensionarii care vor încasa a 13-a pensie de la 1 septembrie!

Ce veste grozavă! Pensionarii care vor încasa a 13-a pensie de la 1 septembrie! În cazul lor, majorarea este...

Alte știri din aceeași categorie