16.9 C
Campulung Muscel
luni, 6 mai, 2024

Stațiunea din Câmpulung Muscel de care s-a ales praful! La 1900 concura cu Davos şi Evian

Alte Știri

Stațiunea din Câmpulung Muscel de care s-a ales praful! La 1900 concura cu Davos şi Evian. S-a încercat o reabilitare totală a acesteia în urmă cu vreo 10 ani, cu fonduri europene dar totul a eșuat. Proiectul pe care îl vedeți AICI era Wow și ar fi ridicat din punct de vedere economic orașul de la poalele Mateiașului.

Proiectul vizează recuperarea băilor Kretzulescu din centrul Municipiului Câmpulung (Ag). Prin revitalizarea funcțiunii și adaptarea acesteia la cerințele utilizatorilor contemporani (subiectul principal studiat în cadrul dizertației). Dar și prin reintegrarea clădirilor istorice existente în contextul urban dezvoltat cu indiferență în jurul acestora.

Acum aveți platforma la îndemână pentru ca anunțul dumneavoastră să apară în ziarul nostru. Puteți stabili singuri, durata apariției. E interesant nu? Trebuie doar să intrați pe ziaruldinmuscel.ro, la rubrica MICA PUBLICITATE, apoi să vă adăugați anunțul cu doar 3 lei.

Stațiunea din Câmpulung Muscel de care s-a ales praful! La 1900 concura cu Davos şi Evian

Valoarea arhitecturală a clădirilor clasate în lista monumentelor istorice în grupa valorică „B” și valoarea economică deosebită a sitului de aprox. 1ha justifică o investiție cu potențialul de a produce efecte pozitive asupra dezvoltării generale a ariei centrale.

Acum aveți platforma la îndemână pentru ca anunțul dumneavoastră să apară în ziarul nostru. Puteți stabili singuri, durata apariției. E interesant nu? Trebuie doar să intrați pe ziaruldinmuscel.ro, la rubrica MICA PUBLICITATE, apoi să vă adăugați anunțul cu doar 3 lei.

Din păcate, starea de degradare în care a ajuns în acest moment Câmpulungul, cu activitatea economică aproape de zero şi clădirile istorice – altă dată perle de arhitectură – adevărate ruine, este deja binecunoscută. Asta în ciuda faptului că zona are un potenţial turistic excepţional. Și o istorie extrem de interesantă şi bogată, care ar putea transforma din nou oraşul într-una dintre cele mai frumoase şi mai apreciate destinaţii turistice din Europa.

Câmpulungul chiar a fost o staţiune de renume

Documentele de arhivă, fotografiile vremii şi scrieri ale unor mari autori – cum ar fi Camil Petrescu şi Tudor Muşatescu – sunt dovada că, în urmă cu mulţi ani, Câmpulungul chiar a fost o staţiune de renume. Era comparat cu Davos-ul elveţian sau cu Evian, ambele şi atunci, şi acum, unele dintre cele mai exclusiviste staţiuni din Europa.

Cucerit de trecutul istoric al Câmpulungului, fostă capitală domnească, dar şi de natura de o impresionantă frumuseţe, Principele Carol I şi-a dorit la sfârşitul secolului XIX să transforme oraşul în capitala de vară a României. Din păcate, pentru că Obştea Moşnenilor s-a opus, acesta s-a reorientat către Valea Prahovei, unde a început construcţia Peleşului, în 1873.

Câmpulungul şi-a continuat dezvoltarea ca staţiune turistică şi balneoclimaterică

În ciuda opoziţiei, la iniţiativa edililor de atunci, sprijiniţi de persoane private care au acceptat să doneze din terenurile lor şi să contribuie financiar la modernizarea şi europenizarea oraşului, Câmpulungul şi-a continuat dezvoltarea ca staţiune turistică şi balneoclimaterică. Alături de Rucăr, Dragoslavele şi Bran, Câmpulungul a fost una dintre cele mai în vogă localităţi din epocă. Un loc cunoscut nu numai în România, ci şi în lume.

Documentele vremii arată că la Davos, în Elveţia, era afişată lista localităţilor cu climă asemănătoare. Binefăcătoare pentru bolnavii de plămâni, printre care se afla şi Câmpulungul. Primii paşi în dezvoltarea turismului de vilegiatură au fost făcuţi încă din anii 1870 – 1897. Când edilii oraşului au construit Grădina Publică, Aleea „Principele Carol” – actualul Bulevard „Pardon” şi Băile Kretzulescu, principalele puncte de atracţie.

Declarat staţiune în 1925, prin Înalt Decret Regal

De aceea, potrivit mai multor documente oficiale ce se află în păstrarea Arhivelor Naţionale Argeş, în anul  1925, prin Înaltul Decret Regal numărul 411 din 10 februarie, Câmpulungul a fost declarat oficial Staţiune Climaterică – datorită aşezării geografice, a condiţiilor climaterice, dar şi a aspectului oraşului.

Iată cum descria oraşul C. Rădulescu – Codin în lucrarea sa „Câmpulungul Muscelului – Istoric şi legendar” tipărită în acelaşi an, 1925: „Altitudinea Câmpulungului e de 600 m deasupra nivelului Mării Negre, oraşul fiind aşezat la 45˚, 16’ latitudine B şi 42˚ şi 33’ longitudine F. Graţie acestei poziţiuni, aerul fiind curat, clima dulce, constantă şi plăcută, este lipsit de curenţi şi cu atmosferă ozonificată. Aşezarea oraşului, cam în pantă, constanţa climatului, lipsită de vânturi reci şi de curenţi, aşază această staţiune de munte printre cele mai de frunte”.

Băile Kretzulescu, comparate cu cele de la Evian

Unul dintre principalele motive pentru care Câmpulungul era asaltat de turişti erau chiar Băile Kretzulescu. Unele dintre primele locuri de tratament din Europa, la concurenţă cu celebra staţiune Evian din Franţa.

Ultimele Știri

GENEL LUPU. PNL Rucăr vine în fața dumneavoastră cu o echipă pentru Consiliul Local, formată din persoane cu experiență, profesioniști în domeniile lor de...

GENEL LUPU. PNL Rucăr vine în fața dumneavoastră cu o echipă pentru Consiliul Local, formată din persoane cu experiență,...

Alte știri din aceeași categorie